Illa vol pressupostos de "negociació i no d'adhesió", i reclama desencallar el projecte Hard Rock
- TEMA:
- Salvador Illa
"No seran uns pressupostos d'adhesió, seran de negociació". El cap de l'oposició, Salvador Illa, ha insistit que està obert a negociar els comptes amb el govern i s'ha mostrat confiat que s'arribarà a un acord.
Entrevistat per Laura Rosel aquest dijous a la nit, el líder del PSC ha assegurat que, "en allò que depengui del PSC hi haurà pressupostos a Catalunya". Illa, però, ha remarcat que caldrà negociar-los i confrontar el "projecte de país" dels socialistes i el del govern.
Quan les negociacions dels Pressupostos estan "al principi del principi", Illa ha insistit en diverses ocasions que ja va estendre la mà al govern de la Generalitat per negociar els comptes el 22 d'agost, i ha lamentat que, des d'aleshores, Esquerra Republicana ha tingut "una actitud erràtica" sobre pactar els pressupostos amb els socialistes.
"Jo em vaig oferir el 22 d'agost, el meu oferiment no va despertar cap entusiasme en el govern. Després es va trencar el govern, es va dir que no passava res si hi havia una pròrroga pressupostària, fins i tot algú va dir: 'És millor una pròrroga que un acord amb els socialistes'. Després ja no era tan dolent enraonar amb els socialistes, i ara sembla que tinguem pressa."
A la reunió que han mantingut aquest dijous les delegacions del govern i del PSC, s'ha acordat crear sis grups de treball que analitzaran aspectes en diversos àmbits: salut, infraestructures, transició energètica, drets socials i educació, indústria i coneixement i, finalment, racionalització de l'administració i transparència. Aquest mateix divendres ja es reunirà el grup de treball en matèria de salut.
El cap de l'oposició vol "uns pressupostos del retrobament". Un retrobament que ha dit que vol que sigui "generacional, social, territorial i polític".
Tot i assegurar que acudeix a la negociació "amb voluntat d'acordar", Illa ha apuntat que no té "excessiva confiança" en Esquerra:
"Ells tenien un acord d'investidura i s'ha trencat. Amb la CUP i amb Junts per Catalunya, i totes dues formacions polítiques han dit: 'No ens refiem de vostès'. Tenien un acord pressupostari per a aquest any amb els Comuns, i també a l'hemicicle he sentit expressar per part dels líders dels Comuns: 'No estem segurs que s'estigui complint el que vam acordar per al pressupost d'aquest any'. La meva formació política té un únic acord amb Esquerra Republicana, en ocasió de la investidura de Pedro Sánchez i, en allò que fa referència al diàleg entre catalans, no s'ha acomplert. Jo vull tenir garanties que els acords a què arribo es compleixen."
Illa ha revelat que d'aquestes qüestions en va parlar amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la setmana passada, després de l'enganxada que tots dos van tenir al Parlament sobre els pressupostos.
Preguntat sobre el posicionament en matèria d'impostos, quan els comuns demanen canvis a l'alça i Junts aposta per rebaixes fiscals, ha dit que "el més prudent segurament és no tocar la fiscalitat" i abordar, en un futur, el debat tributari en el seu conjunt.
Suport al projecte Hard Rock
En l'entrevista de TV3 i Catalunya Ràdio, el líder del PSC ha començat a ensenyar les seves cartes per donar suport als pressupostos. Entre les qüestions que Illa ha citat com a claus, hi ha el projecte Hard Rock, que ha definit com a "molt rellevant per donar prosperitat a Catalunya".
Tot i que el Hard Rock no forma part dels comptes, Illa ha reclamat que es dugui a terme perquè ha generat "expectatives" al Camp de Tarragona i compta amb el suport del món local i el teixit industrial:
"Volem saber què passa amb un projecte que és molt important per al país i per al territori."
A finals d'octubre, el projecte de macrocomplex d'oci i casinos que es vol construir al costat de Port Aventura va rebre un cop més quan es va conèixer un informe del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat que considera que incompleix els criteris mediambientals.
La reforma de la sedició "no es fa contra ningú"
Illa també ha parlat sobre la reforma del delicte de sedició, que està en fase de presentació d'esmenes després de rebre l'aval del Congrés dels Diputats.
El cap de l'oposició ha defensat que aquest és "un compromís d'investidura" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha negat que pretengui l'extradició de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont:
"No es fa contra ningú."
Sobre el delicte de desordres públics que substituirà el de la sedició, també ha insistit que "no es fa per criminalitzar cap mena de protesta".
"Elena fa molt malament la seva feina"
Illa ha estat molt dur amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, reprovat la setmana passada pel Parlament. L'ha qualificat de "conseller de la CUP", perquè els cupaires van ser l'únic grup que va donar-li suport, a més d'Esquerra.
El cap de l'oposició, que ha dit que es pensava que Elena dimitiria o que Aragonès el cessaria, ha acusat el conseller de no donar suport als Mossos d'Esquadra i haver polititzat el cos:
"El conseller d'Interior el que ha de fer és donar suport als agents, als 18.000 servidors públics. Els consellers anteriors, alguns d'ells en situacions molt delicades dins del seu propi partit perquè eren de Junts, sempre van donar suport als Mossos. Parlo del conseller Sàmper o el conseller Buch. I van tenir problemes i fins i tot no van repetir, però sempre van entendre que quan acceptaven el càrrec de conseller d'Interior era donar suport als Mossos d'Esquadra. El primer que ha trencat aquesta bona tradició ha estat el conseller Joan Ignasi Elena."
En canvi, ha defensat que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, no ha de dimitir. "Marlaska no ha deixat mai de defensar els seus agents", ha conclòs.
Sobre la situació del català: "Què s'ha fet?"
El primer secretari del PSC també ha parlat de llengua catalana i ha lamentat que, després d'anys de governs d'Esquerra i Junts, "l'estat del català ha empitjorat".
Illa s'ha preguntat "què s'ha fet" per defensar la llengua i ha dit que "l'actitud de queixar-se sempre no crec que sigui la més intel·ligent per resoldre els problemes", en referència a la intervenció que ha fet Aragonès aquest dijous a l'ONU:
"El senyor Aragonès es queixava avui a l'ONU que Espanya fa poc. I vostè què fa? Perquè Espanya s'ha compromès al màxim nivell al Consell de Llengües Regionals i Minoritàries."
També sobre llengua, Illa ha lamentat que el govern celebrés un consell executiu extraordinari dimarts i presentés 100 mesures per impulsar l'ús social del català, en comptes de consensuar-les amb els integrants del Pacte Nacional per la Llengua.
"Crec que la defensa del català ha de ser el més transversal possible", ha defensat.
- ARXIVAT A:
- Pressupostos de la Generalitat PSC Salvador Illa