
El missatge de Fàtima Ofkir als joves un cop alliberada: "El camí fàcil sempre porta a l'abisme"
La jove agraeix la feina per deslliurar-la de la cadena perpètua a Oman i dona les gràcies per aquesta segona oportunitat: "Prometo aprofitar-la"
Dos dies després d'aterrar a Barcelona, Fàtima Ofkir i l'equip que va fer possible el seu indult han ofert una roda de premsa per explicar els detalls del seu alliberament.
Des de la seu de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, al carrer Mallorca, la jove de l'Hospitalet de Llobregat ha agraït la feina per deslliurar-la de la cadena perpètua a Oman i ha donat les gràcies per aquesta segona oportunitat: "Prometo aprofitar-la".
La seva advocada de la firma Vosseler, Mònica Santiago, l'exjutge Baltasar Garzón i l'empresari Antonio Sagnier, també han comparegut per explicar com van aconseguir el seu indult després d'haver estat condemnada a cadena perpètua a Oman per tràfic de drogues.
Quan Fàtima Ofkir va complir la majoria d'edat, l'any 2018, un narcotraficant li va prometre 500 euros i passar una setmana en un hotel de luxe a Oman a canvi de recollir un paquet amb set quilos de morfina en un hotel de Masqat, la capital del país àrab.
Malgrat el seu penediment, la policia la va acabar detenint a l'hotel amb la mercaderia. Durant el judici, el fiscal va demanar per a Fàtima la pena de mort, però el jutge va sentenciar-la a cadena perpètua.
"Un error que em va portar a viure un infern en un país llunyà"
"Soc una persona transformada. Després de set anys a la presó, només vull ajudar i penedir-me d'un error de joventut. Qui no ha tingut 18 anys?", ha dit Fàtima Okfir entre llàgrimes a l'inici de la seva intervenció.
La jove de l'Hospitalet de Llobregat ha explicat que en un moment molt complicat de la seva vida es va "deixar seduir pels diners fàcils i les promeses buides dels qui es fan dir amics". Fàtima ha manifestat que, fins i tot, va pensar en posar fi a la seva vida:
"Era jove i vaig caure en un parany. Un error que em va portar a viure un infern en un país llunyà. Quan pitjor estava, em vaig plantejar, fins i tot, acabar amb tot, però va sorgir una llum amb tots vosaltres."
La jove ha assenyalat que la lectura de manuals de psicologia a la presó la va ajudar quan creia que "no podia tirar endavant". Ofkir ha donat les gràcies a tot l'equip de "persones meravelloses" que van creure en ella:
"Som humans i tothom cometem errors. Van lluitar per la meva llibertat. Una segona oportunitat de la qual vull ser mereixedora. La seva fe en mi em van tornar l'esperança."
La noia ha recordat que durant els set anys a la presó la solitud i la por es van convertir en els seus companys de cel·la, i ha subratllat que li ha estat "difícil adaptar-se" a una cultura com la d'Oman.
Fàtima Ofkir ha admès "haver après la lliçó" i ser "conscient del terrible dany causat". També ha destacat que no desaprofitarà "aquesta segona oportunitat" i diu que dedicarà la seva vida a "construir un futur millor":
"Que els joves que ens escolten no arrisquin el seu futur per un miratge. El camí fàcil sempre porta a l'abisme."

El rocambolesc viatge del temari per poder estudiar
L'empresari Antonio Sagnier ha destacat el paper de l'advocada Mònica Santiago més enllà de la defensa jurídica de Fàtima Okfir. En aquest sentit, la lletrada va aconseguir un plus mensual de 53 reals, la moneda d'Oman, per completar la seva alimentació a la presó.
Sagnier també ha revelat que Santiago va vetllar en tot moment perquè la jove empresonada pogués continuar els seus estudis. Gràcies a les seves gestions, l'institut on estudiava Fàtima li enviava el temari i, ella, posteriorment, el feia arribar a l'ambaixada espanyola a Oman que, mitjançant un vehicle, els portava a la presó. Gràcies a les gestions del ministeri d'Exteriors, Okfir va poder realitzar els exàmens a final de curs.
Després de set anys a la presó, la jove coneix set idiomes i té la intenció de començar a estudiar dret el pròxim setembre.
Antonio Sagnier també ha explicat que Fàtima disposava d'una trucada d'un minut setmanal i el paper del ministeri d'Exteriors perquè pogués rebre atenció psicològica per telèfon.
La participació de Baltasar Garzón en l'alliberament
Un dels actors clau en la consecució de l'indult de Fàtima Okfir ha estat l'exjutge Baltasar Garzón. L'antic magistrat de l'Audiència Nacional, que ara treballa com a advocat al despatx Ilocad, ha destacat que va implicar-se en el cas per suposar una "situació totalment injusta".
Garzón ha assenyalat que la Fàtima havia estat condemnada a cadena perpètua per uns fets que a l'estat espanyol comporten una pena d'aproximadament cinc anys de presó.
L'exmagistrat ha volgut agrair el paper de l'actual ministre d'Exterior, José Manuel Albares, així com de Miguel Ángel Moratinos, que va ocupar la mateixa cartera entre el 2004 i el 2010.
- ARXIVAT A:
- Drets humansDrogues