Puigdemont al ple del Parlament Europeu: "És l'hora que els polítics europeus parlin"
El president del grup dels Verds, on hi ha l'Aliança Lliure Europea i, per tant, ERC, refreda la possibilitat d'acceptar Puigdemont i Comín al seu grup
Finalment, 6 mesos després de la constitució del Parlament Europeu, aquest dimarts Carles Puigdemont ha intervingut al ple.
Ho ha fet en el debat posterior a la presentació de la presidència de torn de la Unió Europea dels pròxims 6 mesos, a càrrec de Croàcia.
El programa d'aquesta presidència l'ha exposat el primer ministre croat, Andrej Plenkovic, que anteriorment ja s'havia posicionat a favor del diàleg en el cas català.
El primer ministre de Croàcia, Andrej Plenkovic, aquest dimarts al ple del Parlament Europeu
"Cal trobar una solució política"
Puigdemont ha recordat que Croàcia és "un estat petit que ha obtingut la independència" fa poc, i ha assegurat que ja és "un membre fiable de la Unió".
En una curta intervenció en anglès, ha reclamat que "cal trobar una solució política amb diàleg i negociació" al conflicte polític a Catalunya:
"Agraeixo al primer ministre Plenkovic que avali el diàleg entre Catalunya i Espanya. Catalunya és avui un assumpte intern europeu."
"Els tribunals europeus han parlat: a Bèlgica, a Alemanya, a Luxemburg. Ara és l'hora que els polítics europeus parlin i mostrin al món que hi ha un camí millor."
Puigdemont ha afegit que el dret a l'autodeterminació és "la manera millor i més democràtica de solucionar conflictes territorials".
No accepta les rèpliques de Cs i PP
Després de la intervenció de Puigdemont, Luis Garicano, de Ciutadans, i Dolors Montserrat, del PP, han aixecat una targeta blava, el senyal utilitzat per demanar una rèplica.
El líder de JxCat, però, no ha acceptat les peticions, i aquests 2 eurodiputats espanyols no li han pogut replicar.
Garicano s'ha queixat immediatament a Twitter de la negativa de Puigdemont, que ha titllat del "fugat" que "sempre menteix":
Mintiendo como siempre el fugado Puigdemont. Tras su intervención en el.@europarl en la que ha hablado de diálogo , he pedido una intervención para debatir con él. Qué sorpresa. El señor "diálogo" se ha negado a aceptar debate.
Luis Garicano (@lugaricano) January 14, 2020
També Dolors Montserrat ha utilitzat Twitter per queixar-se de la negativa, atribuint a Puigdemont "por que li diguin que Europa és l'antídot al seu nacionalisme destructiu":
Un prófugo con miedo a que le digan que Europa es el antídoto a su nacionalismo destructivo ha rechazado mi turno de réplica en el pleno del Parlamento Europeo.
Dolors Montserrat (@DolorsMM) January 14, 2020
Ese es el temeroso Puigdemont. pic.twitter.com/6ncIsygMqH
Posteriorment Puigdemont ha assegurat que no ha acceptat les rèpliques perquè volia evitar que la notícia se centrés en la picabaralla amb Cs i PP.
El president destituït amb l'aplicació del 155 ha afegit que quan es vulgui debatre de debò la crisi política a Catalunya no tindrà cap inconvenient a fer-ho.
El PP reclama "respecte" a les decisions judicials
Abans de Puigdemont ha intervingut l'eurodiputat del PP Esteban González Pons, que ha assegurat que "nacionalistes", "separatistes" i "separadors" són els enemics d'Europa.
González Pons ha dedicat el gruix de la seva intervenció, feta en castellà, a reclamar que "es respecti la independència de jutges i tribunals":
"Aquest Parlament ha d'acceptar les resolucions de jutges i tribunals, i, si vol reconèixer que respecta l'estat de dret, ha d'atendre les peticions dels jutges i tribunals."
L'eurodiputat del PP no ha concretat a quins jutges i tribunals es referia. Ha acabat desitjant que "el Brexit sigui l'última victòria del nacionalisme".
L'eurodiputat del PP Esteban González Pons aquest dimarts intervenint al Parlament Europeu
"El màxim escrúpol tècnic i jurisdiccional"
En la roda de premsa dels responsables de les institucions europees posterior al ple d'aquest matí només hi ha hagut 3 preguntes, i la primera ha estat sobre Puigdemont i Comín, i també sobre Junqueras.
