Milers de persones a la manifestació central del 8M a Barcelona

Un 8M més, es torna a reivindicar al carrer la igualtat real en tots els àmbits
Redacció Actualitzat
TEMA:
8M

L'Assemblea 8M ha convocat una manifestació aquesta tarda a Barcelona, amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

La marxa, la més massiva de la jornada a tot l'Estat, ha arrencat passades les 6 de la tarda als Jardinets de Gràcia i ha acabat a l'Arc de Triomf, on s'ha fet lectura d'un manifest coral i els parlaments.

Hi han participat unes 40.000 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana. L'organització, però, quantifica la participació en 100.000 persones. Una xifra d'assistència similar a la que es va registrar en la manifestació del 2023, el primer sense les restriccions de la pandèmia de la covid.

"Contra les precarietats, les fronteres i els genocidis"

En la marxa, pacífica i festiva, s'han entonat càntics reclamant la igualtat de gènere i en favor de persones amb diferents discapacitats, i contra el patriarcat i el racisme.

En el manifest que s'ha llegit al final de la marxa, s'ha denunciat que les tasques de la llar i les cures són el que sostenen la nostra societat, però que són invisibilitzades i infravalorades pel sistema "racista, capitalista i patriarcal" que "explota totes les que tenen cura de la vida".

El lema de la manifestació ha estat "Dones, lesbianes i trans dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis". Les impulsores han fet una crida a denunciar totes les precarietats laborals, de violència i de drets que pateixen els tres col·lectius.

Al llarg del recorregut, les manifestants han cantat lemes com "Sense feminisme no hi ha revolució", "Feminisme no és transfòbia", "Qui estima no mata, ni humilia, ni maltracta", "Un maltractador no és un bon pare", "Vosaltres masclistes sou els terroristes", "No estàs sola, jo sí que et crec", "No és un cas aïllat, s'anomena patriarcat". O el ja clàssic "Si toquen a una, ens toquen a totes".

(3Cat)


Atenció a la diversitat

S'ha volgut posar l'atenció en la situació que viuen les dones migrants, que sovint treballen en l'economia submergida i que representen el 90% de les treballadores de la llar. Dos terços d'aquestes treballadores cobren menys de 800 euros mensuals.

El text del manifest coral que s'ha llegit en acabar l'acte ha estat una crítica de la precarietat laboral de les joves estudiants, el consumisme i l'especulació immobiliària, així com un sistema econòmic que fa que els països del nord s'aprofitin del Sud Global.

També hi ha hagut crítiques a la llei d'estrangeria i al pacte europeu d'immigració i asil. S'ha volgut donar visibilitat a les víctimes de la guerra a Gaza, s'ha condemnat "el genocidi" que pateixen i s'ha exigit al govern i l'Estat que demanin a Israel un alto el foc.

Diverses participants en la manifestació central del 8M a Barcelona (Victòria Rovira Casanovas)

A l'inici de la manifestació, als Jardinets de Gràcia, dones de les vuit colles castelleres de Barcelona han aixecat un castell, àmpliament aplaudit per les assistents, acompanyat amb música de gralles i tambors.

Dones castelleres han fet un castell durant la manifestació (ACN/Jordi Borràs)

En els primers moments de la manifestació s'han viscut moments de tensió en un enfrontament entre un grup que demanava l'abolició de la prostitució i altres participants que els han insultat al crit de "trànsfobes" amb un megàfon. Després d'algunes empentes, la situació s'ha calmat.

"Si toquen a una, ens toquen a totes", un dels lemes més presents als cartells i les consignes de la manifestació de Barcelona (3Cat)

Entitats feministes més radicals s'han desmarcat d'aquesta protesta organitzada per l'Assemblea 8M i, per primer cop, hi haurà dues manifestacions a Barcelona.

Aquest matí ja hi ha hagut a Barcelona una marxa pel centre de la ciutat convocada pels sindicats d'estudiants. Segons dades de la Guàrdia Urbana, 5.000 estudiants d'institut i d'universitat s'han manifestat pel centre de la ciutat per denunciar la violència masclista i per reclamar igualtat d'oportunitats per ocupar càrrecs directius, i també han reivindicat els drets del col·lectiu LGTBIQ+.  

També s'han convocat marxes amb motiu del 8M a Girona, Lleida i Tortosa.

Lleida

A Lleida, el lema de la manifestació del 8M és "Fins al pap del patriarcat". La manifestació, organitzada per la Marea Lila, ha sortit a dos quarts de set del vespre de la plaça Ricard Vinyes i ha caminat fins a la plaça Sant Joan, on s'ha fet la lectura del manifest.

En aquesta marxa hi han participat un miler de persones.

La mobilització també ha reivindicat les dones pageses del territori i ha donat suport a la revolta pagesa.

Girona

A Girona hi ha també dues convocatòries aquesta tarda vespre per commemorar el 8M.

La manifestació convocada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista ha començat a les sis de la tarda des de la plaça 1 d'Octubre i ha fet un recorregut d'uns dos quilòmetres fins a arribar a la plaça del Barco, al barri de Santa Eugènia.

Segons la Guàrdia Urbana, en aquesta manifestació hi han participat unes 1.500 persones, una estimació que els organitzadors incrementen fins a les 2.500 persones.

Una gran pancarta amb el lema "Per una vida que valgui la pena viure" ha encapçalat la manifestació, que ha transcorregut sense incidents.

Una de les principals reivindicacions d'aquesta convocatòria és que la lluita feminista és el moviment social més potent per defensar els drets de la classe treballadora i per canviar un sistema basat en el capitalisme i el patriarcat.

D'altra banda, la Plataforma Feminista Gironina ha convocat una cadena humana que ha sortit de la plaça Independència, i després ha recorregut els carrers de la ciutat per tornar a acabar a la plaça Independència. En aquesta protesta hi han participat un centenar de persones.

Tarragona

A Tarragona, la manifestació unitària del 8M s'ha fet aquest migdia. La marxa, convocada per la Plataforma Feminista del Camp, ha aglutinat mig miler de persones de diferents moviments del Camp de Tarragona i ha tingut un caràcter reivindicatiu.

L'eslògan de la pancarta que obria la marxa ha estat "Fem de la ràbia revolució" i moltes de les assistents han dut els seus cartells, fets a mà, amb diferents proclames.

La Plataforma Feminista del Camp ha convocat una altra concentració a la plaça Corsini a les sis de la tarda, on s'han llegit poemes en solidaritat amb Palestina.

Madrid

A Madrid, la manifestació del 8M ha aplegat 30.000 persones, segons dades de la delegació del govern espanyol a Madrid.

Organitzada per la Comissió 8M, la marxa ha acabat a la plaça de Colón, perquè no es vol que aquesta localització sigui monopolitzada per la dreta i l'extrema dreta.

Manifestació convocada per la Comissió 8M a Madrid (EFE/Kiko Huesca)

La pancarta que ha encapçalat la manifestació madrilenya tenia per lema "S'ha acabat", en relació amb el cas d'abusos denunciat per la futbolista Jennifer Hermoso durant l'últim Mundial de futbol per part de l'expresident de l'RFEF Luis Rubiales.

Tot i que aquest any la participació a Madrid ha estat superior a la del 2023, no arriba a la de la manifestació que ha recorregut aquest vespre el centre de Barcelona.

El Moviment Feminista de Madrid, que advoca per l'abolició de la prostitució i és contrària a la llei trans, ha convocat una manifestació alternativa, que ha aplegat 4.000 persones.

ARXIVAT A:
8M Feminisme Drets laborals Drets humans
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut