Una treballadora atén un usuari d'una residència
El protocol Covid de les residències s'endureix per la cinquena onada de la pandèmia

Salut rectifica i diu ara que facilitarà els tests per entrar a les residències

La policia ha posat 400 denúncies per incompliment del toc de queda en el primer cap de setmana que s'ha tornat a aplicar

Irene Vaqué ReigActualitzat

El nou protocol de les residències, que entrarà en vigor aquest dimarts, preveu que les persones que vulguin visitar un familiar o treure'l una estona del centre, així com els treballadors esporàdics del centre, hauran de presentar un test d'antígens negatiu, fins i tot si tenen la pauta de vacunació completa. 

Després d'haver dit que cadascú se'ls hauria de pagar de la seva butxaca, Salut ha rectificat i ha dit que facilitarà els tests per entrar als geriàtrics

El subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llebaria, havia afirmat al matí que caldria fer-se'ls "a través de la xarxa de laboratoris privats o de les farmàcies que estiguin autoritzades" i sentenciava: "El sistema de salut no els farà el TAR". Després però, la Generalitat ha dit que la informació era errònia i que facilitaria els tests d'antígens.

En una nota, Salut ha explicat que es podran fer les proves a les mateixes residències, abans d'entrar: 

"Els familiars que vulguin visitar un resident o entrar a la residència hauran de realitzar-se un test d'antígens i acreditar resultat negatiu. El test serà facilitat pel centre i les proves se les podran fer a les residències, abans d'entrar a visitar els residents."

Hauran de presentar el test tant els familiars com voluntaris o treballadors esporàdics, com ara dels serveis de perruqueria o podologia.

Fins ara, les persones amb la pauta completa de la vacuna no havien de presentar cap prova si volien fer una visita en una residència de gent gran.

El protocol que s'aplicarà a partir d'aquest 20 de juliol també estableix que el nombre de visitants simultanis baixa de tres a dos.

També es farà una PCR setmanal als treballadors de les residències que tinguin la pauta completa, i tres al que no estiguin vacunats o tinguin només tenen una dosi de la vacuna.

A hores d'ara, la immensa majoria de residències estan lliures de Covid, però en un 3% hi ha brots no controlats. Les que estan en vermell al semàfor de Salut no poden rebre visites. Per a la resta, caldrà passar el test. 

 

Segons Llebaria, les mesures s'han endurit per l'increment de circulació comunitària del virus i es mantindran el temps que faci falta.

Llebaria ha comparegut per fer balanç de les mesures de prevenció de la Covid-19, juntament amb la subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imma Solé, i el portaveu dels Mossos d'Esquadra, el comissari Joan Carles Molinero.
 

Més de 400 denúncies per incomplir el toc de queda

Després del primer cap de setmana un altre cop amb el toc de queda vigent a 161 municipis catalans, Molinero ha explicat que hi ha hagut nombroses intervencions arreu del territori però que els desallotjaments pel toc de queda s'han pogut fer sense incidents. "La majoria de persones advertides que havien d'abandonar els carrers han complert amb molta responsabilitat i diligència", ha explicat.

Mossos d'Esquadra patrullant a la platja de la Barceloneta la matinada del 17 de juliol
Mossos d'Esquadra patrullant a la platja de la Barceloneta la matinada del 17 de juliol (EFE/Alejandro Garcia)

També han detectat un increment "important" de trucades al 112 per alertar la policia d'incompliments de les mesures de prevenció.

El comissari ha xifrat el descens de la mobilitat nocturna en l'àrea metropolitana de Barcelona en un 60%.

S'han establert 429 controls durant les tres nits i s'han aixecat, en aquests tres dies, 710 actes arreu del territori, la majoria, unes 400 denúncies, per incompliment de les restriccions a la mobilitat. Són persones que s'han negat a marxar, malgrat l'advertiment policial, o que se les ha interceptat durant la matinada trencant el confinament sense motiu justificat.

Les multes per trencar el confinament nocturn poden anar dels 300 als 6.000 euros, basant-se en el decret llei que es va aprovar l'agost passat.

Les intervencions han estat arreu del país, en municipis com Santa Coloma de Farners, Breda, Lloret, Figueres, Valls, la Seu d'Urgell, Tortosa o Barcelona. En el cas de la costa, la policia s'ha trobat amb molts turistes que manifestaven desconèixer les noves restriccions.

Argimon preveu més de tres setmanes de toc de queda

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut aquest dilluns que el confinament nocturn, de la 1 de la matinada a les 6 del matí, serà necessari com a mínim més de tres setmanes. En declaracions a la Cadena SER, ha explicat que, amb una setmana, es podrà començar a notar algun fruit d'aquesta restricció "però per poder baixar aquesta incidència es necessiten més d'una, dues i tres setmanes".

El conseller ha afegit que no es preveu per ara ampliar la llista de municipis afectats i ha argumentat que els requisits en els quals es basa són "bastant estrictes".

Argimon ha afirmat que aquest cap de setmana han notat un descens lleuger dels contagis en totes les edats, sobretot entre els més joves. Sobre si el toc de queda pot ajudar a reduir els contactes en aquest col·lectiu, el conseller creu que sí però ha admès que "poden continuar en l'entorn més privat".

La setmana passada, Argimon va fer autocrítica i va admetre que va ser un error permetre grans festivals i donar el missatge que ja s'estava sortint del túnel.
 

Més de 300 ingressats a les UCI

Salut ha informat aquest dilluns de 138 ingressats més a planta per Covid en les últimes 24 hores i 10 crítics més a les UCI. En total, hi ha 1.683 persones hospitalitzades i els malalts a les UCI arriben a 307. D'aquests, 18 tenen menys de 30 anys i 103, entre 30 i 49.

Segons ha explicat Llebaria, els menors de 40 anys suposen 1 de cada 4 ingressats en llit convencional i 1 de cada 5 ingressats a Cures Intensives.

Un noi fent-se un test d'antígens, dins del cribratge de monitors de campaments o colònies
Un noi fent-se un test d'antígens, dins del cribratge de monitors de campaments o colònies (ACN/Carola López)

En paral·lel, Salut ha notificat 4.032 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens, de manera que el total des de l'inici de la pandèmia són 771.618. Cal recordar que, a causa del col·lapse del sistema, fa dues setmanes que Salut ha deixat de fer proves als contactes de positiu asimptomàtics amb vacunació completa.

El subdirector general de Coordinació de Salut Pública ha avançat que es comença a notar una "estabilització" de la pujada de casos en les franges 15-29 i 30-49 anys, però ha afegit que cal ser prudents i esperar a l'evolució dels pròxims dies.

El 20,61% de les proves de la darrera setmana han donat positiu, una xifra molt superior al 5% recomanat per l'OMS.

La incidència acumulada a 14 dies continua pujant i passa de 1.165,66 a 1.187,61, mentre que a set dies recula lleugerament, de 618,93 a 611,20.

L'Rt baixa 8 centèsimes i se situa en l'1,13. El risc de rebrot disminueix 59 punts, fins als 1.314.

En les darreres 24 hores s'ha notificat 7 morts més i el total des de l'inici de la pandèmia arriba a 22.325.

 

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus Covid-19Toc de queda
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut