Aragonès, a TV3: "No convocaré eleccions, el país no s'ho mereix"
- TEMA:
- Pere Aragonès
En un moment en què la continuïtat del govern està en suspens, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha descartat un avançament electoral i ha revelat que aquest mateix diumenge parlarà amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, per mirar de trobar vies per al desbloqueig de la situació.
TV3 ha entrevistat Aragonès en el cinquè aniversari del referèndum de l'1-O i enmig de la darrera crisi entre Esquerra i Junts, que ha deixat en suspens la continuïtat del govern.
Aragonès ha demanat al seu soci de govern que no hi hagi "ni ultimàtums ni punts d'inflexió ni terminis". En aquest sentit, ha considerat que la proposta de Junts per reconduir la crisi "no és una proposta que estigui pensada per arribar a un acord".
El president de la Generalitat ha qualificat de "fet insòlit" que Junts li demanés sotmetre's a una qüestió de confiança.
També ha tancat la porta a una possible restitució com a vicepresident de Jordi Puigneró, a qui va cessar dimecres a la nit:
"Vaig prendre la decisió que vagi prendre i jo la mantinc."
Aragonès ha assenyalat que la seva voluntat és que es pugui "reconduir la situació" i que el govern acabi la legislatura amb un compliment íntegre de l'acord d'investidura. Però, en cas que Junts surti de l'executiu, no és partidari d'una convocatòria d'eleccions:
"No convocaré eleccions, crec que el país no s'ho mereix."
"Més força democràtica"
En l'aniversari de l'1-O, Aragonès ha repassat els aprenentatges d'aquella jornada i la tardor del 2017. El president de la Generalitat ha dit que, davant d'un estat que creu que "està disposat a tot", l'independentisme necessita "tenir molta més força democràtica, majories molt més grans i acumular molta més força".
Una altra de les conclusions de l'1-O, ha afegit, és el fet que "se t'escolta molt més quan estàs disposat a negociar". En aquest sentit, ha assenyalat que cal "treballar molt més" en l'àmbit internacional, on fa cinc anys l'independentisme va tenir "simpatia però cap reconeixement".
Finalment, ha acusat l'estat espanyol de jugar amb la "fractura social" i ha afirmat que cal molta més cohesió i enfortir-se com a societat.
Per Aragonès, el referèndum unilateral és "el millor que ha fet aquest país en dècades" i ho ha comparat amb la proclamació de la Segona República el 14 d'abril del 1931.
També ha tingut un record per als responsables polítics d'aleshores, de qui ha dit que "van donar la cara i encara n'estan patint les conseqüències".
Sobre l'1-O, el president de la Generalitat ha dit que és una prova que l'independentisme ha avançat quan ha anat "pel camí més ampli":
"Hem avançat quan hem anat pel camí més ampli. L'1 d'Octubre defensàvem el dret a vot i la resposta de l'estat va ser enviar la Policia i la Guàrdia Civil"
Resposta a Puigdemont: "Vam fer un referèndum, però no som independents"
Hores després que l'expresident Carles Puigdemont digués en la commemoració de l'1-O que "el referèndum ja el vam fer" i que "no cal tornar-lo a fer", Aragonès li ha respost que, tot i haver-lo fet, "és evident que no som independents".
"Vam fer un referèndum, però no som independents. Jo el que vull és que siguem independents."
Davant d'això, ha insistit en la proposta d'"acumular força democràtica". En aquesta línia ha situat la proposta d'acord de claredat que va fer en la primera jornada del debat de política general al Parlament, que confia que pugui servir per trobar "un procediment reconegut per totes les parts".
"Tenim la raó, tenim la voluntat, però necessitem la força. La nostra és la força democràtica"
La xiulada a Forcadell, "absolutament lamentable"
Aragonès també ha parlat dels xiulets que ha rebut l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell en l'acte de commemoració de l'1-O aquest dissabte a la tarda.
Pel president de la Generalitat, la xiulada ha estat "absolutament lamentable" i ha remarcat que Forcadell va estar més de tres anys a la presó per l'1-O.
"El que avui ha hagut d'aguantar Carme Forcadell no és just."
"A mi em fa mal al cor veure això", ha afirmat Aragonès, que ha defensat que hi hagi debat i confrontació d'idees entre els diversos sectors de l'independentisme, però "amb educació i amb respecte".
Defensa de l'estratègia de negociació amb l'estat
Davant els crits reclamant la dimissió del govern que hi ha hagut en la concentració dels cinc anys de l'1-O i la divergència d'estratègies entre l'independentisme, Aragonès ha reivindicat la via de la negociació amb l'estat, que és l'aposta dels republicans.
El president de la Generalitat ha defensat que Esquerra Republicana va ser la força independentista més votada a les eleccions al Parlament del 14 de febrer i que l'estratègia de negociar amb l'estat per poder aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació està inclosa en l'acord d'investidura.
"Estic fent el que em vaig comprometre a fer en campanya, el que diu l'acord d'investidura i el que hi ha al pla del govern."
Per Aragonès, cal aprofitar el procés de negociació amb l'estat per "avançar en la fi de la repressió".
Nit dedicada a l'1-O
A banda de l'entrevista al president de la Generalitat, "Mirada endavant" també ha parlat amb la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero; i amb el secretari general de Junts, Jordi Turull.
Romero ha contradit Aragonès i ha dit que l'1-O no va ser un bon dia per a Catalunya, i ha insistit que l'any 2017 va haver-hi un "fracàs de la política".
Pel que fa a Turull, ha confirmat que aquest diumenge es trobarà amb el president de la Generalitat i s'ha mostrat confiat a trobar una sortida a la crisi.
Des de la CUP, la diputada Laia Estrada s'ha mostrat molt crítica amb el govern de la Generalitat i ha dit que demanen que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança "per votar-hi en contra".
El president del grup parlamentari d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, ha admès que és "difícil" aconseguir que hi hagi un acord de claredat amb la correlació de forces actuals al parlament espanyol. "Tard o d'hora aquest conficte s'ha de resoldre a les urnes", ha assegurat Asens.
Durant el programa s'ha emès el reportatge "El poder de decidir", de Genís Cormand i Xavier Bonet, que emmiralla el procés català amb diversos processos d'autodeterminació al món durant les últimes dècades.
- ARXIVAT A:
- Crisi de govern Pere Aragonès Referèndum 1-O Junts ERC