Els resultats de les eleccions europees 2024
Seguiment de les eleccions europees que marquen el futur de la Unió Europea els pròxims cinc anys: les votacions, l'anàlisi, els sondejos i els resultats a Catalunya, Espanya i la resta de països de la UE.
- 07.24Arrenca la jornada electoral de les europees
Bon dia!
Tot a punt per a les eleccions europees.
Comencem el seguiment minut a minut de la jornada electoral que ha de servir per renovar l'Eurocambra per als pròxims cinc anys.
5.463.548 catalans i catalanes estan cridats a participar-hi.D'aquestes, 67.497 votaran per primera vegada.
Ho faran en els 2.692 col·legis electorals habilitats arreu del país, amb un total de 8.891 meses.
Obren a les 9 del matí i s'hi podrà anar a votar fins a les 8 del vespre.
- 07.50Què es vota avui i quants europarlamentaris té cada país?
Avui s'elegeixen els 720 diputats que formaran el Parlament Europeu, 15 més que a les eleccions de fa cinc anys.
Cada estat de la UE vota els seus representants, en funció de l'anomenat "proporcionalitat decreixent". Això vol dir que un eurodiputat d'un estat gran representa més persones que un eurodiputat d'un estat petit.
A Espanya, s'escullen 61 europarlamentaris, dos més dels que té actualment.
- 08.05On et toca anar a votar?
Les 5.463.548 cridades a votar avui poden consultar el col·legi electoral i la mesa on han de fer-ho en aquest formulari de l'INE, sense necessitat de disposar de cap certificat digital. N'hi ha prou introduint la província, el municipi i el primer cognom.
La informació del col·legi electoral on ha de votar cada persona també està detallada a les targetes censals, que s'han enviat als domicilis dels electors.
- 08.30El 9J ja ha començat en alguns països de la Unió Europea
En alguns països de la Unió Europea els col·legis electorals ja han obert. És el cas, per exemple, d'Hongria i Bulgària, on es pot votar des de les 8 del matí.
A Espanya l'horari és el mateix que per a la resta d'eleccions: des de les 9 del matí fins a les 8 del vespre.
- 08.35Es pot votar amb el carnet de conduir o el passaport?
La majoria de persones sol anar als col·legis electorals a votar amb el DNI, però no és l'únic document vàlid per poder exercir aquest dret.
Si votes en persona, cal un document d'identificació original i oficial on aparegui la teva foto.
Així doncs, pots portar el carnet d'identitat, però també pots portar el passaport o el permís de conduir.
Tingues present que no s'admeten fotocòpies i imatges guardades al mòbil.
El que sí que pots fer és presentar l'aplicació miDGT i la targeta de residència --en el cas de ciutadans de la Unió Europea que en tinguin--.
- 09.00Són les 9, obren els col·legis electorals
Les urnes de les eleccions europees d'aquest diumenge 9 de juny ja estan obertes.
Hi ha 2.934 col·legis electorals habilitats arreu de Catalunya, amb un total de 8.872 meses.
Estaran oberts des d'ara, les 9 del matí, fins a les 8 del vespre.
A Catalunya, poden votar 5.713.157 persones. A tot Espanya, estan cridats a fer-ho 38.087.379 ciutadans i ciutadanes.
Poden votar les persones més grans de 18 anys, amb nacionalitat espanyola o de qualsevol altra nacionalitat de la UE que resideixin a Espanya.
La circumscripció és única. És a dir, la base territorial a partir de la qual es calcula el repartiment dels escons és tot l'estat, a diferència del que passa, per exemple, en les eleccions al Parlament i al Congrés, en què les circumscripcions són les províncies.
- 09.30Quins són els candidats de cada partit i quin és el seu programa?
Aquests són els candidats i candidates en les eleccions europees d'avui dels partits que ja tenen representació parlamentària, ordenats de major a menor pel nombre d'eurodiputats que van aconseguir a les darreres eleccions al Parlament Europeu.
D'aquestes vuit candidatures, cinc les encapçalen catalans.
Junts
- Toni Comín
- Programa electoral
PSC- Teresa Ribera
- Programa electoral
ERC - Ara Repúbliques- Diana Riba
- Programa electoral
Cs- Jordi Cañas
- Programa electoral
Comuns Sumar- Jaume Asens
- Programa electoral
Podem- Irene Montero
- Programa electoral
PP- Dolors Montserrat
- Programa electoral
Vox- Jorge Buxadé
- Programa electoral
- 09.35Pedro Sánchez i Begoña Gómez voten a Madrid
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha exercit el seu dret a vot en un col·legi de Madrid quan passaven poc més de vint minuts de les nou del matí. Ha estat el polític que més ha matinat per anar a votar.
Sánchez ha remarcat que "el 70% de les lleis que s'aproven al Congrés dels Diputats són lleis que s'aproven al Parlament Europeu" i per això "són molt importants".
"El vot decideix si el futur que construïm entre tots és un futur d'avenç o un futur de retrocés", ha afegit abans de fer una crida a la participació.
Sánchez ha anat a votar amb la seva dona, Begoña Gómez, que ho ha fet tot just després d'ell. Gómez ha centrat bona part de la campanya electoral del Partit Popular per a aquestes eleccions europees arran de l'obertura d'una investigació judicial a partir d'una denúncia de l'organització d'extrema dreta Manos Limpias.
- 09.45A tot Espanya, més de 38 milions de persones elegeixen 61 eurodiputats
Més de 38 milions de ciutadans de tot Espanya estan convocats aquest diumenge a les urnes per elegir el Parlament Europeu dels pròxims cinc anys. Són 2,2 milions més de votants que el 2019, entre els quals més de 408.000 joves que voten per primera vegada en unes eleccions europees.
A Espanya li corresponen 61 eurodiputats dels 720 que integraran el Parlament Europeu aquesta pròxima legislatura. Les 34 candidatures que es presenten són les mateixes a tots els col·legis electorals, perquè es vota amb circunscripció única.
No tots els països voten avui, però sí que ho fan la majoria. Hi ha hagut votacions al llarg de tota la setmana, i països amb una doble jornada electoral, que voten dos dies. Cada país elegeix un nombre de diputats proporcional a la població.
Els primers resultats no se sabran fins a les onze de la nit, hora en què tanquen els col·legis a Itàlia, els últims de la Unió Europea a fer-ho. Quan es facin públics, però, el percentatge d'escrutini ja serà molt alt.
- 10.00Jordi Cañas vota a Barcelona: "Això no és un plebiscit sobre Sánchez i Feijóo"
Jordi Cañas, de Cs, ha estat el primer cap de llista que ha votat a Catalunya. Ho ha fet en un col·legi electoral de Barcelona, quan passaven uns minuts de dos quarts de deu.
Cañas ha defensat que "és un dia molt important" en què es decideixen els pròxims cinc anys, però també els pròxims vint anys de la Unió Europea, i ha remarcat que "això no és un plebiscit sobre Sánchez i Feijóo".
El cap de llista de Cs ha fet una crida a la participació i ha recordat que "cada vot val el mateix", perquè hi ha circumscripció única, i "això empodera els ciutadans". - 10.10Qui es presenta a les eleccions?
Hi ha un total de 34 candidatures proclamades per a aquestes eleccions europees.
Les llistes de les candidatures són tancades --els electors no poden modificar l'ordre dels candidats-- i, com que és circumscripció única, són comunes a tot l'Estat.
Ara bé, alguns partits les adapten en funció de la comunitat, destacant uns noms o altres.
Els partits no necessiten un percentatge mínim de vots per accedir al repartiment d'escons, a diferència el que passa en les eleccions al Parlament i al Congrés, on la barrera electoral és del 3%.
- 10.20Quins països de la UE han votat ja i quins ho fan avui?
En aquestes eleccions, hi participa tota la ciutadania de la Unió Europea. Uns 370 milions de persones.
La majoria ho fan avui diumenge 9 de juny, però n'hi ha d'altres que ja han votat, com els Països Baixos, Irlanda o Txèquia.
A més, hi ha estats que han votat més d'un dia. Perquè cada estat té llibertat per establir les seves regles del joc.
Pots consultar en aquest mapa la data de les eleccions a cadascun dels 27 països de la UE:
- 10.25Diana Riba: "Avui és un dia per construir Europa"
La segona cap de llista que ha votat a Catalunya ha estat Diana Riba, d'ERC. Ho ha fet en un col·legi electoral de Sant Cugat del Vallès poc abans d'un quart d'onze.
"Avui és un dia per mirar a Europa i construir-la", ha dit després de votar, "i per tant hauríem d'omplir les urnes".
