El Procicat prorroga les restriccions actuals fins al 9 d'abril
- TEMA:
- Coronavirus
El Procicat prorroga fins al divendres 9 d'abril les mesures vigents per combatre l'expansió de la pandèmia, i hi afegeix les restriccions específiques per a Setmana Santa aprovades per la Interterritorial de Sanitat, que limiten més les trobades socials.
A la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat hi han intervingut Marc Ramentol, secretari general del Departament de Salut; Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública; Miquel Sàmper, conseller d'Interior; Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos d'Esquadra; i Imma Solé, subdirectora de Protecció Civil.
Sense reunions socials a casa
Sàmper ha remarcat que les trobades socials podran ser de 4 persones com a màxim en espais públics tancats, i de 6 persones com a màxim en espais públics oberts; i que no es poden fer reunions socials en domicilis particulars, on només hi pot haver les persones convivents.
A més, no es podrà viatjar entre comunitats autònomes, excepte a les Balears i les Canàries.
El toc de queda, o confinament nocturn, queda igual: a Catalunya és entre les 10 de la nit i les 6 del matí.
El Consell Interterritorial de Salut, que es va reunir aquest dijous a la tarda, ja va descartar la proposta inicial del ministeri d'avançar a les 8 del vespre el tancament de l'activitat no essencial i l'entrada en vigor del toc de queda.
Compartir transport públic, també autocar
Aquest dimecres, d'altra banda, el Procicat ha determinat que les persones de bombolles diferents poden viatjar en qualsevol tipus d'autocar, tant si és d'una línia regular com si el servei és discrecional.
Les empreses del sector ho havien reclamat després que, diumenge passat, els Mossos d'Esquadra van obligar un autocar de lloguer a girar cua abans d'arribar a Port del Comte, perquè la seixantena d'esquiadors que hi anaven no eren d'una mateixa bombolla.
Dues alertes sobre la taula
Ramentol, que ha estat l'encarregat d'anunciar la pròrroga, ha argumentat que el Procicat ho considera "el més prudent", arran de la situació d'estancament epidemiològic i també de l'existència de "dues alertes sobre la taula".
Aquestes dues alertes ha explicat que són l'augment de la mobilitat, que preocupa perquè pot traduir-se en un augment de la interacció social i, per tant, dels contagis; i l'estancament dels pacients crítics, que preocupa perquè "no té una correspondència clara" amb els contagis ni amb els ingressos hospitalaris.
A les UCI, més grans i més temps
Argimon ha avançat que una possible explicació d'aquest estancament és que en aquesta tercera onada l'estada a les UCI és més llarga que en la segona onada, de 2,5 dies més de mitjana.
A més, ha afegit, els malalts són més grans, al voltant de 65 anys, en comptes de 63.
La importància de vacunar fins als 75 anys
Aquesta circumstància, ha volgut subratllar Argimon, mostra la importància de vacunar la població entre els 55 i els 75 anys, que és el segment de persones que acaba ingressant als hospitals.
"Estancament, pujant molt a poc a poc"
Aquest dijous, el Departament de Salut ha notificat 1.889 nous contagis, dels quals 1.741 detectats amb PCR o test d'antígens.
En total, des de l'inici de la pandèmia, fins a 589.173 persones s'han contagiat de Covid-19.
Als hospitals catalans hi ha 15 pacients Covid menys. En total, són 1.378, dels quals n'hi ha 420 de crítics, a les UCI, una xifra que fa dies que es manté estable amb lleugeres oscil·lacions.
Tant Ramentol com Argimon han parlat d'"estancament" a les UCI, amb un lleuger augment.
El risc de rebrot ha augmentat en 4 punts i s'ha situat en els 212 després de dos dies estancat en els 208. Des d'aquest dilluns, que va tornar a arribar als 201 punts, Catalunya torna a tenir un risc de rebrot molt alt.
La velocitat de transmissió també creix, una centèsima, fins a una Rt d'1,09.
Des d'aquest dilluns, també augmenta lleugerament la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants, que ja és de 196,12 casos.
La positivitat, el percentatge de proves que donen positiu, és del 5,18%. L'OMS considera que el 5% és el llindar per sobre del qual costa fer el seguiment dels contagis.
El Departament de Salut, d'altra banda, ha notificat 16 morts en les últimes vint-i-quatre hores, que fan un total de 21.207 víctimes mortals de la pandèmia a Catalunya.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19