La "tristesa enorme" de Trapero en ser acusat de sedició: "Em sentia injustament tractat"
En el segon dia del judici, Trapero també ha dit que no feia cas de les propostes "extravagants" del director de la Policia
Segon dia del judici aquest dimarts al major dels Mossos Josep Lluís Trapero i la cúpula dels Mossos durant l'1-O a l'Audiència Nacional.
Informació privilegiada sobre el referèndum
Com en la sessió de dilluns, l'interrogatori a Trapero l'ha continuat portant el fiscal Miguel Ángel Carballo, que li ha preguntat sobre informes i correus que va rebre durant els mesos anteriors a l'1-O.
En concret, sobre un correu de la comissaria d'informació de l'11 d'agost en què ja s'explicava que el 6 i el 7 de setembre es votaria la llei del referèndum al Parlament, cosa que llavors encara no era públic.
Trapero ha dit que no recorda haver llegit llavors aquest informe:
"Suposar que jo llegeixo tots els informes que em tramiten és molt suposar, no és així, aquest en concret no em consta que el llegís, un no té capacitat de llegir tot el que rep al correu."
"Explosius" i "activitat armada"
El mateix ha passat amb un altre informe citat pel fiscal en què s'esmentava la possibilitat que grups anarquistes fessin servir "artefactes explosius" o fins i tot "activitat armada" durant el referèndum.
Trapero ha dit que tampoc el va llegir, i ha afegit que cap responsable policial va esmentar res d'això en les reunions que va mantenir aquells dies:
"Això segur que no ho vaig llegir, i en cap reunió que s'analitzessin riscos la comissaria d'informació mai es va parlar en aquests termes, això sí que li puc dir."
"Em sentia injustament tractat"
Durant l'interrogatori el fiscal ha recordat a Trapero unes paraules seves després de l'1-O davant d'altres mossos en què hauria dit que la Guàrdia Civil i la Fiscalia podien "construir" i atribuir als Mossos un delicte de sedició.
Trapero ha admès haver-ho dit, i ha afegit que la motivació va ser la "tristesa enorme" que va sentir quan el van acusar de sedició i que estava molt dolgut:
"Vostè valora el que jo he fet, però em provoca una tristesa enorme que un comandament de policia... les coses que arriba a escoltar del que s'ha dit que hem fet, però no hem fet."
"He reconegut que és l'expressió d'un comandament de policia i en aquell moment més aviat una persona, que està dolgut, senyoria, no ho puc negar, perquè em sentia injustament tractat. Injustament tractat el cos i jo."
El fiscal ha dubtat que Trapero pogués fer extensius els seus sentiments als altres mossos:
Carballo: "Però en aquest cas no confonia el cos amb vostè?"
Trapero: "Bé, no li dic que no, però també li dic que crec que, almenys en aquell moment, penso que els meus companys sentien el mateix."
Intents d'aconseguir informació policial
Carballo li ha preguntat per reunions amb responsables d'Hisenda de la Generalitat en què haurien volgut aconseguir informació policial suposadament per utilitzar-la a favor del procés independentista.
Trapero ha dit que es tractava de bases de dades de gestió policial d'hotels per seguretat ciutadana i també sobre frau i blanqueig de capitals.
Segons ha explicat, a una de les reunions hi van anar dos responsables policials que van negar-se a donar aquesta informació:
"Ens hem quedat a quadres, em diuen, els dic que ja ho parlaré amb el secretari general d'Interior, i aquest em va demanar disculpes, que no ho sabia, i es va acabar."
Trapero, que ha qualificat de "barbaritat" l'intent d'aconseguir aquesta informació, ha dit que va dir-los personalment que si la volien l'havien de demanar a "les autoritats judicials".
Les "coses tan tan extravagants" de Pere Soler
Carballo li ha preguntat per un correu que va rebre d'un altre dels acusats en aquest judici, l'exdirector general de la policia Pere Soler.
En el correu proposava impulsar una campanya perquè l'1-O els Mossos no impedissin "res que no fos delicte, ho mani qui ho mani".
Trapero ha dit que aquest correu no el va arribar a llegir, però sí altres, i ha afegit que mai va fer cas a aquest tipus de peticions.
N'ha mencionat una en què Soler proposava querellar-se contra la Fiscalia, que sí que va llegir i que el va dissuadir:
"Li vaig dir que no podia parlar en nom dels Mossos. És que no li feia ni cas, com que em semblaven coses tan tan extravagants, en aquella sí que li vaig dir, perquè tenia una transcendència molt rellevant, i vaig dir no et pots querellar en nom dels Mossos, i va abandonar la idea."
El pla per detenir Puigdemont
El fiscal ha guardat pel final les preguntes sobre el pla que Trapero assegura que va demanar a finals d'octubre del 2017 per detenir el govern Puigdemont.
Carballo li ha preguntat i repreguntat repetides vegades si havia proposat aquest pla al TSJC i a la Fiscalia quan va oferir-los col·laboració, però Trapero, de manera poc clara, ha dit que no.
S'ha limitat a dir que el 25 d'octubre, quan ja semblava bastant factible que s'acabés fent una declaració d'independència, va encarregar el pla al comissari Ferran López.
El fiscal li ha preguntat per quina evidència documental hi ha d'aquest pla, i Trapero li ha concretat que l'únic que pot aportar és un correu electrònic enviat a López:
"A la causa el què trobarà és un correu del dia 25 que són les directrius que vaig donar, i que li demano al comissari Ferran López que em presenti per escrit, això és. Es clar, dos dies després... si jo vaig arribar a veure'l o no... Jo sé les instruccions que vaig donar, i això està reflectit en un correu que no és d'ahir ni d'abans d'ahir, és del dia 25 d'octubre. Vostè valorarà, senyoria."
Un cop acabada la resposta de Trapero, hi ha hagut un silenci, els fiscals han comentat alguna cosa , i Carballo ha donat per acabat l'interrogatori.
"No som tan perversos"
Carballo ha dedicat un bloc molt llarg de preguntes a intentar, sense èxit, que Trapero admetés que l'1-O els Mossos no es van dedicar a impedir el referèndum, sinó a facilitar-lo.
El fiscal també l'ha interrogat per comunicacions dels Mossos que, segons ell, demostren que es van dedicar a vigilar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.
El major dels Mossos li ha dit que eren comunicacions rutinàries entre les patrulles i les sales de coordinació, i que no tenien més transcendència:
"La informació sobre els altres cossos mor a les sales, no ens arriba als comandaments, no som tan perversos. No era prioritari saber què feien els altres cossos, allò prioritari era impedir el referèndum."
El fiscal ha acusat els Mossos de dedicar-se a "recollir evidències", com bales de goma, de les intervencions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil:
"No va haver-hi l'ordre de recollir bales de goma i altres evidències? Estaven buscant bales de goma en comptes de buscar les urnes!"
Trapero ho ha negat, i ha assegurat que els Mossos sí que buscaven les urnes.
L'imperatiu del Suprem
L'interrogatori de Carballo ha provocat una situació gairebé còmica quan ha preguntat per un informe de Mossos al conseller Joaquim Forn en què es fa referència al referèndum de l'1-O.
Segons el fiscal, l'informe comença dient que "el referéndum se tiene que celebrar", en imperatiu, una frase que ja va comportar controvèrsia durant el judici del procés.
Trapero s'ha limitat a fer referència a aquest precedent:
"Qui va seguir el judici del Suprem ja ho sap, es va explicar allà. Crec que no haig de contestar."
L'advocada de Trapero, Olga Tubau, ha intervingut per recordar que l'informe de la Guàrdia Civil va traduir malament la frase al castellà, convertint-la en imperatiu.
Durant el judici del procés una lingüista va certificar que la traducció literal que havia fet la Guàrdia Civil, i que atribuïa als Mossos la promoció del referèndum, era errònia.
Malgrat això, el fiscal ha defensat la traducció i ha reclamat a Trapero que expliqués el sentit de la frase:
"Aquesta traducció no s'ha impugnat en cap moment."
Trapero s'ha limitat a dir que ell no va escriure l'informe, i l'assumpte s'ha donat per tancat.
En un altre moment Carballo ha interpretat un "ja" en català en un correu electrònic com una expressió de riure, i Trapero l'ha corregit, dient-li que en castellà es tradueix per "ya".
L'interrogatori del fiscal ha acabat cap a dos quarts de tres de la tarda, i la presidenta del tribunal ha suspès la sessió fins aquest dimecres al matí, quan serà el torn de la defensa.
"Barbaritat", "doble legalitat"...
L'interrogatori d'aquest dilluns va permetre conèixer més detalls sobre els fets de la tardor del 2017 i també sobre el punt de vista de Trapero del que va passar.
A preguntes del fiscal Miguel Ángel Carballo, el major dels Mossos va qualificar de "barbaritat" el referèndum de l'1-O, i va negar que hagués arribat a existir una "doble legalitat".
També va assegurar que als Mossos els va sorprendre la "desobediència generalitzada" dels ciutadans durant el referèndum.
Fiscalia manté la rebel·lió
A l'inici del judici aquest dilluns hi havia expectació sobre si els fiscals rebaixarien l'acusació a sedició, d'acord amb la sentència del judici del procés al Suprem.
Els fiscals, però, van mantenir l'acusació, amb l'argument que "no és el moment processal oportú" i que potser ho faran al final del judici.
El canvi d'acusació hauria pogut comportar la suspensió del judici i el trasllat del cas a un tribunal de Catalunya.
Laplana no haurà de ser sempre al judici
L'acusació de rebel·lió és per a Trapero, i també per a l'exdirector general de policia, Pere Soler, i l'exsecretari general d'Interior Cèsar Puig.
A l'altra processada, la intendenta dels Mossos Teresa Laplana, se l'acusa de sedició. El tribunal va concedir a Laplana no haver d'assistir a tot el judici pel seu estat de salut.