El Procicat informa sobre la situació de la pandèmia
Sanitaris preparen una vacuna per administrar-la a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona (EFE/Enric Fontcuberta)

Terres de l'Ebre i Metropolitana Sud, regions sanitàries que preocupen "especialment"

Salut segueix amb preocupació els brots d'Amposta, Tortosa, l'Hospitalet de Llobregat, Castelldefels i Cornellà de Llobregat

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut està "especialment" preocupat per la situació a cinc poblacions de dues regions sanitàries: Amposta i Tortosa, a Terres de l'Ebre, i l'Hospitalet, Castelldefels i Cornellà a la Metropolitana Sud.

Així ho ha explicat el coordinador de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, que ha afegit: "Són zones que ja coneixíem, que tenen un important component de vulnerabilitat social."

La regió de l'Alt Pirineu, en canvi, "és la primera que està clarament en descens" després d'haver adoptat "mesures més restrictives" a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès.

Altres poblacions on hi ha brots dels quals Salut està pendent són Figueres i Olot, a la regió de Girona, i Badalona i Sant Cugat, a la Metropolitana Nord.

 

 

Protegir els més vulnerables

Després de constatar el component social que sovint acompanya zones amb brots importants, Mendioroz ha fet una crida a "protegir les persones vulnerables, no només en termes sanitaris, sinó també en termes socioeconòmics: gent que no es pot aïllar perquè ha d'anar a treballar, o perquè a la seva llar hi ha dificultats".

"Si no disseminem el virus -ha afegit- no posarem en risc els seus llocs de treball ni les seves famílies."


Fregant el pic de la segona onada

Tot això mentre el nombre d'ingressats als hospitals continua sent molt alt i gairebé iguala els del pic de la segona onada.

Això quan ja s'ha començat a administrar la segona dosi a les primeres persones que van ser vacunades. Fins ara, a Catalunya, han estat vacunades més de 144.000 persones, poc menys del 2% de la població.

Actualment, als hospitals de Catalunya hi ha ingressats 2.809 pacients Covid, 550 dels quals són crítics en UCI.

 

 


La pressió hospitalària, per tant, frega el pic assolit durant la segona onada, que va ser de 2.811 persones ingressades i de 594 llits d'UCI.

La consellera de Salut, Alba Vergés, s'ha mostrat convençuda que aquest pic se superarà ben aviat, perquè "malgrat que podem veure que hi ha una desacceleració o frenada, estem a un nivell de contagis altíssim".

Per això, ha remarcat que la pandèmia té "moltes conseqüències per a la salut de molta gent, per al nostre sistema sanitari i per a tota la societat".

I ha alertat:

"Sobrepassarem el pic de la segona onada i estarem pitjor, des del punt de vista assistencial."


El coordinador de seguiment de la pandèmia a Catalunya, Jacobo Mendioroz, també ha volgut remarcar que "és important entendre que quan va començar la segona onada la situació assistencial era molt millor que la que tindrem al final d'aquesta tercera".


129 morts en un dia

Segons les dades actualitzades aquest matí pel Departament de Salut, el risc de rebrot baixa 40 punts i queda en 754, i també es redueix la velocitat de transmissió, l'Rt, que baixa vuit centèsimes i és d'1,31. Ara mateix, cada 100 persones amb Covid-19 en contagien, de mitjana, 131 més.

 

 


D'altra banda, s'han comunicat 129 morts més, que fan un total de 18.141 víctimes mortals de la pandèmia.

 

 


La xifra de nous ingressos per Covid puja força: 179 pacients més que fa vint-i-quatre hores, i ja hi ha 2.800 persones hospitalitzades per coronavirus. La xifra de pacients crítics a les unitats de cures intensives es mou menys: són 550.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut