Front comú de govern i Ajuntament de Barcelona pels aldarulls
Pla general d'una entitat bancària cremant a Barcelona després de la manifestació a Barcelona que va acabar amb aldarulls (ACN)

Front comú de govern i Ajuntament de Barcelona contra els aldarulls per Hasél

Sàmper i Colau compareixen després de la reunió celebrada aquest dilluns entres les dues administracions

RedaccióActualitzat

Unitat institucional entre la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona després de gairebé dues setmanes d'aldarulls posteriors a les protestes contra l'empresonament del raper Pablo Hasél.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i l'alcaldessa Ada Colau han comparegut després d'una reunió dels dos governs en què també han intervingut el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència en funcions, Meritxell Budó.

 

 

Sàmper ha parlat de "rebuig a la violència que no és rebuig al dret fonamental de protesta".

A més de l'incendi d'una furgoneta dins de la qual hi havia un agent, Sàmper també ha recordat que dimarts 16 hi va haver un atac "inaudit" contra la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Vic i que hi ha hagut incendis de contenidors i d'una entitat bancària que han posat en risc els habitatges pròxims.

Colau ha reiterat que "la violència mai està justificada, mai és el camí, i menys quan es posa en perill la integritat de les persones".


Crida a la calma

L'alcaldessa també ha volgut remarcar la "coordinació operativa" i la "confiança" existent entre els cossos dels Mossos i de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Colau ha tancat la seva intervenció fent una crida a la calma en un moment que la ciutadania ja està vivint amb prou angoixa aquesta situació.


Còctels Molotov

Aquest dissabte, després d'una nova manifestació pacífica, en què van participar gairebé 5.000 persones, hi va tornar a haver disturbis, causats, segons la policia, per unes 300 persones.

Per primera vegada des que van començar les protestes contra l'empresonament del raper Pablo Hasél, aquest dissabte es van utilitzar còctels Molotov. Se'n va llançar un contra una furgoneta de la Guàrdia Urbana quan hi havia un agent a l'interior, que va poder sortir-ne il·lès.

En total, hi va haver 14 detinguts, entre els quals dos menors d'edat, que aquest dilluns han començat a passar a disposició judicial.

Sàmper va qualificar de "violència inaudita i desbocada" aquests incidents de dissabte a Barcelona.

Aquesta tarda, el conseller d'Interior té previst reunir-se amb els alcaldes de la resta de municipis on hi ha hagut aldarulls.

Colau també va condemnar els atacs i va dir que calia "separar-los" de la manifestació que hi havia hagut abans. I va anunciar la reunió d'aquest dilluns amb la cúpula del govern i de les forces de seguretat per parlar sobre com es fa front als aldarulls.

 

Els principals sindicats de la Guàrdia Urbana han qualificat aquests actes de terrorisme, i des de SAPOL, el sindicat majoritari dins del cos, s'ha anunciat que es personaran com a acusació contra la persona responsable d'atacar i cremar la furgoneta.


La bala de foam

Aquest dilluns, d'altra banda, Sàmper ha afirmat que "tot indica que és possible" que l'impacte d'una bala de foam hagi causat la lesió que va fer perdre un ull a una noia de 19 anys durant la manifestació del 16 de febrer a Barcelona, el primer dia de mobilitzacions contra l'empresonament de Hasél.

ARXIVAT A:
Pablo HasélPolicial
Anar al contingut