La llei d'amnistia s'encalla: Junts hi vota en contra per forçar el PSOE a seguir negociant

El text tornarà a la Comissió de Justícia, on es podran introduir retocs durant un mes, com a màxim

Actualitzat

L'aprovació de l'amnistia s'haurà d'esperar. Junts hi ha votat en contra aquest dimarts al Congrés i n'ha forçat el retorn del text a la Comissió de Justícia, i el text que en resulti s'haurà de tornar a sotmetre a votació de la cambra d'aquí un mes, com a màxim.

D'aquesta manera, el partit s'ha sortit amb la seva i aconsegueix unes setmanes de coll per intentar negociar les modificacions que considera imprescindibles perquè el text es pugui aplicar a tots els casos relacionats amb el procés, davant la voluntat explícita d'una part de la judicatura d'intentar entorpir-ne l'aplicació.

El text es podrà negociar i retocar en base a les esmenes, i no caldrà començar de zero, però les converses es preveuen complicades si tenim en compte que el PSOE insisteix que no pensa modificar el projecte de llei actual, i que aquest dimarts la cambra ha tombat totes les modificacions que defensaven tant ERC com Junts.

Sigui com sigui, d'acord amb el nou calendari la tramitació de la llei s'allargarà, com a mínim, fins a finals de maig.

Pedro Sánchez ha assistit a la votació, que ha suposat un revés per al govern de coalició (Fernando Sánchez/Europa Press)

El text actual deixaria l'independentisme "exposat"

Els de Carles Puigdemont han forçat aquest pas enrere en la tramitació de la llei perquè consideren que no és prou robusta perquè s'hi puguin acollir tots els casos que creuen que hi han de tenir dret, especialment les persones investigades per terrorisme i alta traïció.

Des del faristol, la portaveu Miriam Nogueras ha assegurat: "Junts no pot participar a deixar tot l'independentisme català exposat a l'arbitrarietat de la cúpula judicial." "Algú s'ha de mantenir defensant els drets fonamentals", ha reivindicat.

Així mateix, ha recordat els punts que van pactar amb el PSOE per garantir la investidura de Pedro Sánchez i ha instat el govern espanyol a oposar-se amb fermesa als últims moviments de la judicatura per entrebancar l'amnistia:

"Avui van per nosaltres, però demà aniran per vostès. Es diuen progressistes, però, malauradament, no han protegit les víctimes d'aquesta operació d'estat que ha fet tant mal a tanta gent. Cap iniciativa pròpia."

"No estan preparats per trencar amb el franquisme", ha assegurat referint-se al PSOE. Tot i això, Nogueras ha defensat que el text actual és "un bon punt de partida" i seria bo "en una democràcia plena".

En una publicació a X, l'expresident Carles Puigdemont ha assenyalat que "en la cultura picaresca espanyola, a tota llei li escau la seva trampa", i per això diu que no s'explica per quin motiu els altres partits implicats en la redacció de la llei "es neguen a desactivar-les i fer més difícil el propòsit dels colpistes de la toga".

Tot i admetre els esforços de PSOE i Sumar, Puigdemont reclama canvis per assegurar "el compromís d'incloure tothom" davant d'un "sistema judicial on jutges, fiscals, policies, periodistes es conxorxen per subvertir la democràcia, mentre el fiscal general de torn sempre mira cap a un altre cantó". Un extrem, aquest últim, que l'actual fiscal general ja ha rebutjat en una breu nota que ha difós a la premsa.


ERC, molesta amb Junts

"Aquesta amnistia no va de Puigdemont ni de Rovira", ha advertit al seu torn la diputada d'ERC Pilar Vallugera. "Hem de perdre l'oportunitat d'amnistiar la nostra gent? Esteu segurs que tot serà igual d'aquí un mes?", ha preguntat directament als diputats de Junts.

La diputada d'ERC s'ha referit a la negativa de Junts d'aprovar el text tal com estava (EFE/Borja Sánchez-Trillo)

"Aquesta llei, ben utilitzada pels tribunals, garanteix l'amnistia a la nostra gent. Perquè no va haver-hi terrorisme, ni traïció. Aquests jutges estan fabulant contínuament, i estem caient en el seu parany d'anar-la modificant en funció d'uns interessos completament espuris", ha lamentat.

"Avui, quina és la decisió que fa més fàcil el retorn a la lluita? Què afavoreix més gent? Només hi ha una resposta, votar que sí. D'aquí un mes, quan no s'hagi acceptat res, què farem?", ha preguntat també dirigint-se a Junts.

Des de les portes del Congrés, Oriol Junqueras ha lamentat que Junts hagi endarrerit una "bona llei", i creu que tesis com la del jutge García-són molt difícils de sostenir a Europa:

"Aquesta llei obliga els jutges que volen continuar actuant de manera injusta a retorçar tant el dret, a retorçar tant la llei, que és impossible que aquestes actuacions judicials superin la prova europea."

Al seu torn, el diputat dels Comuns Gerardo Pisarello s'ha centrat a defensar des del faristol les virtuts del text que ara arriba a votació, i ha lamentat que "amb jutges de partit disposats a tot, fins i tot a inaplicar i a retorçar la llei, no hi ha seguretat jurídica possible".


Bolaños ho titlla d'"incomprensible"

També s'han mostrat a favor de la llei els representants del PNB, Bildu, Podem i el BNG, que, com el PSOE, han defensat que és la manera de desjudicialitzar el cas català.

Tot just després del ple, en declaracions a la premsa, el ministre de la Presidència i Justícia ha lamentat la decisió de Junts i ha instat el partit a reconsiderar la seva opinió, perquè considera que "és incomprensible" que el grup hagi votat en contra d'un text que s'havia negociat amb ells.

Visiblement molest per la derrota parlamentària, Félix Bolaños també ha rebutjat "clara i nítidament" les paraules de Miriam Nogueras contra la judicatura.

Bolaños ha atès la premsa a les portes del Congrés (EFE/Borja Sánchez Trillo)

Feijóo: "Rescatarem Espanya de la misèria moral"

Per part del PP ha intervingut en el ple el seu president, Alberto Núñez Feijóo, que ha assegurat que "cada dia, cada hora i cada votació" són "un calvari" per a Pedro Sánchez. "Vostè ha decidit ser ostatge, però el rescat no el pagarem tots els espanyols", ha dit.

El PP ha acusat el PSOE de dur Espanya a la "misèria moral" (EFE/Borja Sánchez Trillo)

En aquest sentit, ha assegurat que el seu partit "rescatarà democràticament el nostre país de la misèria moral a què ens han condemnat".

Així mateix, Feijóo s'ha referit a Nogueras com "la diputada que mana en aquesta cambra" i ha assegurat que l'amnistia és una "llei infame".

Un discurs semblant al de l'extrema dreta de Vox, que ha instat el PP a impedir la tramitació de la llei fent valer la seva majoria absoluta al Senat.


Quines esmenes s'han tombat?

Tant ERC com Junts defensaven esmenes perquè l'amnistia tingui efectes immediats i que totes les causes del procés quedin clarament dins la llei.

Junts pretenia treure del text qualsevol referència al terrorisme, després de constatar que el jutge del cas Tsunami defensa una interpretació dels fets que podria deixar fora de l'amnistia Carles Puigdemont o Marta Rovira.

En la mateixa línia d'aconseguir blindar al màxim les causes dels CDR i de Tsunami Democràtic, Junts i Esquerra també mantenien una esmena conjunta en què proposaven conservar l'actual redactat, amb l'exclusió de l'amnistia d'actes que hagin violat de forma greu drets fonamentals, però sense fer cap referència explícita al terrorisme.

Així mateix, Junts defensava dues esmenes per blindar les possibles investigacions per delictes d'alta traïció, un front que ha obert el jutge del cas Volhov.

Una de les esmenes era per treure els delictes de traïció de les exclusions de l'amnistia. I una altra, pactada amb el PNB, proposava eliminar de les exclusions només alguns delictes de traïció.

ARXIVAT A:
Congrés dels DiputatsJuntsPSOEAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut