La lava del volcà de La Palma s'alenteix i podria no arribar al mar
- TEMA:
- Volcà Cumbre Vieja
Aquest dijous és el cinquè dia de l'erupció del volcà Cumbre Vieja a l'illa de La Palma, a les Canàries, i comença amb una situació més estable, amb el riu de lava gairebé aturat.
Amb tot, l'ambient és més boirós i amb fum més negre perquè el volcà ha augmentat l'activitat considerablement des de dimarts a la nit. Es comporta de forma més explosiva, però la lava avança més lentament.
A hores d'ara, la el riu de lava ja ha ocupat 166 hectàrees de terreny, ha fet desaparèixer totalment 350 edificis i n'ha afectat 150 més de manera parcial.
De les 9 boques que hi havia actives, només 4 expulsen lava aquest dijous, un material volcànic que arriba fins al 4 quilòmetres d'altura des de que surt expulsat de sota terra.
La fumera blanca que queda a l'ambient és vapor d'aigua, mentre que la negra prové de la roca fosa per la calor que se solidifica quan passa per l'aire fred. Són partícules en suspensió que han deixat el cel ennegrit.
Encara no arriba al mar
El riu de lava, que de moment s'ha quedat a un quilometre i mig de l'oceà, acabarà convertint-se en roca volcànica. Al barri de Todoque, un dels més afectats, l'acumulació de lava refredada ja arriba fins als 15 metres d'altura.
S'ha restringit l'espai aeri sobre els municipis d'El Paso i los Llanos de Aridane, per facilitar la feina als serveis d'emergències, i en algunes zones s'estan fent servir màquines llevaneu per retirar la cendra de camins, carrers i carreteres.
Aquest dimecres Carmen López, directora de l'Observatori Físic de l'Institut Geogràfic espanyol, que s'ha desplaçat a La Palma per fer el seguiment de l'erupció, destacava que l'activitat s'ha reduït. "Ara mateix estic veient el con del volcà i sembla més tranquil, sembla que les fases més tranquil·les i més efusives s'alternen, cosa que és normal en el comportament de l'erupció", ha afirmat.
Entrevistada pel programa "Els matins" de TV3, López no ha descartat que en els pròxims dies el volcà trobi més sortides i s'obrin boques noves que facin canviar les previsions actuals.
Retorn fugaç a Todoque
La població més amenaçada continua sent Todoque, a uns 2 quilòmetres del mar, i molts dels 1.300 veïns que hi viuen aquest dimarts van haver d'evacuar-la a correcuita i aquest dimecres hi han pogut tornar però amb mitja hora per salvar el que podien.
El temor és que la lava acabi engolint tot el poble.
Als veïns d'aquest poble del municipi de Los Llanos de Aridane amb la casa lluny de la lava els han permès tornar-hi per endur-se'n les pertinences. Però només durant mitja hora. S'han format llargues cues per poder accedir-hi i els anaven deixant entrar esglaonadament.
Todoque no té un nucli urbà definit, sinó que està format per moltes cases disperses, cosa que fa que l'afectació variï molt depenent de la zona on estigui cadascuna. Ara mateix el que preocupa més és la llengua de lava de la colada sud, que envolta per la dreta la muntanya Rajada de Todoque. És per aquesta banda per on està evolucionant més i per on es podria arribar a unir amb la llengua principal.
La lava, a 4 metres per hora
La lava ja ha fet un recorregut d'uns 3 km muntanya avall, i li queden uns 2 km per arribar al mar.
Aquest dimecres la llengua, que arriba a tenir un màxim de 12 metres de gruix, s'ha desplaçat molt més lentament que els dies anteriors, a uns 4 metres per hora.
Després de la previsió inicial que l'erupció arribaria a la costa aquest dilluns al vespre, a hores d'ara no està gens clar què acabarà passant, fins al punt que podria ser que la lava no arribés a l'oceà.
"Podria trigar dies, hores, però potser també no arribar-hi. Depèn de si tenim aquest flux continu", ha reconegut Stavros Meletlidis, vulcanòleg de l'Institut Geogràfic Nacional d'Espanya.
Què passarà si arriba al mar?
Segons els especialistes, en cas que la lava arribi al mar generarà "imatges espectaculars" pel contrast de temperatura, d'uns 1.000 graus de diferència.
Dimarts es va poder veure un avançament de com serà quan la lava va caure dins d'un parell de piscines que va trobar al seu pas.
Del contacte entre la lava i el mar sortirà també vapor d'aigua i gasos, sobretot diòxid de sofre, que no es preveu que hagi de comportar pluja àcida perquè els vents se l'enduran.
Els especialistes també preveuen que la lava que no arribi al mar trigarà molt de temps a refredar-se.
Preveuen 2 mesos d'erupció
Aquest dimecres l'Involcan ha posat al dia també les previsions de quant pot durar l'erupció: ara preveuen una forquilla d'entre 24 i 84 dies, amb una mitjana de 55, gairebé 2 mesos.
Per fer aquesta previsió han fet servir les dades històriques conegudes de les erupcions anteriors a l'illa de La Palma.
La del 1971 del volcà Teneguía va durar 24 dies; la del 1949 del San Juan, 47 dies, i la del 1712 del Charco, 56 dies.
Més enrere hi ha registrades tres erupcions més entre els segles XVI i XVII, dels volcans San Antonio, Tigalate i Tehuya, que van durar respectivament 66, 82 i 84 dies.
630 hectàrees de terreny agrícola
Fins ara la lava ha obligat a evacuar unes sis mil persones.
També ha destruït equipaments com pistes de tenis i piscines, però sobretot molt de terreny agrícola.
El sindicat COAG ha calculat que el total de superfície agrària en ús que quedarà sota la lava seran unes 400 hectàrees, de les quals unes 300 de plataners, 60 de vinyes i 20 d'alvocaters.
A més, també hi ha unes 230 hectàrees agrícoles que no estaven en ús ara mateix.
Recuperar les propietats
D'altra banda, el Col·legi de Registradors de la Propietat espanyol ha ofert aquest dimecres als que han perdut la casa o altres propietats en l'erupció de donar-los certificacions gratuïtes.
Això els permetrà acreditar els seus drets sobre unes propietats que ja no només no existeixen, sinó que han quedat sepultades sota una gruixuda capa de lava.
Els canvis en la realitat física de les zones afectades obligaran a buscar solucions jurídiques perquè els propietaris puguin recuperar les seves propietats.
Aquest mateix dilluns el president de la comunitat de les Canàries, Ángel Víctor Torres, va anunciar que la intenció del govern és que puguin disposar de terrenys equivalents als que han perdut.
Diòxid de sofre cap al Mediterrani
Tampoc es preveu que generi pluja àcida el núvol de gasos que els corrents atmosfèrics estan impulsant cap al nord d'Àfrica i el Mediterrani.
Copernicus ha elaborat un mapa de previsió de com s'haurà desplaçat aquest divendres el diòxid de sofre generat pel volcà de La Palma:
Aquest recorregut, que es preveu que passi pel damunt dels Països Catalans, només farà pujar una mica el pH de l'atmosfera, però el gas arribarà molt diluït i no s'hauria de notar.
Preparen la reconstrucció
Mentrestant, el govern canari està treballant per la reconstrucció de tot el que la lava ha destruït i destruirà en els pròxims dies.
Prepara un decret llei per facilitar-ho, ha demanat la declaració de zona catastròfica i també acollir-se als fons de solidaritat de la Unió Europea.
- ARXIVAT A:
- Volcà Cumbre Vieja La Palma Les Canàries