El PP recorre a ETA per atacar Sánchez i Rufián li retreu les morts de Melilla

En el debat de política general, els populars han recriminat al president del govern l'acord amb EH Bildu
Redacció Actualitzat
TEMA:
Congrés dels Diputats

Les mesures socials anunciades per Pedro Sánchez han enganxat el Partit Popular amb el pas canviat. Aquest dimarts s'ha fet el debat de l'estat de la nació al Congrés dels Diputats, i els partits han reaccionat a l'anunci del govern espanyol de mesures com noves beques per a estudiants, impostos a bancs amb un efecte directe a la borsa, i abonaments de Renfe gratuïts.

Mentre els socis d'Unides Podem i altres han aplaudit el discurs de Sánchez, el PP i Vox han quedat sorpresos per unes mesures que, si es compleixen, suposen un gir a l'esquerra. El principal grup de l'oposició no ha aclarit encara què votarà davant dels nous impostos.

L'ombra d'ETA ha planat en molts moments per la sala i ha enrarit el debat. La primera d'intervenir al debat ha estat la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra. Ha demanat un minut de silenci per Miguel Ángel Blanco, assassinat fa 25 anys.

En una intervenció dura, Gamarra ha acusat Pedro Sánchez d'haver convertit EH Bildu en "notari de la transició". A més, li ha recriminat haver condemnat a la "ignomínia" els governs d'Adolfo Suárez, Calvo Sotelo i Felipe González si s'aprova la nova llei de memòria democràtica, cosa que pot passar dijous.

El líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, no ha pogut intervenir en el debat perquè no és diputat, sinó senador.


Intercanvi de retrets sobre el terrorisme

El president del govern espanyol ha afirmat que no entén que el PP insinuï que té poca sensibilitat amb les víctimes del terrorisme:

"Qui realment ha utilitzat el dolor de les víctimes amb finalitats espúries ha estat el Partit Popular, enganyant la ciutadania per guanyar unes eleccions".

I ha afegit: "El PP es parapeta darrere d'ETA per negar el restabliment de drets. Després de Cambodja, som el país del món amb més desapareguts."

Gamarra li ha respost:

"No s'equivoqui d'adversari. El franquisme l'hem condemnat fa temps. Són els seus socis de Bildu els que no condemnen el terrorisme."

 

Rufián i les tres bales

Gabriel Rufián, d'ERC, ha retret a Sánchez l'acostament polític al Marroc, un país que, considera, "els convenia per fer de guardià de la tanca". Tot seguit, ha mostrat diverses bales que, segons ha assegurat, provenen de la tanca de Melilla on van morir almenys 37 persones que intentaven saltar-la.

"Per què matar a cops i a trets a la frontera sud d'Europa és menys greu que matar amb bombes en un supermercat d'Ucraïna?"

Ha estat el moment més tens del debat i el gest no ha agradat gens a Pedro Sánchez, que li ha respost: "S'ha equivocat greument, la mera exhibició de bales és un error imperdonable. No vagi per aquest camí. Totes les persones migrants són igual d'importants".

El moment en què Gabriel Rufián mostra tres bales que suposadament hauria utilitzat la policia marroquina (ACN)

Unides Podem també li havia retret que, en un primer moment, hagués parlat de "la feina extraordinària" de la policia marroquina. Sánchez afirma que va pronunciar aquestes paraules "abans de saber" que havien mort desenes de persones.

El republicà havia començat la intervenció amb ironia: "Senyor president, enhorabona, avui s'ha llevat d'esquerres". I ha afegit: "La gent és 3.000 euros més pobra que fa un any". Ha considerat "urgent" un nou sistema fiscal: "Han de pagar menys les famílies i més les empreses".

Rufián també ha demanat que es legisli contra la contaminació mediàtica, perquè, ha dit, mentir als mitjans és com un vessament tòxic que genera "monstres com Vox", en al·lusió al cas del periodista Antonio García Ferreras i els àudios de l'excomissari Villarejo.

 

Sánchez a Abascal: "De quin museu surten, vostès?"

El portaveu de Vox, Santiago Abascal, ha afirmat que el govern Sánchez deixarà "una Espanya arruïnada i trepitjada" i ha criticat "una transició ecològica a costa dels més dèbils".

Ha assegurat: "Reconstruirem tot el que vostès destrueixin i aixecarem tot el que tombin. Des de l'economia fins a les creus." La darrera afirmació, l'ha feta en referència al Valle de los Caídos.

Sánchez els ha acusat de voler insuflar por a la societat. I ha afegit: "Diuen que defensen la classe treballadora. És anar contra les elits, dir que la despoblació passa perquè els espanyols ja no creuen que l'única finalitat del sexe sigui la reproducció? De quin museu surten, vostès?

També ha retret a Abascal que hagi dit que el govern espanyol fa "porqueries legislatives": Per qui es pregunti per què s'ha de seguir celebrant l'Orgull, que es va fer a Madrid la setmana passada, vostès són la resposta. Cal tornar-los a vostès a l'armari, a l'armari de la història."

Santiago Abascal, de Vox (EFE Mariscal)

ECP i Unides Podem celebren "les mesures valentes"

Jaume Asens, d'En Comú Podem, ha esperonat Sánchez a decidir quina mena de llegat vol deixar per a la posteritat: "Necessitem el president d'avui, el que planta cara a les elèctriques. No el president que s'acosta al Marroc, sinó el que denuncia les víctimes del Mediterrani.

Pablo Echenique, d'Unides Podem, ha parlat per primera vegada en un debat de l'estat de la nació. Ha dit: "Valorem molt positivament el gir que ha anunciat i el celebrem. Feia temps que s'enviaven missatges que desorientaven l'electorat progressista. Tocava recuperar mesures valentes".

Jaume Asens, d'En Comú Podem (EFE/Mariscal)

Echenique ha considerat que augmenten les possibilitats de revalidar el govern de coalició i ha demanat afegir un fons estatal per incrementar el personal a la sanitat pública i accelerar la llei de famílies, amb noves ajudes i permisos.

També reclama "desbloquejar" la coneguda com a llei mordassa i la llei d'habitatge. Ha remarcat que el Consell General del Poder Judicial fa quatre anys que està bloquejat: "És un comportament sediciós, un atac a la democràcia per part del PP".

 

 

ARXIVAT A:
Congrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut