Els CAP contactaran amb els majors de 80 anys per dir-los on i quan els vacunaran
El Departament de Salut compta a començar a vacunar, aquesta setmana, els grans dependents
El Departament de Salut compta a començar a vacunar, aquesta setmana, les persones de més de 80 anys que no viuen en residències, sinó a casa seva.
La intenció és començar per les persones més vulnerables d'aquest col·lectiu, les que tenen reconeguda una gran dependència, segons ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol.
Es tracta d'unes 31.350 persones que Ramentol ha remarcat que són "molt ben conegudes pel seu equip d'atenció primària".
Per aquest motiu, precisament, ha afegit, seran els equips d'atenció primària els que decidiran on faran la vacunació.
Una opció és administrar la dosi en el domicili de la persona; una altra és fer-ho en el centre de dia, si la persona n'és usuària; i també es podria vacunar en el CAP o en el punt de vacunació corresponent. La decisió final sempre dependrà, en última instància, de la situació concreta de cada persona.
Aquestes persones començaran a rebre un missatge del seu centre d'atenció primària a partir d'aquesta setmana, un cop elaborat el pla de vacunació.
En aquest sentit, Ramentol ha volgut remarcar que aquesta fase del pla de vacunació té una "especial complexitat organitzativa", pel tipus de població i pel fet que està majoritàriament en el seu domicili", un fet que complica la logística d'administració de les dosis, que un cop preparades han d'administrar-se en poc temps.
A partir d'aquí, la previsió és vacunar tota aquesta franja d'edat, integrada, a Catalunya, per unes 406.000 persones.
Moderna no arriba
Aquesta setmana, d'altra banda, el pla de vacunació continua amb els altres col·lectius professionals que la setmana passada van començar a ser vacunats. Ja han rebut la primera dosi el 39% dels professionals que treballen a les farmàcies, el 34% dels agents dels Mossos d'Esquadra i el 74% dels treballadors de presons.
A la llista de col·lectius professionals preferents s'afegirà aquesta setmana el dels sanitaris d'exercici lliure.
Salut preveu, a més, completar la vacunació dels sanitaris de primera línia, els primers que van començar a ser vacunats. Més de la meitat, el 57%, ja han rebut la segona dosi.
Aquesta setmana, han explicat els responsables de Salut, no es disposarà de les 50.000 vacunes de Moderna previstes, que no han arribat. Sí que s'han rebut 36.800 dosis d'AstraZeneca i 79.560 dosis de Pfizer. Salut compta amb recuperar, més endavant, les vacunes de Moderna que ara no han arribat.
168.015 segones dosis
Ara per ara, des que el 27 de desembre es van administrar les primeres vacunes, hi ha 240.650 persones que han rebut la primera dosi, i 168.015 persones que ja han rebut les dues dosis necessàries per garantir la major efectivitat de les vacunes de Pfizer/BioNTech i de Moderna, les primeres que s'han administrat a Catalunya.
Aquesta setmana passada, d'altra banda, s'ha començat a vacunar amb la tercera vacuna aprovada a la Unió Europea, la d'AstraZeneca desenvolupada per la Universitat d'Oxford, que no s'administra a majors de 55 anys.
Menys del 5% de positius
Pel que fa a les dades d'evolució de la pandèmia, aquest dilluns és el segon dia consecutiu en què el Departament de Salut ha comunicat una positivitat per sota del 5%, el percentatge que l'OMS considera el llindar per poder fer un seguiment acurat de la pandèmia i poder tenir sota control la transmissió comunitària.
Les dades mostren que entre el 5 i l'11 de febrer (l'última setmana, tret dels últims tres dies, que sempre estan subjectes a actualització) la positivitat és del 4,56%.
És a dir, han donat positiu el 4,56% de les persones que s'han fet una prova PCR o un test d'antígens.
Els hospitals, encara sota pressió
La positivitat va baixar per sota del 5% aquest diumenge, quan es va situar en el 4,80%, corresponent a la setmana entre el 4 i el 10 de febrer.
S'acumulen, per tant, vuit dies amb una positivitat per sota del 5%, un llindar que Ramentol ha remarcat que és "el llindar reconegut internacionalment" per poder contenir la propagació de la pandèmia.
Ramentol ha explicat que "es manté la tendència progressiva a la baixa" de les dades epidemiològiques, fins el punt que ja "comença a quedar-nos lluny el pic de la tercera onada".
Amb tot, ha remarcat que aquesta evolució positiva, aquest descens, "encara no s'acaba de traduir en un gran alliberament de recursos assistencials".
La pressió assistencial, ha afegit, està "en una zona de risc", perquè "les UCI encara estan amb una tensió important".
Repunt d'ingressos hospitalaris
Precisament, aquests dos últims dies hi ha hagut un repunt d'ingressos hospitalaris de pacients Covid, que el responsable del seguiment de la pandèmia a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha atribuït a "l'efecte cap de setmana".
En total n'hi ha 2.359 pacients Covid ingressats, que són 137 més que divendres. Els crítics, en canvi, han baixat: ocupen 632 llits d'UCI, que són 19 menys que divendres.
Menys de 2.000 nous contagis
Les dades epidemiològiques, de tota manera, mantenen la tendència a la baixa de les últimes setmanes.
La velocitat de transmissió s'ha estabilitzat en l'Rt 0,81 per quart dia consecutiu.
El risc de rebrot segueix baixant i, per primer dia, està per sota dels 300 punts. En concret, és de 283 punts.
La incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants manté el descens i ja està en 361,94 casos. Aquest diumenge va baixar per sota dels 400 casos.
Mendioroz, d'altra banda, també ha remarcat que ja hi ha dos dies amb les dades consolidades, tancades, el 10 i l'11 de febrer, en què s'han notificat menys de 2.000 contagis diaris.
Dificultats a Osona
Analitzant l'evolució per regions sanitàries, Mendioroz dit que l'evolució, en general, és bona. I ha destacat la situació a Terres de l'Ebre i Tarragona, on la velocitat de transmissió ja està per sota de l'Rt 0,7 i l'Rt 0,6, respectivament.
En canvi, ha admès "alguna dificultat a la zona d'Osona", concentrada, ara, a Manlleu".
38 noves morts
En les últimes vint-i-quatre hores la Covid-19 ha causat la mort de 38 persones, a Catalunya. És la xifra més baixa en un sol dia des de dimecres passat, que en va haver, excepcionalment, 21.
En general, en els últims dies ha superat les 40 o 50 víctimes mortals, amb pics de prop del centenar.
La setmana del 5 a l'11, la més recent amb les dades tancades, és la primera en què les defuncions baixen de 400: n'hi ha hagut 382. Per trobar una xifra més baixa cal recular fins a la primera setmana d'aquest 2021.
En total, a Catalunya, la pandèmia de Covid-19 ha causat 20.214 víctimes mortals.
Cap desescalada remarcable
Preguntat per un possible canvi de mesures contra la pandèmia a partir de dilluns que ve, Ramentol ha recordat que "continuem tenint molts més llits [amb pacients Covid] que els que teníem en el pic de pressió assistencial de la segona onada" i que, per tant, "no hem d'esperar una desescalada absoluta o molt remarcable, no estem en aquest context".
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Desescalada