El pròxim Consell de Ministres aprovarà el conveni per tirar endavant la Ronda Nord entre Sabadell i Terrassa
El pròxim Consell de Ministres aprovarà el conveni per tirar endavant la Ronda Nord entre Sabadell i Terrassa (Albert Segura/ACN)

Llum verda de Paneque i Puente a la ronda Nord entre Sabadell i Terrassa

Es posarà en marxa un pla de mesures urgents per millorar la seguretat, la neteja i la informació a Rodalies

RedaccióActualitzat

El ministre de Transports, Óscar Puente, i la portaveu de govern i consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, s'han reunit per primer cop aquest dimecres a Madrid, on han acordat que el pròxim Consell de Ministres aprovi el conveni per tirar endavant la Ronda Nord entre Sabadell i Terrassa, mesura que donaria el tret de sortida al projecte. 

El projecte estava encallat als despatxos, on s'havia de procedir a un canvi de la llei de carreteres que permetés aplicar la fórmula de l'encomana de gestió. És a dir, el govern espanyol paga, però és la Generalitat qui executarà el projecte.

El camí de la Ronda Nord, doncs, queda aplanat, tot i que el conveni encara no toca les qüestions més controvertides: quin traçat i quina dimensió de carrils ha de tenir aquesta via. L'anterior govern de la Generalitat, amb ERC, no era partidària de fer una via "d'alta capacitat", però els socialistes sempre han parlat d'almenys dos carrils per sentit. 

Govern espanyol i Generalitat també han acordat desencallar altres infraestructures viàries pendents, com la millora dels accessos de l'AP-7 i l'AP-2.
 

Mesures urgents per a Rodalies

La trobada, que havia anunciat Paneque aquest dimarts en la roda de premsa posterior al consell executiu, arriba després que el ministre apostés per acabar amb la gratuïtat dels abonaments en els trens de Rodalies i Mitjana distància, una mesura que venç el 31 de desembre. 

Sobre la possibilitat que a finals d'any no es renovi la gratuïtat de Rodalies, Paneque ha assegurat que és una opció que el govern espanyol té sobre la taula i que la Generalitat es pronunciarà quan els avancin alguna proposta. 

La consellera ha qualificat de "ben dimensionat" el dispositiu pel tall de Rodalies entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders que s'allargarà cinc mesos Tanmateix, Paneque ha assegurat que, des del territori, es farà un seguiment per veure les incidències i estudiar quines millores es poden aplicar. 

La consellera ha arrencat un compromís del ministre per iniciar un pla de mesures urgents a la xarxa de Rodalies, sobretot en l'àmbit del vandalisme i seguretat en trens i estacions, així com en l'àmbit de la neteja i grafitis, però sobretot en la millora de la informació quan hi ha incidències, una de les reclamacions més importants pe part de la ciutadania.

Paneque, que ha qualificat la reunió de molt profitosa, ha traslladat el compromís del govern de continuar amb el calendari del traspàs de Rodalies.

"Ens hem compromès, com estava determinat, que abans d'acabar l'any, traslladarem un model d'empresa mixta, Generalitat-Ministeri, per dur a terme la gestió"

La consellera s'ha mostrat satisfeta assegurant que "la coordinació i bona sintonia entre institucions és fonamental". Paneque, ha assegurat que, tot i la lleialtat institucional, la Generalitat serà exigent perquè "hi ha moltes qüestions en què cal avançar".

 

 

ARXIVAT A:
RodaliesAeroport del Prat
Anar al contingut