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha respost que la petició perquè s'inhabiliti els dos primers seguirà la tramitació habitual, malgrat la urgència mostrada per Espanya.
Pel que fa al nomenament i la posterior inhabilitació de Junqueras, Sassoli ha assegurat que la institució que presideix ha actuat amb "el màxim escrúpol tècnic i jurisdiccional".
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, en la roda de premsa posterior al ple
"Un problema que s'ha de resoldre a Espanya"
Tot i que la pregunta no anava adreçada a ell, el president de torn, el croat Andrej Plenkovic, ha aprofitat per dir que aquest és "un assumpte que s'ha de resoldre a Espanya".
Però després de la roda de premsa, als passadissos, Sassoli ha afegit que els casos de Junqueras, Puigdemont i Comín són "molt complicats" i que caldria legislar sobre la immunitat dels eurodiputats.
Els Verds allunyen la possibilitat d'acceptar Puigdemont i Comín
Fora de l'hemicicle hi ha hagut dues declaracions a tenir en compte. La primera, la del president del grup dels Verds, Philippe Lamberts, on hi ha l'Aliança Lliure Europea i, per tant, Esquerra Republicana. Ha refredat molt la possibilitat d'acceptar Puigdemont i Comín al seu grup. Creu que tenen una ideologia molt diferent de la seva.
"Em sembla incongruent que aquestes dues persones demanin l'adhesió a un grup que té uns valors clarament oposats als dels seus millors amics belgues. Per tant, crec que és una incongruència i no és fruit de l'atzar. I penso que la lògica hauria de portar aquestes dues persones a unir-se al grup on s'ubiquen els partits dels seus millors amics."
I l'altra, la del president del Parlament, David Sassoli, que ha parlat del cas Junqueras. Ha reconegut que és molt complicat, però que el Parlament no pot anar en contra de decisions judicials que es prenen en els estats membres. Demana una llei electoral que aclareixi exactament quan i com s'aplica la immunitat als eurodiputats.
"La pèrdua de la condició de diputat del senyor Junqueras és un problema complicat. I no es pot resoldre només pel mecanisme simple de dir, dos sís i un no. Perquè el problema de l'aplicació d'una sentència ferma és que té valor i s'ha de respectar. I jo estic convençut que a la conferència sobre la democràcia a Europa, el tema de la llei electoral per a les eleccions del Parlament Europeu s'ha d'actualitzar, amb tot el que això comporta. Per exemple, precisar els termes de la immunitat i els privilegis dels parlamentaris."
Puigdemont vol venir a visitar els presos al febrer
Aquest dimarts al matí abans del ple, Puigdemont ha dit que al febrer podria venir a Catalunya a visitar els presos independentistes condemnats per sedició.
Ho ha dit en una entrevista a RAC1, en què ha avançat que es podria afegir a una visita d'europarlamentaris a les presons prevista per a finals de febrer, el dia 23 o el 24.
El primer que volem fer en tornar a Catalunya és anar a visitar els presos i preses polítiques. Sé que el 23 o 24 de febrer hi ha una missió d'eurodiputats per visitar les presons. No ho descarto. Treballem per això. Hauria de poder fer-hohttps://t.co/G8YnHpilcc
Carles Puigdemont (@KRLS) January 14, 2020
En aquest sentit, ha assegurat que no ho ha parlat "amb ningú del PSOE", però que demana "coherència" a aquest partit.
Toni Comín també intervindrà al ple aquest dimarts: serà a la tarda, quan es debati un informe sobre l'estat dels drets humans i la democràcia al món.
Expectació a l'arribada
Els dos eurodiputats independentistes van arribar aquest dilluns al migdia a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, a França.
Fa més de 6 mesos, quan es va constituir el ple després de les eleccions europees, tots dos van desistir d'entrar en territori francès pel risc de ser detinguts.
La seva arribada havia despertat molta expectació, amb delegacions del govern de la Generalitat i del Parlament esperant-los, amb Quim Torra i Roger Torrent al capdavant.
També s'hi van concentrar manifestants convocats per la plataforma Omplim Estrasburg, que els van anar a donar suport a l'entrada.
Allà Puigdemont va expressar la convicció que la seva incorporació al Parlament Europeu evidencia que la UE no pot continuar ignorant el conflicte.
I a la tarda, en una roda de premsa, va reclamar a Espanya que reconegui la seva immunitat i els deixi entrar a tots dos al país amb normalitat.
- ARXIVAT A:
- Carles PuigdemontParlament Europeu