La restauració i alguns comerços veuran ampliat el seu horari d'obertura (EFE/Enric Fontcuberta)

El Procicat relaxa les mesures i reforça els controls per la fi de l'estat d'alarma

A partir de diumenge, bars i restaurants podran obrir fins a les 11 de la nit i desapareix el confinament domiciliari nocturn
Redacció Actualitzat
TEMA:
Desescalada

El Procicat ha aprovat aquest divendres les mesures que entraran en vigor diumenge coincidint amb el final de l'estat d'alarma.

Ho ha fet amb una nova resolució que tindrà una vigència de 15 dies, fins al diumenge 23 de maig.

Com va avançar dimarts el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, la mitjanit de dissabte a diumenge cauen el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya.

És a dir: acaba el confinament domiciliari nocturn i es podrà entrar i sortir lliurement de Catalunya.

L'altre canvi destacat, i molt esperat per l'hostaleria, és que bars i restaurants podran obrir de manera continuada fins a les 11 de la nit, com ja havia avançat divendres passat la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés.

També s'ha confirmat la reobertura dels parcs i fires d'atraccions, tancats des de l'estiu, avançada igualment per Vergés.

Aquest divendres, d'altra banda, s'ha anunciat l'ampliació de l'horari de comerços i serveis: podran obrir fins a les 10 de la nit aquells que per llei poden fer-ho més enllà de les 9 de la nit.

La resta continuaran regulats per la llei sectorial vigent, la de comerç, serveis i fires, que els permet obrir, en horari d'hivern, fins a les 9 de la nit.

Les activitats esportives i culturals també poden fer-se fins a les 11 de la nit.

Els equipaments cívics, que tenien limitades les activitats presencials a 6 persones, amplien aforament fins al 50% sempre que compleixin les condicions de ventilació.

A més, els ensenyaments de règim especial s'equiparen a la resta d'ensenyaments reglats i recuperen la plena presencialitat.


"Encara estem en pandèmia"

A més d'anunciar les noves mesures, Vergés ha resumit l'estat del pla de vacunació explicant que ja s'han administrat 3 milions de dosis de vacuna i que el 76,5% de les persones més grans de 60 anys ja han rebut almenys una dosi.

La consellera, que ha volgut agrair el "gran esforç de les professionals de l'atenció primària", ha fet una crida a no oblidar que "encara estem en plena pandèmia".

 

 


En aquest sentit, ha recordat que encara hi ha més de 1.400 persones ingressades als hospitals a causa de la Covid-19, i que 468 són malalts crítics a les UCI.

Per això ha demanat "evitar aglomeracions i grans trobades, distància, mascareta i, sobretot, higiene de mans".


Dispositiu policial especial

També ha demanat "tenir cura, seny i responsabilitat" el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, tant a l'hora de circular com a l'hora de mantenir les mesures per evitar contagis.

El Departament d'Interior preveu que aquest cap de setmana circularan entre un 10% i un 12% més de vehicles que el cap de setmana passat, una mobilitat encara inferior a l'habitual abans de la pandèmia.

Sàmper també ha explicat que les policies locals i els Mossos d'Esquadra han adaptat els seus dispositius al nou entorn legal, per actuar "des d'una vessant informativa i pedagògica en primer terme, i de control i sanció en segon terme".

 

Els Mossos faran controls de trànsit i vigilaran que no hi hagi trobades massives (ACN/Eloi Tost)


Es tracta d'un dispositiu especial, ha dit, per garantir la seguretat i la mobilitat de les persones, centrat en evitar trobades multitudinàries en l'espai públic, com festes massives.

"La gent ha de tenir present", ha remarcat Sàmper, "que de nit es pot fer les mateixes coses que al matí o la tarda". I ha recordat que el consum d'alcohol al carrer ja estava prohibit abans de la pandèmia.

Per aquest motiu ha explicat que es desplegaran agents en aquells llocs on es pensi que es poden concentrar persones, i també es faran controls de trànsit, d'alcoholèmia i drogues.


Aval del TSJC a les restriccions

Sàmper també ha recordat que continua vigent el límit de 6 persones en les trobades socials, una limitació de drets fonamentals, perquè ha estat avalada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) aquest mateix divendres, l'endemà que la Fiscalia no s'hi va oposar.

I és que amb la caiguda del paraigua legal que suposa l'estat d'alarma, restriccions com aquesta o la limitació de l'aforament en els espais de culte, que afecten l'exercici de drets fonamentals, han d'estar avalades pel Tribunal Superior de Justícia de cada comunitat.


Dos mesos més sense oci nocturn

La Generalitat s'ha reunit aquest divendres amb el sector de l'oci nocturn, en una trobada que ha decebut la patronal FECASARM.

S'han queixat que el pla sectorial de l'oci nocturn, que s'aprovaria la setmana que ve, no preveu la reobertura fins d'aquí a uns dos mesos i "neix sense eficàcia jurídica real", perquè dependrà de les resolucions de Salut.

El secretari de la patronal, Joaquim Boadas, ha criticat que el pla no concreta ni "les condicions en què es podrà treballar, ni els aforaments en cada situació, ni si es podrà disposar de pista de ball, ni si caldrà passar un test previ".

ARXIVAT A:
Covid-19 Desescalada Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut