El govern acusa La Moncloa de tenir "una doble vara de mesurar" en l'espionatge de Pegasus
Segons la portaveu del govern, Patrícia Plaja, és intolerable que no hi hagués "la mateixa urgència" amb el Catalangate
El govern insisteix que cal una investigació pública i que s'assumeixin responsabilitats en l'espionatge amb Pegasus a càrrecs públics, després que La Moncloa ha denunciat que, a més dels afectats pel Catalangate, també es van intervenir els mòbils del president Pedro Sánchez i de la ministra de Defensa, Margarita Robles.
Així ho ha afirmat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, que també ha exigit una trobada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez "de forma urgent":
"Cada minut que passa sense que es constitueixi una comissió d'investigació fiable i independent és un minut perdut per recuperar la credibilitat del govern espanyol i del senyor Pedro Sánchez i deixar de desgastar aquesta democràcia."
Plaja també ha manifestat que no tenen cap dubte que darrere de tot plegat hi ha "la lluita i la repressió contra l'independentisme". Si es confirma l'espionatge als mòbils de Sánchez i Robles, ha assegurat la portaveu que "és gravíssim", però "tan greu com és que s'hagi espiat els darrers quatre presidents de la Generalitat de Catalunya i dos presidents del Parlament".
I ha denunciat una "doble vara de mesurar":
"Sembla que la gravetat dels fets és diferent avui del que era la setmana passada. La urgència que no han tingut fins al moment sorgeix avui. És intolerable."
La portaveu ha afirmat que "el govern espanyol ha estat incapaç de donar cap resposta convincent" davant el que ha considerat "l'escàndol més greu d'aquesta legislatura".
Preguntada per les relacions entre governs arran del cas d'espionatge, diu que continuen en mínims. La portaveu ha insistit que és l'executiu espanyol l'interessat a recuperar la confiança. Assegura que la Generalitat "sempre estarà a favor del diàleg", però calen "condicions mínimes i que t'espiïn no és una d'elles".
Aragonès reclama una investigació
El president de la Generalitat ja ha valorat la denúncia a través de les xarxes socials. En un tuit, Pere Aragonès parla d'una "doble vara de mesurar" i critica que el govern espanyol hagi anunciat ara una investigació, mentre que quan l'espionatge era "contra les institucions catalanes i l'independentisme" hi va haver "silenci i excuses".
Aragonès afegeix que "continua sent urgent una investigació a fons amb una supervisió independent i l'assumpció de responsabilitats".
Tot espionatge polític és d'extrema gravetat. Fa dies que ho denunciem sense obtenir explicacions del govern espanyol. Quan l'espionatge massiu és contra les institucions catalanes i l'independentisme, silenci i excuses. Avui, tot són presses. Cal assumir responsabilitats ja.
Pere Aragonès i Garcia ? (@perearagones) May 2, 2022
Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha expressat també en un tuit les seves sospites sobre la possibilitat que el govern de Pedro Sánchez estigui fent una "maniobra" per passar "de botxins a víctimes" d'espionatge polític.
Sánchez i Robles diuen ser espiats. Ara sí que és un tema molt greu, quan només afectava l'independentisme, la ministra ho justificava.És l'evidència que no cal netejar les clavegueres per si les pots usar? O una maniobra per passar de botxins a víctimes? Bye CatalanGate? No cola
Laura Borràs ? (@LauraBorras) May 2, 2022
En la mateixa línia, Carles Puigdemont, l'entorn del qual també va ser espiat en el Catalangate, ha afirmat que "La Moncloa ha hagut d'esperar que hi hagués una infecció" als mòbils de Sánchez i Robles "per considerar que és un assumpte d'extrema gravetat i per investigar-ho".
La Moncloa ha hagut d'esperar que hi hagués una infecció amb Pegasus als mòbils del president del Govern i de la ministra de defensa per considerar que és un assumpte d'extrema gravetat i per investigar-ho. Quan ho denunciàvem els catalans no mereixíem tanta consideració.
krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) May 2, 2022
Dues intervencions al mòbil de Sánchez
Segons La Moncloa, el telèfon de Pedro Sánchez va ser intervingut en dues ocasions el maig del 2021. En la primera, es van extreure 2,6 gigues d'informació i, en la segona, 130 megues.
Pel que fa al dispositiu de la ministra de Defensa, s'ha identificat una sola intervenció al juny del 2021 i es van extreure 9 megues d'informació.
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha explicat que desconeixen quina informació es va intervenir exactament i no ha volgut entrar a valorar el possible objectiu de l'espionatge. Ha definit la situació d'"enorme gravetat" i ha assegurat que ja està en mans de la justícia "per arribar fins al final".