Per animar a la participació, Riba ha recordat que "moltes de les lleis i normatives i temes del dia a dia de la ciutadania de Catalunya passen per les eleccions d'avui".
"Com deia Joan Fuster, la política la fas o te la fan", ha afegit.
- 10.39Villarroya, el municipi més matiner
El municipi de Villarroya, a la Rioja, ha estat el més rapid en votar de tot l'estat espanyol i a les 9:03 ja hi havien votat tots els electors.
- 10.47Normalitat en l'inici de la jornada electoral
Segons el secretari d'Estat de Comunicació, la jornada ha arrencat amb absoluta normalitat sense incidents remarcables.
El 100% de les 58.556 meses de l'estat espanyol han quedat constituïdes.
- 11:00Dolors Montserrat: "Decidim el futur d'Espanya a Europa i el futur d'Europa"
Dolors Montserrat, cap de llista del PP a les eleccions europees, ha votat a Sant Sadurní d'Anoia, a l'Alt Penedès, d'on és filla, poc abans de dos quarts d'onze.
"És un dia important per a la democràcia perquè decidim el futur d'Espanya a Europa i també el futur d'Europa", ha dit després de votar.
"Votar són molt pocs segons, però després és per a cinc anys", ha afegit per animar la ciutadania a exercir el dret de vot.
- 11.10Aleix Sarri: "Som la gent del president Puigdemont"
Aleix Sarri, número tres de Junts a les europees, ha votat a Barcelona cap a tres quarts d'onze.
Ha fet una crida a la participació amb l'argument que l'única forma que Catalunya tingui pes a Europa és que la gent vagi a votar i aconseguir la màxima representació per als partits "d'obediència estrictament catalana".
Sarri també ha reivindicat que són "la gent del president Puigdemont", i treballen amb la voluntat de "continuar el seu llegat".
- 11.26Teresa Ribera descarta que les europees siguin un plebiscit sobre Espanya
Teresa Ribera, cap de llista del PSOE, ha votat a Madrid passades les 10 del matí.
Ha defensat que "és important que tots exercim el nostre dret a vot" perquè la participació dona un retrat més fidel de les preocupacions de tots els ciutadans.
Ribera, d'altra banda, ha descartat que les eleccions europees siguin un plebiscit sobre la situació política a Espanya.
La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica substitueix Josep Borrell, l'actual alt representant de Política Exterior de la UE, al capdavant de la llista socialista. Des que es va anunciar la seva candidatura, diverses veus apunten que podria ser comissària europea els pròxims cinc anys.
- 11.40Jaume Asens: "Res està escrit, com hem vist a Holanda"
Jaume Asens, número dos de Sumar, ha votat a Barcelona gairebé a un quart de dotze.
"Res està escrit, com hem vist a Holanda", ha volgut remarcar, en referència als sondejos a peu d'urna dels Països Baixos, que apunten a una pujada de l'extrema dreta, però no li donen la victòria.
"Enfront d'aquells que ens volen tornar a gelar el cor, ompliu les urnes d'esperança i de llibertat", ha dit per animar la gent a votar i a "no resignar-se", abans de recordar que "la majoria de decisions que es prenen a Catalunya i a l'Estat tenen a veure amb Europa".
- 11.57Pere Aragonès: "La UE condiciona una part important de les nostres vides"
El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha votat a Pineda de Mar passat un quart de dotze, acompanyat de la seva dona i la seva filla. Al col·legi electoral ha hagut de fer cua durant uns minuts, que ha aprofitat per conversar amb alguns veïns.
Ha defensat la gran importància d'anar a votar, perquè "la UE condiciona una part important de les nostres vides" i "és vital que la veu de Catatalunya se senti ben fort al Parlament Europeu amb tota la seva diversitat".
"Europa és el nostre marc de drets i de llibertats i sempre que Catalunya ha apostat per Europa, el país ha avançat", ha afegit.
Preguntat per la possible influència de les eleccions europees en la constitució del Parlament, Aragonès ha defensat la sobirania de la cambra legislativa catalana.
"La mesa es conformarà a partir de les majories i dels acords entre grups" a partir del que la ciutadania va decidir el 12M, ha afegit.
- 12:05L'artista drag Pitita, nom artístic de Bernat Bordas, presideix una mesa a la UB
La drag-queen Pitita, nom artístic de Bernat Bordas, presideix una mesa a la Universitat de Barcelona en aquestes eleccions europees.
Bordas s'ha dirigit aquest matí a la seva mesa electoral, on era suplent, amb el seu look artístic.
L'artista guanyador de la tercera temporada de la franquícia espanyola del concurs televisiu Drag Race s'ha plantat a la UB amb perruca, vestit i maquillatge preparat per si s'hi havia de quedar. Aquest vespre actua a l'Apolo i, per tant, no tindria temps de vestir-se després del recompte per anar a la sala de festes.
Segons ha explicat, finalment li ha tocat quedar-se i presidir la mesa i, quan acabi la jornada electoral, anirà cap a la festa Churros com tenia programat.
- 12.25Gossos prohibits als col·legis electorals
No està permès l'accés de gossos a l'interior dels col·legis electorals. Davant la concurrència de persones als col·legis, la Junta Electoral Central hi ha prohibit l'accés d'animals de companyia, a excepció de gossos pigall o d'assistència i els que pertanyin a les forces armades i a les forces i cossos de seguretat.
El PACMA ha sol·licitat aquesta setmana a la JEC que rectifiqués i ha denunciat que la restricció és "intolerable", ja que la llei de protecció dels drets i el benestar dels animals precisament permet l'accés d'animals de companyia en dependències públiques, tret de prohibició expressa.
Precisament en compliment de la llei, la prohibició ha estat senyalitzada a l'exterior dels recintes amb cartells que han sorprès els usuaris.
Els propietaris de gossos s'hi han mostrat contraris i han afirmat que en les darreres eleccions del 12M els gossos van poder entrar. Quan se n'han assabentat, alguns han tornat a casa i d'altres han optat per lligar l'animal o que algun conegut els l'aguantés a la porta mentre dipositaven el vot.
- 12.40Alberto Núñez Feijóo: "És el dia d'aprofundir en la democràcia espanyola"
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha votat aquest matí a Madrid. Ho ha fet acompanyat de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.
Núñez Feijóo ha fet una crida a la participació en clau essencialment espanyola: "Avui és el dia d'aprofundir en la democràcia espanyola", ha dit, abans d'afegir: "És el moment de decidir si estem d'acord amb el que passa a Espanya."
També ha remarcat que el dret de votar forma part del "dret a la igualtat que cal protegir".
"És un bon dia per prendre decisions sobre la política agrària que volem, la política industrial i la política de seguretat; és un bon dia per a la defensa del medi ambient de manera proporcionada perquè Europa continuï avançant, i per millorar la productivitat de l'economia europea", ha dit també, per tancar la seva intervenció davant dels mitjans després de votar.
- 13.00Els sondejos apunten una forta pujada de Wilders, però no el fan guanyador
El Partit de la Llibertat (PVV) de Geert Wilders hauria aconseguit 7 eurodiputats dels 29 que corresponen als Països Baixos en el Parlament Europeu. Així ho apunten els sondejos a peu d'urna publicats després de la jornada electoral, que els Països Baixos han celebrat dijous.
L'extrema dreta de Wilders havia obtingut 4 eurodiputats a les eleccions del 2009 i el 2014, però el 2019 no en va obtenir cap. Al final, de tota manera, en va obtenir un gràcies a la redistribució d'escons que es va fer a l'Eurocambra a causa del Brexit.
Malgrat aquesta forta pujada, els sondejos situen com a guanyador el bloc d'esquerres GL-PvdA, integrat pels verds i els socialdemòcrates, que lidera Frans Timmermans, exvicepresident de la Comissió Europea. Li donen 8 escons, un menys que fa cinc anys.
Realitzats per Ipsos, aquests sondejos a peu d'urna tenen un marge d'error d'un diputat, i Wilders confia a capgirar les projeccions demoscòpiques i convertir-se en el guanyador de les europees als Països Baixos.
El Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia (VVD), liberal, liderat pel primer ministre Mark Rutte, tindria 4 escons. Són els mateixos que va obtenir fa quatre anys a les urnes, però un menys que els 5 que tenia gràcies al Brexit.
- 13.15Per què les eleccions europees t'importen més del que et penses
Carles Costa ens explica en dos minuts les claus d'aquestes eleccions europees:
- 13.25Guia de les institucions europees, per Joan Raventós, corresponsal de TV3
Què és el Consell Europeu? I el Consell de la Unió Europea? I el Consell d'Europa?
El corresponsal de TV3 a Brussel·les, Joan Raventós, ens fa de guia per les diferents institucions de la Unió Europea i per altres que no en formen part, tot i que pel nom i el lloc on estan ubicades pot semblar que sí, com és el cas, per exemple, del Consell d'Europa, que té la seu a Estrasburg.
En aquesta ciutat francesa també té seu el Parlament Europeu, que sí que és una institució de la UE, però que alhora té seu a la capital belga, Brussel·les, on també tenen la seu el Consell Europeu, que ara presideix el belga Charles Michel, i la Comissió Europea, presidida des del 2019 per l'alemanya Ursula von der Leyen.
- 13.40Irene Montero: "Com diu Bad Gyal: 'Tothom a botar'"
Irene Montero, cap de llista de Podem, ha votat a la localitat madrilenya de Galapagar, al mateix col·legi on també ho ha fet Pablo Iglesias.
A la sortida del col·legi electoral ha animat la gent a votar: "El vot és un dret conquerit perquè ningú sigui més que ningú i ens permet contribuir a construir el món on volem viure."
Fent broma, ha reblat la seva intervenció davant dels mitjans afegint: "Com diu Bad Gyal: 'Tothom a botar'", amb referència a una frase que la cantant catalana utilitza sovint per animar el seu públic.
- 13.51Els Mossos i Adif reforcen la vigilància a la xarxa de Rodalies
Els Mossos i personal de seguretat d'Adif han reforçat aquest diumenge la vigilància a la xarxa de Rodalies per evitar situacions com la de les eleccions catalanes en què un robatori de coure va impactar en la jornada electoral.
Arran del robatori de coure que va afectar greument la circulació de trens el 12M, s'han llistat fins a 18 punts estratègics d'especial protecció on evitar cap "manipulació ni incident" que pugui interferir en la mobilitat de la ciutadania.
El nus i la zona de tallers de Sant Andreu Comtal és un d'aquests punts estratègics -situats bàsicament a Barcelona ciutat i a l'àrea metropolitana-, però també altres indrets com Montcada Bifurcació o l'accés a les estacions de França, Sants i Plaça de Catalunya.
- 14:00Anna Erra anima a votar "en clau europea i en clau de representació de Catalunya"
Anna Erra, presidenta del Parlament, ha votat a Vic, des d'on ha volgut remarcar la importància de votar, també en les eleccions europees, i de fer-ho, ha afegit, "en clau europea i en clau de representació de Catalunya".
Preguntada per la constitució del Parlament, que s'ha de fer aquest dilluns, Erra ha recordat que va ser elegida presidenta de la cambra catalana avui fa un any, "dins d'aquella anormalitat democràtica que vam tenir".
"Demà serà un dia especial", ha afegit, juntament amb el desig que "la nova mesa vetlli pels drets democràtics de tots els polítics i els representants del nostre país".
- 14.10Jorge Buxadé: "Els espanyols ens juguem molt en aquestes eleccions"
Jorge Buxadé, cap de llista de Vox, ha votat a la localitat madrilenya de Boadilla del Monte.
El candidat a eurodiputat per la formació d'extrema dreta ha fet una "crida al vot massiu dels espanyols" i ha lamentat que, en la seva opinió, durant la campanya "s'ha parlat de tot menys de les eleccions europees".
"Els espanyols ens juguem molt en aquestes eleccions al Parlament Europeu i a la presidència de la Comissió Europea", ha defensat.
Durant la seva compareixença davant dels mitjans, Buxadé ha acusat Pedro Sánchez de "comportament canallesc" perquè considera que el president del govern espanyol ha estat partidista quan ha fet una crida a la participació. De fet, el president de Vox, Santiago Abascal, ha anunciat que denunciarà Sánchez davant de la Junta Electoral Central (JEC).
Paradoxalment, després de carregar contra Sánchez, Buxadé sí que ha demanat obertament el vot per la seva formació, cosa que no es pot fer durant la jornada electoral:
"Aquells que creguin que Europa va perfecta, que continuin votant als de sempre, qui cregui que necessitem un canvi de rumb i que les coses es poden fer molt millor a Brussel·les, té una única alternativa que és Vox", ha dit Buxadé.