Aragonès pressiona Junts i diu que l'acord que vol amb el PSC és "per acabar amb la repressió"

En una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat considera que seria "inversemblant" que Junts no votés els pressupostos elaborats per Jaume Giró
R. Radó Actualitzat
TEMA:
Pere Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat entrevistat aquest dijous al vespre per Laura Rosel a TV3 i Catalunya Ràdio, dos dies després de la presa de possessió del nou govern.

En l'entrevista, Aragonès ha pressionat Junts perquè aprovi els pressupostos i ha dit que seria "inversemblant" que la formació de Laura Borràs i Jordi Turull no donés suport a uns comptes que ha elaborat el fins fa poc conseller d'Economia, Jaume Giró, de Junts.

"Alguns han abandonat el govern, però no abandonaran la ciutadania", ha dit, emplaçant el partit nacionalista a aclarir si donaran suport als comptes, als quals s'ha referit en diverses ocasions com "els seus pressupostos":

"El projecte que era bo fa una setmana, avui ho continua sent."

Uns comptes que Aragonès vol aprovar amb les formacions que "o bé van donar suport a la investidura o bé al darrer pressupost", és a dir, Junts, la CUP i els comuns.

Pel que fa al PSC, com ja va fer aquest dimarts, no ha defensat explícitament buscar-hi un acord sobre els pressupostos i ha dit que l'acord que vol amb els socialistes és sobre "vies per acabar amb la repressió". Aragonès ha demanat als socialistes catalans "quina és la seva proposta per a Catalunya" i els ha retret que no pot contraposar la seva proposta amb el "silenci".

Aragonès, en l'entrevista amb TV3 i Catalunya Ràdio al Pati dels Tarongers


Reunió amb dos comissaris europeus

El president de la Generalitat ha anunciat que la setmana vinent viatjarà a Brussel·les per reunir-se amb els comissaris europeus de Justícia i Mercat Interior:

"Per primera vegada en deu anys dos comissaris europeus rebran un president de la Generalitat."

D'una banda, amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, Aragonès hi tractarà l'escàndol Pegasus d'espionatge a líders polítics i socials independentistes.

Pel que fa al comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, hi parlarà de projectes d'inversió industrial, en concret el disseny i la creació del xip europeu i l'aposta per l'hidrogen verd.

El president de la Generalitat ha assegurat que traslladarà a la Unió Europea el missatge que "Catalunya vol participar en les solucions als reptes que tenim".

Pere Aragonès, entrevistat per Laura Rosel (Jordi Bedmar)


Defensa de l'acord de claredat i la taula de diàleg

Aragonès ha reafirmat la voluntat de treballar en les quatre prioritats que va anunciar en ser elegit president: les transformacions social, verda, feminista i democràtica.

També ha defensat la necessitat de persistir per "resoldre el conflicte polític amb l'Estat". En aquest sentit, ha reiterat la defensa d'una llei de claredat, seguint l'esquema del Canadà amb el Quebec, com ja va fer en el debat de política general:

"Hem de tractar la societat catalana com una societat madura políticament"

Aragonès també ha defensat l'altre punt clau de l'estratègia dels republicans: la taula de diàleg. Ha assenyalat que, abans de finals d'any, es tornarà a trobar en una reunió centrada en la desjudicialització. En aquesta reunió, Aragonès espera que el govern espanyol sigui "conscient dels compromisos" i es pugui avançar en la reforma del delicte de sedició.

Davant les crítiques de sectors independentistes, ha defensat que, des que va arrencar la taula de diàleg, el govern espanyol ha reconegut l'existència d'un conflicte polític, que les dues parts tenen posicions legítimes i també ha valorat que La Moncloa no ha impugnat l'acord pel català a l'escola.

Tanmateix, ha criticat que en matèria d'inversions "no s'estan complint els compromisos", la mateixa setmana que ha transcendit que l'Estat ha executat només el 16% de la inversió prevista a Catalunya la primera meitat de l'any.

Pere Aragonès i Laura Rosel, en un moment de l'entrevista al Pati dels Tarongers

"Soc conscient de quina és l'aritmètica parlamentària"

En la primera entrevista des de la sortida de Junts de l'executiu, Aragonès ha dit que és "conscient de quina és l'aritmètica parlamentària" i que només té el suport de 33 dels 135 diputats del Parlament.

Ha assegurat que té una "mà estesa permanent" cap als grups parlamentaris per buscar acords. Segons el president de la Generalitat, el "més rellevant" no és quin percentatge de suport té el nou govern al Parlament, sinó quin percentatge de suport tenen les propostes que es duen a terme.

Tot i les crítiques rebudes des d'alguns sectors, Aragonès ha reiterat el compromís amb la independència i ha reivindicat que defensa un estat propi "des de molts anys abans que comencés el procés":

"El fet que Junts hagi decidit abandonar el govern no significa en cap cas que s'hagi abandonat la lluita per la independència."

Preguntat sobre si els nous consellers són independentistes, Aragonès ha respost que "estan treballant en un govern independentista" i s'ha mostrat convençut que són els consellers que, juntament amb la resta del govern, faran "possible el referèndum".

Sobre la ruptura del govern, Aragonès ha explicat que va rebre un missatge amb el resultat de la consulta de Junts minuts abans que es fes públic. Com ja va fer en l'entrevista de l'1 d'octubre a TV3, el president de la Generalitat ha reiterat que no pensa anar a eleccions, que ha dit que "és el pitjor que podem fer", i s'ha mostrat confiat a tirar endavant la legislatura:

"Avui, amb la que està caient, no m'imagino posant banderoles pel carrer. Seria viure fora de la realitat."

Ha explicat que en els darrers dies ha parlat amb Salvador Illa, Jordi Turull, Jéssica Albiach i representants de la CUP per avaluar el nou escenari després de la sortida de Junts i amb la incògnita de com aprovar els pressupostos.

Ha insistit que, si els comptes no tenen prou suports, s'haurien de prorrogar. Tot i deixar clar que la pròrroga "no és desitjable", ha afirmat que ha passat altres vegades "i el món no s'ha acabat" i que partides com els fons Next Generation "no perillarien".

Sobre política fiscal, no només s'ha compromès a no abaixar ni apujar impostos, sinó que ha rebutjat les recents rebaixes d'impostos impulsades per governs autonòmics del PP: "Quan abaixes els impostos a l'1% vol dir que hi ha menys diners per pagar serveis per al 99%."

Aragonès, durant l'entrevista

"El govern té tota la legitimitat"

Aragonès ha afirmat que no comparteix l'opinió de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que el govern és un "obstacle" per a la independència. Ha defensat que l'executiu té "tota la legitimitat" per tirar endavant un projecte polític. "La tenia Carles Puigdemont i ara la tinc jo", ha conclòs:

"Pensar que l'autonomia, que les institucions, són un obstacle per a la independència, per mi és un error."

Sobre Laura Borràs, de qui ha dit que està "molt enfadada", considera que hauria d'haver cedit la presidència del Parlament "fa molt temps". En aquest sentit, ha obert la porta que Esquerra doni suport a una persona de Junts perquè la rellevi.

Després que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, comparés els discursos de Junts sobre la no legitimitat del govern amb els de Vox, Aragonès ha afirmat que "és evident que Junts no és Vox". Sí que ha afegit que, justament per això, "hi ha determinats llenguatges que ens els podem estalviar".

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès Crisi de govern
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut