Un sanitari de l'Hospital Clínic posant-se guants de protecció a l'UCI amb malalts de Covid
Un sanitari de l'Hospital Clínic posant-se guants de protecció a l'UCI amb malalts de Covid (Franciso Àvia/Hospital Clínic)

Salut confirma una tímida desacceleració de contagis però encara "lluny de l'objectiu"

Es reactiva la contractació d'estudiants d'últim curs d'Infermeria i Medicina i també de professionals jubilats

RedaccióActualitzat

La setmana arrenca amb una tendència a la baixa en les xifres de la Covid a Catalunya, tot i que continuen sent encara molt elevades.

Hi ha hagut 3.545 casos nous de coronavirus i 66 morts més a Catalunya en les últimes hores. El risc de rebrot continua en lleuger descens, amb una davallada de 54 punts, i se situa en els 835. La velocitat de propagació del virus també cau lleugerament, i és de l'1,12, tot i que per doblegar la corba cal que estigui per sota d'1.

Segons Salut, això confirma una "desacceleració" dels contagis, tot i que la tensió hospitalària creix. Aquest dilluns hi ha 2.687 pacients ingressats per coronavirus, 160 més que aquest diumenge, dels quals 481 són a l'UCI.

"Estem encara lluny de l'objectiu. Els hem de donar temps a les mesures, sense descartar res. No estem a la posició d'Astúries", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, preguntada per la petició d'Astúries de confinar a casa la població.

"Desacceleració" de la Covid

La consellera Vergés ha qualificat la situació de "desacceleració a tots els territoris de Catalunya". "Però no podem estar contents. No ens podem relaxar", ha assegurat.

El govern detecta l'impacte de les mesures de fa quinze dies, com el tancament de bars i restaurants, tot i que continuen demanant la col·laboració de tota la ciutadania. "Estem en un moment delicat."

El coordinador de la unitat de seguiment del coronavirus a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha dit que les previsions d'aquesta setmana era que s'arribaria als 8.000 casos diaris i són 2.000 menys, una reducció que ha valorat positivament.

"Sembla que anem bé, amb cautela. Hem de ser rigorosos i responsables. El risc de contagi és elevat i cal continuar extremant les mesures, que jo entenc que és el que fa la majoria de la gent. És aviat per pensar que evoluciona favorablement. La desescalada serà gradual i més endavant. La pandèmia no marxarà aviat.", ha dit Mendioroz.

Un agent cívic al Parc de la Ciutadella entre persones passejant el primer cap de setmana de confinament perimetral
Un agent cívic al parc de la Ciutadella entre persones passejant el primer cap de setmana de confinament perimetral (ACN/Lara Fíguls)


Contractació d'estudiants i jubilats

Salut ha obert la contractació d'estudiants d'últim curs d'Infermeria i Medicina, professionals sanitaris jubilats o que hagin cursat estudis a l'estranger, tal com va fer en la primera onada de la pandèmia. "Ens ho demanaven els centres, ho vam lluitar i és una eina més que necessiten els hospitals o l'atenció primària", ha dit Vergés.

La reincorporació dels professionals jubilats seran menors de 70 anys i principalment amb fórmules de treball a distància.

Vergés també ha confirmat que s'han enviat 5,5 milions de missatges SMS a tota la població per alertar de com protegir-se de la Covid-19.


Pressió al sistema sanitari

El 12,22% de les proves que s'han fet en l'última setmana han donat positiu.

El Departament de Salut estima que d'aquí 15 dies es podrien doblar els pacients de Covid ingressats a les UCIs i arribar fins als 900, de manera que se saturaria la capacitat del sistema sanitari, que té uns 1.000 llits.

Segons ha detallat Vergés, el 83% dels llits crítics estan ocupats, i el 57% ho estan amb pacients Covid.

Aquest dilluns hi ha 2.687 pacients ingressats per coronavirus, 160 més que diumenge

Per això, malgrat que les restriccions deixen entreveure una millora tímida de les dades, continuen sent molt dolentes i tensionen el sistema sanitari. Els restaurants i bars porten tancats més de dues setmanes i, des del divendres passat, Catalunya està tancada perimetralment i amb restricció de mobilitat entre municipis durant el cap de setmana.

Reducció de la mobilitat

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha destacat la reducció de la mobilitat aquest cap de setmana: "Aquest dissabte, els peatges de Mollet, Vallcarca i Vilassar van disminuir un 80% i els de la Roca i Martorell, un 73%".

El dijous passat hi va haver un augment en els peatges d'un 12% i divendres, un descens. La majoria de la ciutadania "compleix les restriccions com una eina incòmoda però eficaç", ha dit Sàmper.

El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha qualificat "d'èxit" la reducció de mobilitat durant el confinament de cap de setmana. S'han fet 4.072 identificacions, 2.112 intervencions a la via pública i s'han tancat 12 locals aquest cap de setmana.

Un dels casos era una festa en una torre amb 25 persones amb preu d'entrada i alcohol.

Control de la Guàrdia Urbana de Barcelona a la Ronda Litoral aquest dissabte
Control de la Guàrdia Urbana de Barcelona a la Ronda del Litoral aquest dissabte (ACN/Laura Fíguls)


Test d'antígens als contactes d'un positiu

En aquest context, el Departament de Salut ha decidit potenciar els testos d'antígens davant el col·lapse dels laboratoris i els CAPs per la quantitat de mostres que han d'agafar de PCR.

Ja no només es farà a les persones amb símptomes, sinó també entre els convivents d'un positiu, o fins i tot en cribratges poblacionals on la incidència sigui molt elevada. Els resultats es tenen en 15 minuts, però són menys fiables que una PCR.

"La millor prova és la PCR. Però en individus amb símptomes, gairebé els resultats són els mateixos que amb els antígens. Es poden utilitzar indistintament", ha assegurat Jacobo Mendioroz.

L'estratègia és efectiva, segons Salut, quan un territori té una alta incidència de Covid.

"Com més casos hi ha, menys error, per motius poblacionals. Per això ampliem a l'estudi de contactes. Quan baixi el nombre de casos, haurem de tornar a fer PCRs als contactes estrets perquè sinó el marge d'error serà gran"

De totes maneres, els contactes d'un positiu sempre han de fer quarantena, sigui quin sigui el resultat, perquè la manifestació de la malaltia encara és possible tot i haver donat inicialment negatiu, i són claus per aturar les cadenes.


Evitar el confinament total

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, creu que encara és aviat per parlar de confinament total, i demana paciència per confirmar que les noves mesures ajuden a millorar les dades.

"Aquests indicadors inicials apunten bé però ens queden dues setmanes com a mínim per veure l'efecte de totes les mesures, les prèvies, i les d'aquest cap de setmana.", ha dit aquest dilluns a Catalunya Ràdio el doctor Trilla

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut