"Cal més temps i més vacunes per a un canvi d'escenari": prorroguen el gruix de mesures Covid

Centres comercials i botigues grans podran obrir entre setmana i les escoles podran fer sortides de més d'un dia respectant els grups bombolla

RedaccióActualitzat

El govern ha justificat aquest divendres al matí la pròrroga fins al 7 de març, amb alguns canvis, de les restriccions per frenar els contagis de coronavirus a Catalunya.

Ho han explicat la consellera de Salut, Alba Vergés; el conseller d'Interior, Miquel Sàmper; el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon; el comissari dels Mossos Joan Carles Molinero i la directora general de Protecció Civil, Imma Soler.

Vergés ha confirmat els canvis avançats aquest dijous, principalment l'obertura dels centres comercials i les botigues de més de 400 metres quadrats entre setmana.

També la possibilitat de fer sortides escolars de més d'un dia, amb pernoctació inclosa, però només si tots els nens són del mateix grup bombolla.

"Més temps i més vacunes"

Vergés ha començat confirmant que el gruix de les restriccions es prorrogaran 7 dies més a partir de dilluns, i ho ha justificat dient que és necessari fer-ho:

"Ens cal més temps i més vacunes per poder garantir un canvi d'escenari. Veiem el final, però ens cal ser prudents una mica més de temps."

"Per això prorroguem les mesures en aquests 7 propers dies, però a partir de dilluns farem petits ajustos, per fer passos endavant per donar una estabilitat a tots els sectors socials i econòmics."

La consellera ha afegit que la situació actualment és "estable", però que aquesta estabilitat implica que l'ocupació de les UCI per malalts Covid-19 continua sent molt alta.

Vergés ha afirmat que "tot fa pensar" que els pròxims dies la taxa de transmissió del virus Rt o Rho es mantindrà per sobre d'1, cosa que implica que el risc també es manté alt:

"Si ara visquéssim un repunt, els nous ingressos a crítics se sumarien als actuals i podríem arribar a xifres molt elevades que ens obligarien a desprogramar l'atenció a la resta de malalts."

La consellera de Salut, Alba Vergés, aquest divendres

De 15 dies a 1 setmana

Per la seva banda, Josep Maria Argimon ha insistit que els canvis en les restriccions es fan per "donar aire":

"La idea d'anar reobrint és perquè pensem que és necessari donar aire, i ho fem a poc a poc, hem canviat la cadència de 15 dies en 15 dies a 1 setmana per veure com va evolucionant la pandèmia."

Preguntat sobre què pot passar durant la Setmana Santa, Argimon ha dit que encara falta més d'un mes i que no es pot preveure amb tant de temps.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest divendres

"Baixem d'una manera molt lenta"

Argimon ha dit que ara mateix "baixem d'una manera molt lenta" i que hi continua havent molt de virus circulant:

"Encara tenim unes 10.000 persones infectades a la setmana. Ahir les dades no van anar malament, i el percentatge de testos ràpids positius va baixar respecte a la setmana anterior."


Continua el confinament comarcal

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha recordat que continuarà el confinament comarcal cada dia de la setmana i ha donat dades de les denúncies dels últims dies.

En concret, ha dit que els diferents cossos de policia han tramitat 106 denúncies, 88 dels Mossos, per vulnerar aquest confinament durant l'últim cap de setmana.

Pel que fa al confinament nocturn, els últims dies hi ha hagut 125 denúncies a persones que els han enxampat saltant-se'l.


Dos tipus d'estafa

El comissari Molinero, a més, ha explicat que s'ha detectat que hi ha agències de viatges que ofereixen certificats falsos de PCR negativa als clients que viatgen a l'estranger.

N'han trobat dos casos, a Santa Coloma de Gramenet i a Mataró. Han detingut els responsables de les agències i han denunciat els clients que ho havien contractat.

També ha xifrat en 85 els casos d'estafes a residències de gent gran els últims 2 mesos per exigir-los el pagament de vacunes i material sanitari que no arriba mai.

 

"El dia de la marmota"

L'infectòleg i coordinador d'hospitalització de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, Pere Domingo, ha criticat que es vulguin relaxar les restriccions:

"Això sembla el dia de la marmota, la situació és bastant similar a la de l'octubre, i ja vam veure què va passar llavors. De fet, el nombre de pacients a les UCI en general és encara superior al que vam tenir al pic de la segona onada. Per tant, crec que no seria el moment de relaxar les restriccions."

Entrevistat a Catalunya Ràdio, Domingo ha demanat prudència i mantenir les restriccions perquè està convençut que la pandèmia encara va per llarg.

 

Els canvis en les restriccions es van saber aquest dijous de manera no oficial, i suposen l'obertura dels centres comercials i les botigues grans, que estan tancats des del 7 de gener.

Aquests grans comerços podran obrir a partir de dilluns, dia 1 de març, amb un aforament del 30%, tot i que no podran fer-ho el cap de setmana. Les botigues de més de 400 metres quadrats hauran de limitar l'espai per als clients a aquestes dimensions.

La resta de restriccions continuaran com a mínim una setmana més: es mantindrà el confinament comarcal i també el confinament nocturn entre les 10 de la nit i les 6 del matí.

A moltes comarques s'estima que un de cada quatre bars i restaurants tancaran definitivament arran de les restriccions anti-Covid
Terrassa d'un bar, a Barcelona, el mes de novembre (ACN)

També la limitació a 6 persones en les trobades socials i familiars, i poder anar a bars i restaurants en dues franges horàries, entre les 7.30 i les 10.30 i les 13.00 i les 16.30.

Han de funcionar amb un aforament màxim del 30% a l'interior, i les taules han d'estar separades per 2 metres, amb només 4 persones de 2 grups de convivència per taula com a màxim.

Els equipaments culturals, llibreries incloses, tenen un límit d'aforament del 50%, amb un màxim de 1.000 persones en el cas d'espectacles.

És el mateix màxim permès per als actes religiosos, que tenen un aforament màxim del 30% de l'espai disponible.

Pel que fa a les activitats esportives, s'amplia l'aforament màxim permès a les piscines, que passa del 30% al 50%.

Pel que fa a les competicions, continua igual i només es poden disputar partits de les lligues professionals i d'àmbit estatal, a més de les catalanes que donen accés a les estatals.

Pel que fa als entrenaments, no tenen límit de persones que hi poden participar, mentre que gimnasos i instal·lacions cobertes tenen un aforament màxim del 30%.

En l'àmbit esportiu hi ha un altre dels pocs canvis decidits aquesta setmana: l'aforament de les piscines pot augmentar del 30% al 50%.

Protocol d'extraescolars: registre diari d'assistents i separació d'1,5 metres dins el grup estable

En l'àmbit educatiu continua l'ensenyament presencial en infantil, primària i ESO, i semipresencial al batxillerat i els cicles formatius i als primers cursos universitaris.

La novetat per a la setmana que ve serà la possibilitat de fer sortides escolars amb pernoctació, de més d'un dia, però només amb nens del mateix grup bombolla.

Les activitats extraescolars, inclosos els esports, estan permeses si són dins el grup bombolla, i també amb un màxim de 6 nens a infantil i primària.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Procicat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut