La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, en roda de premsa (ACN/Blanca Blay)

Ubasart descarta dimitir per la mort de la cuinera de Mas d'Enric: "No seria el més encertat"

La consellera urgeix els sindicats de presons a reprendre el diàleg i assegura que està prevista la incorporació de 800 nous treballadors

RedaccióActualitzat

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, descarta dimitir i demana reprendre el diàleg amb els sindicats de presons. "Apel·lo a la necessitat de normalitzar el servei", ha dit la consellera.

Demana als funcionaris que abandonin el bloqueig dels accessos als centres penitenciaris i tornin als seus llocs de treball per posar fi a la "complicada" situació que es viu aquest divendres a les presons, a les portes del cap de setmana.

"Per responsabilitat és la nostra obligació, de tot l'equip, gestionar la situació que tenim davant i seguir. Potser seria la solució més fàcil, plegar; la solució més fàcil, però no la més encertada."

Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, han comparegut aquesta tarda per respondre a les demandes de dimissions que fan els sindicats de funcionaris de presons després de l'assassinat d'una cuinera a mans d'un intern al centre penitenciari Mas d'Enric, al Catllar.

Després de la compareixença, els sindicats d'aquesta presó han assegurat que no aixecaran el tall fins que se'ls escolti i han criticat que Ubasart ha perdut una oportunitat de negociar. També han manifestat que la situació dins dels centres, malgrat els bloquejos, està "controlada".

Prop de 5.000 presos no han pogut sortir de la cel·la des d'aquest dijous, segons la Conselleria. El govern manté un gabinet de crisi, conformat per Justícia, Presidència i Interior, per fer seguiment de la situació. 


Sis centres, bloquejats per reclamar un canvi de rumb de la política penitenciària

Des de primera hora del matí, centenars de funcionaris de presons bloquegen els accessos als centres penitenciaris per reclamar un canvi de rumb de la política penitenciària, un augment de la plantilla i altres millores en la seguretat. Exigeixen especialment la dimissió del secretari de Mesures Penals, una figura que consideren que ha generat "major controvèrsia i rebuig per les seves decisions en els últims anys".

Han plantat la consellera en la reunió que havien de mantenir aquesta tarda, i han considerat "nefasta" la decisió de mantenir Calderó al càrrec.

Ubasart ha qualificat de "greu" la situació que es viu avui a les presons: "És una situació que genera molta tensió. Hauríem de poder gestionar aquesta tensió i començar a resoldre-la com més aviat millor".

Justícia assegura que està prevista la incorporació de 800 nous treballadors als centres penitenciaris, una de les reclamacions dels treballadors.

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó (ACN/Blanca Blay)

El bloqueig als accessos des de primera hora de divendres ha obligat a confinar els reclusos a les seves cel·les en sis centres penitenciaris, cosa que, segons la consellera de Justícia, suposa "un risc" per al personal. El Departament de Justícia assegura que estan garantits els serveis alimentaris i sanitaris en aquestes presons.
 

Gemma Ubasart ha explicat que mai hauria d'haver-se donat la situació de violència de dimecres a Mas d'Enric i ha dit que ha demanat comparèixer davant el Parlament. També ha anunciat que la Generalitat es personarà en el cas.

El departament ha obert una investigació interna per saber què va passar a la presó del Catllar. També, ha dit la consellera, que cal esperar que finalitzi la investigació policial oberta sobre el cas:

"És un cas molt greu i de gran complexitat. No ens precipitarem en res, però no ens enrocarem a l'hora de prendre mesures si creiem que són necessàries quan fem aquesta anàlisi."

Al matí el Departament de Justícia ha convocat tots els directors de presons a una reunió d'urgència per les protestes i el bloqueig als accessos als centres penitenciaris.

Enquistat des de fa anys, el conflicte entre el Departament de Justícia i els treballadors de presons fa temps que dura. Els sindicats denuncien una pèrdua de l'autoritat dins dels centres i asseguren que les agressions s'ha multiplicat per cinc en els darrers anys.

El conflicte ha esclatat aquesta setmana després de l'assassinat d'una cuinera a mans d'un pres que treballava a la cuina de Mas d'Enric. Es tracta del primer cas d'un treballador de presons mort per un reclús.

Segons expliquen els companys de la víctima, l'agressor havia estat apartat de la cuina després de donar un cop de puny a un altre intern, però feia uns dies que havia tornat al seu lloc de treball.

Tant la consellera Ubasart com el director general de Serveis Penitenciaris han dit que al departament no els "consta" que hi hagués hagut queixes prèvies sobre el pres agressor per part de la cuinera.

Una de les peticions dels treballadors de les presons va ser poder disposar d'esprais de gas pebre per a situacions conflictives. Una petició que el departament no va acceptar perquè el seu ús pot ser perjudicial tant per als interns com per als treballadors.

 

ARXIVAT A:
Presons
Anar al contingut