Salvador Illa: "Els indults s'han de donar per obrir un nou temps a Catalunya"

En una entrevista a TV3, el cap de l'oposició demana a Pere Aragonès que "Catalunya s'assegui a la taula" en què es negociï el nou model de finançament autonòmic

R. RadóActualitzat

Per primera vegada, el cap de l'oposició, Salvador Illa, ha defensat obertament l'indult als líders independentistes condemnats pel Suprem, aquest dimarts al vespre en una entrevista a TV3.

"Fins ara havia dit que era una facultat del Consell de Ministres, però no havia dit que jo crec que s'han de donar aquests indults, perquè són necessaris per fer un projecte compartit i reforçar la convivència i la cohesió a Catalunya"

El cap de la llista més votada en les eleccions al Parlament del 14 de febrer, creu que l'indult pot servir "per obrir un temps nou a Catalunya, on es pugui defensar qualsevol projecte polític, respectant sempre el marc de convivència". A més, ha dit que vol pensar que "és qüestió de setmanes o un mes".

En canvi, Illa ha descartat una amnistia perquè considera que "no cap" en el marc jurídic actual i és una "vulneració" del marc de l'estat de dret

 

Salvador Illa i Vicent Sanchis, durant l'entrevista al cap de l'oposició
Salvador Illa i Vicent Sanchis, durant l'entrevista al cap de l'oposició

 

"Hi ha una aposta per al retrobament"

Illa ha qualificat la tardor del 2017 com "un error col·lectiu". El cap de l'oposició ha indicat que els darrers anys "no han estat bons" i, en aquest període, Catalunya "ha perdut lideratge" i ha viscut un "desprestigi de les institucions".

El cap de llista del PSC ha dit que va viure aquells dies amb "molta tristesa", especialment el 6 i el 7 de setembre, en què afirma que el Parlament va "trencar el marc de convivència".

Sobre les accions del camp constitucionalista aquells mesos, Illa ha dit que "al rei no li correspon fer política", en referència al discurs del 3 d'octubre: "Aquell discurs l'hauria d'haver fet el govern", ha assenyalat.

Com a sortida de l'atzucac, l'exministre de Sanitat ha insistit en els indults, que ha descrit com una "decisió valenta":

"Ara hi ha una aposta pel retrobament, per respectar la personalitat de Catalunya"

Ha insistit que cal fer "passos decidits per obrir un diàleg sincer i lleial", i els indults són un pas en aquesta decisió. En la mateixa línia, ha criticat la decisió del PP de recollir signatures en contra i ha acusat els populars de voler "atiar la confrontació entre territoris".

En aquest retrobament, Illa ha fet referència a l'abraçada de Jordi Cuixart a Miquel Iceta en la presa de possessió de Pere Aragonès, un gest que ha qualificat de "molt poc calculat i molt espontani".

 

Salvador Illa, durant l'entrevista a TV3
Salvador Illa, durant l'entrevista a TV3

 

"Vull que Catalunya torni a liderar econòmicament Espanya"

Illa ha dit que "hi ha dos grans models d'Espanya", un de centralitzat que ha atribuït als "partits de dretes" i un altre amb el qual ha dit que s'hi sent "molt identificat", en el qual ha situat el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, o el lehendakari, Iñigo Urkullu.

Aquesta Espanya "plural i diversa" ha de permetre el retorn a Catalunya d'empreses que van marxar-ne l'any 2017:

"Si es veu un clima de respecte mutu i diàleg, aconseguirem que moltes empreses tornin a Catalunya. Vull que Catalunya torni a liderar econòmicament Espanya"

Altres qüestions sobre les quals Illa s'ha mostrat optimista són que es torni "a posar en marxa" el Corredor Mediterrani o que s'actualitzi el model de finançament autonòmic. El cap de l'oposició ha dit que es tracta d'un "debat complex", però que està "segur" que s'arribarà a un acord aquesta legislatura. "El que demano és que Catalunya s'assegui a la taula", ha afegit, en un missatge al govern de la Generalitat.

 

Els quatre pactes de país

En l'entrevista, Illa ha defensat les quatre propostes d'acords de país que va anunciar aquest diumenge en la presentació del govern alternatiu: sobre la pandèmia, els fons europeus, el pluralisme i la renovació d'alts càrrecs designats pel Parlament.

En referència al pluralisme, ha defensat una refundació dels mitjans de comunicació públics per garantir-ne el pluralisme. El líder del PSC al Parlament ha assenyalat que una part de la ciutadania catalana "no se sent còmoda amb la línia editorial" de TV3 i Catalunya Ràdio:

"Els mitjans de comunicació públics són imprescindibles i nosaltres volem intentar refundar-los, garantint-ne la viabilitat i el pluralisme"

També ha apostat per un acord per a una llei electoral catalana, perquè "ja han passat quaranta anys" des de la restauració de la Generalitat. Illa ha demanat que aquesta llei atorgui "representació a tots els territoris" però ha remarcat que, en les darreres quatre dècades, "s'han modificat els pesos demogràfics" al país.

A més, Illa ha insistit en les dues iniciatives "urgents" que defensen els socialistes catalans: la convocatòria d'una taula de diàleg entre partits catalans i un posicionament clar a favor de l'ampliació de l'aeroport del Prat:

"El president de la Generalitat ha de deixar clar que l'aeroport s'ampliarà i s'ampliarà bé"

"De debò Catalunya no pot ampliar 500 metres una pista respectant totes les normatives que toqui?", s'ha preguntat.

 

"On vull ser jo és a la taula de diàleg a Catalunya"

Illa ha repetit la petició al president de la Generalitat perquè convoqui una taula de diàleg permanent entre les forces polítiques catalanes, en què ell vol participar. El cap de l'oposició creu que aquesta taula serviria per "reforçar" la posició d'Aragonès a l'hora de dialogar amb el govern espanyol.

"On vull ser jo és a la mesa de diàleg a Catalunya. Voldria una mesa de diàleg permanent que l'hauria de liderar Aragonès perquè també puguem debatre i escoltar-nos a Catalunya i que pugui parlar en nom de totes les sensibilitats"

 

Un moment de l'entrevista a Salvador Illa, aquest dimarts a la nit
Un moment de l'entrevista a Salvador Illa, aquest dimarts a la nit

 

Mà estesa amb els pressupostos

Illa ha estès la mà al govern de la Generalitat, per exemple, en la negociació dels pressupostos. El cap de l'oposició ha lamentat que Pere Aragonès s'hagi desdit del compromís de vincular la investidura amb els pressupostos.

El cap de llista del PSC creu que, sense pressupostos, l'executiu es quedarà sense uns 2.000 milions d'euros que podrien ser útils per reactivar l'economia i que "el país necessita ara". En aquest sentit, ha dit que el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha tingut un "mal començament" renunciant a presentar uns pressupostos per al 2021.

 

 

"Una bona oposició ajuda a fer un bon govern"

Illa ha dit que ha assumit "el paper de cap de l'oposició", després d'haver-se postulat com a president com a guanyador de les eleccions. En aquest sentit, ha citat una frase de l'exalcalde de Vic Jacint Codina que li va explicar Ramon Espadaler: "Una bona oposició ajuda a fer un bon govern".

El cap del grup parlamentari de PSC-Units per Avançar s'ha compromès a fer una oposició "exigent, de fiscalització, però també propositiva".

D'altra banda, Illa ha rebutjat una divisió del Parlament entre independentistes i partidaris de la unitat d'Espanya. "Jo estic pel bloc del retrobament", ha dit Illa, que ha rebutjat la possibilitat d'arribar a pactes amb Vox.

"Vox a mi em van dir que em volien posar a la presó. Amb Vox estem als antípodes polítics"

Justament per exemplificar que vol "combatre políticament" l'extrema dreta, el cap de l'oposició ha explicat que en les darreres setmanes ha visitat "certs barris de Catalunya" per conèixer les problemàtiques que hi ha en matèries com l'habitatge, la seguretat o la neteja.

En la part final de l'entrevista, Illa ha explicat que va ser el candidat a la presidència de la Generalitat perquè va ser Iceta que l'hi va proposar. Preguntat sobre si tornarà a encapçalar la candidatura dels socialistes catalans, ha assegurat que està "al servei del projecte polític" del PSC i que té un compromís d'estabilitat.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
IndultsSalvador IllaPSC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut