Illa fixa educació, habitatge i seguretat com a prioritats per als pressupostos
En una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio, el cap de l'oposició reclama que es tingui en compte els ajuntaments per convalidar el decret de pisos turístics
Educació, habitatge i seguretat. El cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, ha situat aquestes matèries com a eixos clau de cara a la negociació dels pressupostos de la Generalitat per a l'any 2024. Durant l'entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio, Illa ha mantingut un to d'oposició responsable i ha mostrat en diverses ocasions una mà estesa cap al govern de la Generalitat.
Després dels mals resultats de l'informe PISA i quan havien passat molt poques hores de la cimera entre el govern i els grups parlamentaris, que ha considerat "un petit pas endavant en la bona direcció", Illa ha reclamat més diners en educació, tot i ressaltar que "no només s'arregla amb més inversió".
El primer secretari dels socialistes catalans ha demanat escoltar els docents i, en més d'una ocasió, ha insistit que "Catalunya té bons mestres" per millorar els resultats educatius. "El primer pas és preguntar a les persones que estan al capdavant dels centres educatius", ha dit Illa, que ha situat com a horitzó aproximar-se a una inversió en educació del 6% del PIB, tal com marca la LEC.
La d'aquest dimarts era la primera entrevista institucional a Illa des de la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, amb els vots a favor d'Esquerra i Junts. El cap de l'oposició ha dit que era un final d'any "molt positiu", amb Sánchez a La Moncloa i les enquestes que situen el PSC com a guanyador d'unes possibles eleccions al Parlament.
"No s'han fet els deures" en sequera
Una altra de les qüestions que han centrat l'entrevista és la sequera, en un moment en què sis milions de catalans es troben en fase de preemergència. Illa ha demanat a la ciutadania "anar amb molta cura amb com gastem l'aigua", però també ha picat el crostó al govern per no haver fet els deures en aquest àmbit:
"No hem fet els deures que havíem de fer els darrers deu anys ni tampoc les inversions, en aquests darrers deu anys hem estat per altres coses..."
El cap de l'oposició ha reclamat a l'executiu de Pere Aragonès que col·labori amb ajuntaments, empreses subministradores i ciutadans en aquesta qüestió: "No m'agrada l'actitud de multar", ha apuntat. Illa, però, s'ha mostrat optimista. "Catalunya se n'ha de sortir i se'n pot sortir", ha assegurat.
També ha reclamat col·laboració amb els ajuntaments pel que fa als pisos turístics, el dia abans que el Parlament voti el decret que els ha de regular. Pel cap de l'oposició, que no ha aclarit què votarà el PSC en aquesta qüestió, els governs locals han de "tenir més veu i marge d'actuació", i defensa que se'ls doni aquesta eina per regular els pisos turístics però amb un marge d'autonomia:
"No és el mateix el que passa a Barcelona que a Salou, a Vielha o a la Bisbal d'Empordà."
"El balanç d'aquests 10 anys és molt galdós"
Malgrat la mà estesa i la satisfacció per la situació dels socialistes, Illa no ha estalviat critiques cap al govern de Pere Aragonès. Tant els resultats de l'informe PISA com la situació de sequera han servit per atacar l'obra de govern de la darrera dècada, marcada pel procés sobiranista:
"El balanç d'aquests 10 anys és molt galdós: sense aigua, sense energies renovables, educació..."
Davant d'aquesta situació, el cap de l'oposició ha apostat per "girar full i tornar a centrar les energies del país en els punts d'unió". En aquest sentit, ha rebutjat tant el referèndum d'autodeterminació que l'independentisme reclama a Sánchez com la cimera que el president de la Generalitat vol convocar per parlar de l'acord de claredat i se n'ha desmarcat "si és una convocatòria només per parlar de coses que vagin en la línia de dividir":
"Faríem bé en centrar les energies de les institucions a resoldre aquests temes que tenim damunt la taula."
"A Catalunya, les coses avui estan millor de com estaven"
Quan fa una setmana de l'inici de la tramitació de la llei d'amnistia al Congrés, Illa ha defensat la necessitat de tirar endavant aquesta mesura de gràcia per rebaixar la tensió a Catalunya. Illa ha revelat que el president del govern espanyol va demanar-li l'opinió sobre l'amnistia i ell va recomanar-li que l'impulsés:
"Crec que s'ha de recórrer aquest camí, és una política correcta que ha donat fruits."
El líder del PSC ha defensat que la situació a Catalunya avui "és millor" que la de fa uns anys i creu que la política de Pedro Sánchez "ha donat fruits" i, a Catalunya, va rebre l'aval de la ciutadania en les eleccions generals del mes de juliol passat, que el PSC va guanyar clarament:
"Els resultats de les eleccions són un aval a aquesta política a Catalunya, d'una forma bastant rotunda."
Illa ha dit que "s'està fent un esforç de generositat, no d'oblidar però sí de perdonar" i ha lamentat declaracions com les de la líder de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, que la setmana passada va titllar alguns magistrats de "togats franquistes".
"No es resoldran les coses de Catalunya al marge del PSC"
En aquest sentit, Illa ha reclamat el paper del PSC en una Catalunya que ha definit com "una societat plural". El cap de l'oposició ha assegurat que el procés sobiranista no va ser "un problema entre Catalunya i Espanya, sinó un problema entre catalans" i, per aquest motiu, ha reclamat que hi hagi diàleg a Catalunya:
"Si algú es pensa que en les coses que es puguin fer relatives a Catalunya en pot quedar al marge el PSC, s'equivoca".
Sobre les taules de diàleg entre el PSOE i els partits independentistes, el primer secretari dels socialistes catalans ha assenyalat que ell se sent "representat per les persones que hi pugui haver de l'àmbit socialista".
Illa també ha dit que no creu que l'aposta per l'amnistia tingui un cost electoral per al PSC i s'ha mostrat convençut que la ciutadania acabarà reconeixent-ho:
"No tinc la percepció que això sigui mal valorat o mal rebut per la societat catalana, estic convençut que és el camí que hem de recórrer i apel·lo a la confiança."
Hard Rock, Quart Cinturó i aeroport
Amb la negociació dels pressupostos de la Generalitat a l'horitzó, Illa s'ha referit a tres qüestions que el PSC ja va situar com a prioritàries en la negociació dels anteriors pressupostos: el Hard Rock, el Quart Cinturó i l'ampliació de l'aeroport del Prat.
"Jo el que vull és projectes per tirar el país endavant", ha afirmat Illa, que ha fet referència diverses vegades al suport que tenen projectes com el Hard Rock o la B-40 al territori.
Illa ha apostat per dur a terme aquests projectes tenint en compte criteris mediambientals, però ha demanat que es facin i ha criticat que s'hagi produït cert "arrossegament de peus per part del govern":
"Crec que és una qüestió bastant de sentit comú, si vam arribar a uns acords crec que s'han de complir i, si no es compleixen, s'ha d'explicar per què."
Sobre una ampliació de l'aeroport del Prat, ha demanat que el govern de la Generalitat i l'executiu espanyol s'asseguin per augmentar-ne la capacitat. "És estar connectat al món", ha conclòs.
Precisament, aquest dimarts el govern ha aprovat una pròrroga tècnica dels comptes, a l'espera de poder tancar un acord amb diversos grups parlamentaris en "les properes setmanes". L'any passat, el vot del PSC va permetre que els comptes tiressin endavant.
Un finançament "sense privilegis"
Illa ha defensat una millora en el finançament de Catalunya, però sense tenir "privilegis" respecte a les altres comunitats autònomes. Pel primer secretari del PSC, Catalunya necessita un finançament que respongui a les seves "necessitats" i rebre "els recursos que necessita".
"Si se n'hi vol dir singular, que se n'hi digui", ha afirmat abans de defensar el principi d'ordinalitat: "Després de fer les aportacions de solidaritat corresponents, no podem quedar en una posició relativa pitjor que la que ja teníem", ha assenyalat Illa, que ha criticat l'absència de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera.