Els positius amb test d'antígens es podran comunicar a la farmàcia

La comunicació s'ha de fer telemàticament, per telèfon o per correu electrònic, per evitar que la persona positiva s'hagi de moure i pugui estendre la infecció

RedaccióActualitzat

L'augment exponencial de casos positius de covid per la variant òmicron ha desbordat els CAP catalans, i per això Salut ha acordat amb les farmàcies ampliar la col·laboració per la pandèmia.

La novetat és que les persones que es facin test d'antígens a casa i els surti positiu també podran comunicar-ho a les farmàcies, que s'encarregaran de fer arribar la informació al sistema de salut perquè s'inclogui a l'historial clínic de la persona.

Ho han explicat aquest dilluns al matí en roda de premsa la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, i el president dels farmacèutics catalans, Jordi Casas.

Molts farmacèutics ja comunicaven els positius dels tests d'antígens que es feien als clients directament a la farmàcia, i ara també ho faran amb els que es facin a casa, però només en els casos que no tinguin símptomes o aquests siguin lleus.

Fins ara els tests positius fets a casa s'havien de comunicar per telèfon al 061 o al CAP, que s'encarregaven d'introduir la informació, però les últimes setmanes l'allau de trucades ho feia molt difícil.


1.300 farmàcies ho poden fer

Jordi Casas ha precisat que 1.300 farmàcies a tot Catalunya són dins el programa TAR, que els permet accedir al sistema informàtic de Salut i introduir-hi les dades, i que es pot trucar a qualsevol d'aquestes per comunicar els positius.

També que, des que al juliol es va posar en marxa aquest programa, s'han fet uns 250.000 tests d'antígens a les farmàcies i s'han comunicat uns 7.000 positius al sistema informàtic.

Són menys de la meitat de les farmàcies

Casas també ha destacat que ja fa un any que aquestes farmàcies s'han convertit en "un punt d'atenció més del sistema de salut comunitari", però que la idea no és substituir el 061 i els CAP, sinó només afegir-hi una via addicional.

En aquest sentit, la directora del CatSalut ha precisat que les farmàcies faran aquest servei només mentre duri la saturació del sistema de salut, i ha insistit que les persones que comuniquin el positiu s'aïllin immediatament en quarantena.

A preguntes dels periodistes, el president dels farmacèutics ha explicat que hi ha un total de 3.200 farmàcies a Catalunya, de manera que no arriba a la meitat les que són dins el programa TAR.

Casas també ha recordat que la comunicació del positiu per test d'antígens permet obtenir la baixa laboral i engegar la definició de qui són els contactes estrets, però no aconseguir cap certificat covid.


El preu dels tests d'antígens

Preguntat per la demanda del president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que els tests d'antígens tinguin un preu únic i siguin molt més barats, Casas ha dit que és un problema difícil de solucionar:

"Com a producte de primera necessitat ens agradaria que hi hagués un subministrament garantit, som coneixedors que la setmana passada aquest subministrament era irregular, i idealment el preu hauria de ser el més baix possible, i que es pogués inclús subvencionar."

Casas ha recordat que el subministrament dels tests és una competència del govern espanyol i també que tots es compren a l'Àsia i ha passat com amb les mascaretes al principi de la pandèmia.

Un sistema basat en la confiança

Pel que fa a com s'ha de fer la comunicació dels positius, si cal alguna cosa més a banda de dir-ho, Craywinckel ha dit que el sistema funciona per pura confiança.

Preguntada per si pot haver-hi casos en què algú menteixi i comuniqui un positiu malgrat que li hagi sortit negatiu, la directora del CatSalut ha admès que és un risc, però que no és un risc elevat:

"Sí, sabem que pot haver-hi gent que ens digui: 'Soc positiu' sense ser-ho, però pensem que seran els mínims, perquè no tindria gaire sentit i esperem aquesta responsabilitat de la població, i perquè fer això pot tenir conseqüències, no és una banalitat."

En aquest sentit, Craywinckel ha recordat que després de la comunicació es fa el seguiment de tots els positius i dels seus contactes estrets.


El triple de baixes laborals

En les últimes setmanes els casos positius s'han triplicat a Catalunya, de manera que ara hi ha 80.000 persones en baixa laboral per aquest motiu, mentre que la setmana del 9 al 16 de desembre n'hi va haver 27.000.

Això ha provocat una allau de consultes i trucades als CAP, de manera que en molts casos ha estat molt difícil, per a les persones que s'havien fet els tests d'antígens a casa, comunicar que els havia sortit positiu.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut