
"Sis dies corrents" i "Libertad" triomfen als Gaudí: tots els premis, liderats per 4 directores
Les directores s'han endut els principals premis en una gala en què s'ha recordat Pau Riba i s'han sentit condemnes a la invasió d'Ucraïna
La nit del cinema català ha premiat el talent de les directores. Neus Ballús, Clara Roquet, Laura Mañá i Alba Sotorra s'han endut els principals premis de la nit. La imatge de Mohamed Mellali, millor actor tot i no ser professional, també serà una de les més recordades de la gala dels Gaudí.
La gran triomfadora ha estat la pel·lícula de Neus Ballús "Sis dies corrents". S'ha endut cinc guardons i és la que té més pes al palmarès dels XIV Premis Gaudí.
Ja partia com una de les favorites, amb nou nominacions, i ha acabat escollida com a millor pel·lícula, millor direcció, millors interpretacions masculines per a Mohamed Mellali i Valero Escolar i millor muntatge per a la mateixa Ballús i Ariadna Ribas.
Aquesta comèdia protagonitzada per actors no professionals narra com un jove lampista d'origen marroquí ha de bregar amb les excentricitats dels clients i dels companys de feina. Tot, amb l'objectiu de superar el període de prova i poder mantenir la feina.
Els dos intèrprets ja havien estat premiats al Festival de Locarno. Tots dos han donat la sorpresa imposant-se a actors de gran recorregut com Eduard Fernández. Ho han celebrat a l'escenari:


"Libertad" és l'altra gran vencedora de la nit, amb quatre guardons: millor pel·lícula en llengua no catalana, guió per a Clara Roquet, protagonista femenina per a la jove Maria Morera i fotografia per a Gris Jordana.
El film se centra en l'entrada a l'edat adulta de la Nora i la Libertad, dues noies que es faran amigues malgrat que les separen moltes coses. L'àvia de la Nora té Alzheimer i una dona colombiana, la Rosana, en té cura. L'arribada de la Libertad, la filla adolescent de la Rosana, farà que la Nora descobreixi un món completament nou.
Auge del talent femení
Ballús i Roquet consoliden un vincle amb els premis que ve de lluny i que consolida l'auge del talent femení.
La primera ja va aconseguir el doblet de pel·lícula i direcció amb "La plaga" (2013). La segona ja tenia dos Gaudís: un pel guió de "10.000 km" (2014), compartit amb Carlos Marques-Marcet, i l'altre per "El adiós" (2015), guanyador com a millor curtmetratge.
Ballús ha reivindicat el paper de les directores amb una frase contundent: "No hem vingut a fer òperes primes, hem vingut per quedar-nos".

Directores amb compromís social
"El retorn, la vida després de l'ISIS", d'Alba Sotorra, ha guanyat el Gaudí a millor pel·lícula documental. És un treball que reflexiona sobre les segones oportunitats a partir de la peripècia de cinc dones occidentals que intenten començar de nou i superar el seu passat com a membres de l'ISIS.
Laura Mañá signa "Frederica Montseny, la dona que parla", millor pel·lícula per a televisió. El film fa un retrat de la primera dona de la història d'Espanya a arribar a ministra, al govern de la Segona República.

"Chavalas", un cant d'amor a la vida de barri dirigit per la debutant Carol Rodríguez Colás, ha donat el Gaudí a millor actriu secundària a Ángela Cervantes. És una de les grans revelacions de la temporada.
"Farrucas", d'Ian de la Rosa, ha guanyat el premi a millor curtmetratge. Mostra la vida de quatre amigues íntimes d'arrels marroquines que somien en un futur millor des del seu barri de la perifèria d'Almeria. És el primer premi que rep un director trans.
"Méditerraneo" i "Las leyes de la frontera", amb premis tècnics
"Mediterráneo", la colpidora crònica de la gènesi de l'ONG Open Arms dirigida per Marcel Barrena, ha guanyat els Gaudí a la millor música original, composta per Arnau Bataller. També s'ha endut la millor direcció de producció, per a Albert Espel i Kostas Sfakianakis, i millors efectes visuals per a Alex Villagrasa. A més, ha estat reconeguda pels espectadors amb el Premi Especial de Públic, que s'entrega per cinquè any consecutiu.
"Las leyes de la frontera", que era la més nominada, s'ha hagut de conformar amb premis tècnics: millor direcció artística, per a Balter Gallart; millor vestuari, per a Vinyet Escobar, i millor maquillatge i perruqueria, per a Sarai Rodríguez, Nacho Díaz i Benjamín Pérez.
En aquesta pel·lícula, Daniel Monzón ens proposa un viatge a la Girona dels anys 70, adaptant la novel·la de Javier Cercas.
Finalment, "Tres" s'ha endut el premi al millor so, per a Daniel Fontrodona, Oriol Tarragó, Marc Bech i Marc Orts.
Completa el palmarès "Mironins", una faula amb personatges inspirats en la pintura de Joan Miró que s'ha endut el Gaudí a millor pel·lícula d'animació. Finalment, la danesa "Otra ronda", de Thomas Virtenberg, ha estat la guanyadora del premi a millor pel·lícula europea.
La llum del Gaudí d'Honor
El director de fotografia Tomàs Pladevall ha protagonitzat un dels moments més emotius de la gala en recollir el Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2022.
??? "Visca la llum! Visca l'ombra! Visca el cinema català!"
TV3.cat (@tv3cat) March 6, 2022
Tomàs Pladevall recull el Premi Gaudí d'Honor#PremisGaudí
?? https://t.co/qGEZ8XxqgT pic.twitter.com/vbZoaeGZZb
El mestre de la llum i de les ombres ha fet un emotiu discurs coronat amb l'encesa màgica d'una bombeta que portava a la butxaca, qui sap si homenatjant la llegendària encesa del peveter de la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona, on va exercir de director d'il·luminació.
No a la guerra d'Ucraïna
La gala també ha volgut mostrar el "ferm suport" del cinema català al poble ucraïnès per la invasió russa. Ho ha fet amb un llaç blanc a la roba de molts dels presents i també en el moment d'anunciar el premi a millor muntatge. L'actriu ucraïnesa Polina Dzhakaieva ha entregat el guardó amb un discurs colpidor que ha fet aixecar el públic:
??? "Sento el vostre escalf. Sento que va dirigit al meu país. La llibertat i la cultura sempre guanyen"
TV3.cat (@tv3cat) March 6, 2022
El discurs de Polina Dzhakaieva, actriu ucraïnesa, als #PremisGaudí
?? https://t.co/qGEZ8XwSrl pic.twitter.com/oKXCgGup4C
"No a la guerra, mai i en cap situació", ha dit la presidenta de l'Acadèmia, Judith Colell, que s'estrenava amb la seva junta en aquesta gala.
Més de 1.300 assistents han viscut la catorzena edició dels Premis Gaudí a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya. En l'any de la recuperació després de la pandèmia, s'ha canviat la ubicació i també el format, amb un escenari central.
Tots els premis
Pel·lícula: "Sis dies corrents", de Neus Ballús
Direcció: Neus Ballús, per "Sis dies corrents"
Pel·lícula en llengua no catalana: "Libertad", de Clara Roquet
Protagonista femenina: Maria Morera, per "Libertad"
Protagonista masculí: Mohamed Mellali, per "Sis dies corrents"
Actriu secundària: Ángela Cervantes, per "Chavalas"
Actor secundari: Valero Escolar, per "Sis dies corrents"
Pel·lícula europea: "Otra ronda", dirigida per Thomas Vinterberg
Guió: Clara Roquet, per "Libertad"
Pel·lícula documental: "El retorn, la vida després de l'ISIS", dirigida per Alba Sotorra
Pel·lícula per a televisió: "Frederica Montseny, la dona que parla", dirigida per Laura Mañá
Premi especial del públic: "Mediterráneo", de Marcel Barrena
Curtmetratge: "Farrucas", dirigit per Ian de la Rosa
Pel·lícula d'animació: "Mironins", dirigida per Mikel Mas i Txesco Montal
Guió: Clara Roquet, per "Libertad"
Direcció de producció: Albert Espel i Kostas Seakianakis, per "Mediterráneo"
Direcció artística: Balter Gallart, per "Las leyes de la frontera"
Muntatge: Neus Ballús i Ariadna Ribas, per "Sis dies corrents"
Fotografia: Gris Jordana AEC, per "Libertad"
Efectes visuals: Alex Villagrasa, per "Mediterráneo"
Música original: Arnau Bataller, per "Mediterráneo"
So: Daniel Fontrodona, Oriol Tarragó, Marc Bech i Marc Orts, per "Tres"
Vestuari: Vinyet Escobar, per "Las leyes de la frontera"
Maquillatge i perruqueria: Sarai Rodríguez, Nacho Díaz i Benjamín Pérez, per "Las leyes de la frontera"
- ARXIVAT A:
- Cinema