Erupció a La Palma: la lava avança cap al mar després d'engolir unes 100 cases
Els rius de lava espessa del volcà Cumbre Vieja baixen lentament cap a la costa i han obligat a desallotjar 5.500 persones
La lava del volcà Cumbre Vieja, a l'illa canària de La Palma, avança lentament cap al mar després d'engolir almenys un centenar de cases.
Es preveia que arribés a la costa cap a les 9 del vespre, hora catalana, però el moviment s'ha frenat i no serà la nit d'aquest dilluns, segons ha informat el director del Pla de Prevenció de Risc Volcànic de les Canàries, Miguel Ángel Morcuende.
Això, ha afegit el responsable del Pevolca, no vol dir que hagi disminuït l'activitat de l'erupció, perquè cal esperar quina és la tendència de les pròximes hores.
Per ara no s'han hagut de lamentar víctimes mortals per aquest fenomen que ha captat l'atenció de mitjans d'arreu del món.
La lava continua sortint per vuit boques i baixa pel pendent de la muntanya formant rius que ja han passat per sobre d'algunes carreteres.
El nombre d'evacuats des d'aquest diumenge ha pujat a 5.500 persones després que el govern canari ha decidit desallotjar 40 habitatges de Tazacorte per la previsió que la colada de lava toqui la costa del municipi.
En aquestes imatges captades amb dron es veu com ha avançat la llengua de lava:
El govern canari ha alertat que l'arribada al mar pot generar explosions i emissions de gasos nocius i ha anunciat un reforç del dispositiu de seguretat.
L'erupció ha fascinat milions de persones que la poden veure des de casa en directe per televisió:
Cinc municipis afectats
De moment els municipis afectats són El Paso, Los Llanos de Aridane, Tazacorte, Mazo i Fuencaliente, que són muntanya avall en direcció a la costa oest de l'illa.
L'erupció està situada al parc natural de Cumbre Vieja, a la zona coneguda amb el nom de Cabeza de Vaca, i expulsa lava, pedres incandescents, cendra i gasos.
Alguns dels habitants de l'illa que han presenciat en directe l'inici de l'erupció hi han reaccionat amb por, però d'altres s'ho han pres amb més calma, com es pot sentir en el so d'aquest vídeo, gravat a prop:
"hay tiempo de comer sin problema" pic.twitter.com/HCOxJ6n1ct
solo soy yo (@yaresitoloflipa) September 19, 2021
Una colada de lava de 6 metres d'alçada
El president del cabildo de l'illa, Mariano Hernández, ha explicat que la lava és molt espessa i avança lentament però amb un gruix molt considerable:
"Hi ha una colada de lava d'una alçada mitjana de 6 metres que es menja literalment les cases, les infraestructures i els cultius que va trobant en el seu camí cap a la costa de la vall d'Aridane."
Hernández ha afegit que l'alerta per la imminent erupció va permetre evacuar les persones dependents abans que passés, i que la previsió dels vulcanòlegs d'on seria va ser molt precisa: només es van equivocar de 300 metres.
Un centenar de cases destruïdes
De moment, només al municipi d'El Paso la lava ja hi hauria destruït un centenar de cases, segons els càlculs de l'Ajuntament i del cabildo de l'illa.
En aquest vídeo de la Guàrdia Civil es pot veure la rapidesa com l'enorme llengua de lava enderroca i engoleix una casa:
La previsió és que, si l'erupció continua fluint com fins ara, els rius de lava arribaran al mar a la costa de Tazacorte; en concret, a la platja Nueva de Los Guirres, o més al sud, a La Bombilla.
Ara per ara hi ha trams de carretera tallats a Tacande, San Isidro-El Pilar, El Paso i Los Brecitos, i es recomana no circular per tres trams més.
Carreteres tallades, classes suspeses
De moment, no hi ha constància de danys personals, només materials. Per evitar mals majors, aquest diumenge ja es van tallar carreteres i es van suspendre les classes d'aquest dilluns als municipis afectats, una mesura que continuarà en vigor fins a nou avís.
Ha ajudat l'alerta dels últims dies, que havia previst que l'erupció podia afectar potencialment unes 35.000 persones. A La Palma hi viuen unes 83.000 persones, a qui les autoritats han demanat calma malgrat la situació.
Y así ha llegado la lava a las casas pic.twitter.com/LXkjoVhcZ3
Enrique Rodríguez (@rodriguezcoello) September 19, 2021
Radi de seguretat de 2 quilòmetres
També s'ha prohibit passar per la xarxa de camins i pistes forestals dels municipis de Fuencaliente, El Paso, Los Llanos de Aridane i Villa de Mazo, i també anar a algunes zones recreatives.
Per evitar riscos amb els piroclastes que llança el volcà i els gasos que emet s'ha fixat un radi d'exclusió de dos quilòmetres al voltant de les boques d'on surt la lava i dels rius que baixen cap al mar.
Els experts han calculat que la columna de cendres volcàniques arriba fins a 1.500 metres d'alçada, i que els gasos pugen fins a 3.000 m.
Les primeres estimacions parlen d'emissions d'entre 6.000 i 9.000 tones de diòxid de sofre cada dia.
#LaPalma|| Ríos de lava que dejan una imagen impactante unida con el sonido propio de la erupción.
Meteo_Tenerife🏴🇮🇨 (@tenerife_meteo) September 19, 2021
pic.twitter.com/BdYefKd7yy
"Sense pietat"
La regidora de Seguretat de Los Llanos de Aridane, Lorena Hernández, ha qualificat de "força gran i força alta" la llengua de lava que ja ha començat a afectar edificis del seu municipi.
Segons Hernandez, "està arrasant cases sense pietat", i que molta gent l'ha perduda del tot, i també els seus negocis i modes de vida:
"El volcà és imparable, no hi ha res més que en qüestió de seguretat puguem fer desgraciadament, només esperar que vagi el més ràpid possible i amb els menors danys possibles."
L'Ajuntament de Los Llanos de Aridane ha anunciat que s'accepten donatius de particulars, empreses o entitats per fer arribar ajuda als damnificats pel volcà.
L'erupció també ha afectat al turisme a l'illa i s'ha evacuat més de 300 turistes a Tenerife perquè hi continuïn les vacances.
"Aquest espectacle tan meravellós"
Mentrestant, la ministra de Turisme, Reyes Maroto, ha volgut destacar la part positiva de l'erupció, i ha assegurat que, a més d'un desastre natural, també és "un reclam" per a l'illa:
"Que l'illa es converteixi en un reclam per als turistes que volen veure aquest espectacle tan meravellós de la natura, amb prudència, tot el que ara ens preocupa més és la seguretat de la població i dels afectats."
Maroto ho ha dit en una entrevista a Canal Sur Radio, i ha destacat que, malgrat l'erupció és en marxa, es pot viatjar a l'illa sense restriccions i "viure un fet inèdit", i també ha desitjat que l'erupció no faci baixar el volum de turistes.
Després, en un acte, ha matisat aquestes paraules. "Avui estem amb els afectats i les víctimes", ha afirmat, "i pensant com recuperar aquesta normalitat que la natura ha canviat".
Les declaracions de Maroto han rebut crítiques dels responsables del PP i de Ciutadans: el portaveu d'aquest partit, Edmundo Bal, li ha atribuït "falta de sensibilitat" i l'ha qualificada d'"irresponsable".
El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha preguntat retòricament si la ministra havia dit realment això "mentre centenars de persones perden tot el que tenen."
Vols reprogramats i rumors sobre l'aigua potable
Malgrat que l'erupció ja ha abocat més de 20.000 tones de cendra volcànica i diòxid de sofre a l'atmosfera, de moment no s'ha interromput el trànsit aeri a l'aeroport de l'illa, situat a la costa est.
En canvi sí que hi ha hagut algunes anul·lacions de vols a l'illa veïna, La Gomera: en concret aquest dilluns al matí la companyia Binter ha anunciat que en cancel·lava quatre aquest mateix dilluns entre aquesta illa i les de Tenerife i de Gran Canària.
Binter, però, ha revertit la decisió poques hores després i ha tornat a programar els quatre vols, després que Enaire precisés que tot el trànsit aeri de les Canàries funciona amb normalitat.
D'altra banda, l'erupció també pot afectar la qualitat de l'aigua dels municipis afectats i el cabildo ha hagut de frenar els rumors que circulaven per les xarxes socials que això ja havia passat:
Evitemos la #desinformación
Cabildo de La Palma (@CabLaPalma) September 20, 2021
❌ Está circulando por redes que no se puede beber agua en las zonas aledañas al volcán.
✅ Los técnicos del Cabildo monitorizan frecuentemente la salubridad del agua y esta se puede beber sin ningún tipo de riesgo.#VigilanciaLaPalma pic.twitter.com/5KEgdIRW4I
El president de la Comunitat de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha remarcat que el que s'està procurant és que no quedi ningú en el camí de la lava cap al mar, i també es vigila que no provoqui gaires incendis.
D'altra banda, aquest dilluns a mig matí, a les 10, Torres ha acompanyat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una visita a les zones afectades.
Per passar per La Palma, Sánchez ha endarrerit el viatge a Nova York per participar a l'Assemblea General de l'ONU.
Erupció estromboliana
La de Cumbre Vieja és una erupció de tipus estrombolià que expulsa lava espessa que després baixa a poca velocitat per la muntanya, a uns 700 metres per hora, i els gasos que en surten formen pirocúmuls.
Els experts de l'Institut Vulcanològic de les Canàries preveuen que sigui una erupció similar a l'última que hi va haver a l'illa, el 1971, quan el volcà Teneguía, també en el mateix parc natural, va estar 24 dies actiu.
Per això esperen que aquesta duri entre unes quantes setmanes i dos mesos. El temor és que l'erupció afecti els aqüífers de l'illa.
L'alerta va començar l'11 de setembre, quan es va detectar un aixecament del terreny d'uns 15 centímetres, i des de llavors hi ha hagut gairebé 1.500 moviments sísmics.
Un dels últims va ser el més fort, de magnitud 4,2, i poques hores després la lava va trencar la terra i va començar l'erupció.