Una sanitària prepara una xeringa amb la vacuna d'AstraZeneca-Oxford (ACN/Roger Segura)

La vacuna d'AstraZeneca es posarà fins als 65 anys

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat a TV3 que començaran a citar el personal essencial de més de 55 anys i també la població general d'entre 60 i 65 anys

Irene Vaqué ReigActualitzat

El topall d'edat de la vacuna d'AstraZeneca s'eleva fins als 65 anys. El govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat aquest nou llindar en el marc del Consell Interterritorial de Salut. Damunt la taula hi havia l'opció d'ampliar-lo encara més, fins als 70.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat a TV3 que començaran a citar el personal essencial d'entre 55 i 65 anys i també la població general d'entre 60 i 65 anys.

"Hem decidit poder vacunar les persones d'entre 60 i 65 anys, prioritàriament, comptabilitzant aquells que formen part de treballadors essencials amb la població general d'aquestes edats."

També la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha afirmat que "s'acorda reiniciar la vacunació amb persones de 65 anys en avall i reprendre la dels grups de funcions essencials que havia quedat en suspens". Si una persona rebutja posar-se-la, ha dit Darias, no hi haurà alternativa:

"No està previst a l'estratègia. Si no es vacuna, per ara no es vacunaria."

Catalunya és una de les autonomies que més han pressionat per aconseguir l'ampliació del topall i la Generalitat ha avançat que continuaran pressionant perquè s'elimini el límit d'edat per a AstraZeneca.

El canvi a Espanya coincideix amb l'anunci que l'assaig de fase III que AstraZeneca ha dut a terme als Estats Units demostra que la vacuna té una eficàcia del 80% en persones de més de 65 anys. L'endemà de l'anunci la companyia ha reconegut que les dades mèdiques divulgades sobre l'efectivitat de la vacuna són obsoletes. Han explicat que es van obtenir fa més d'un mes i, per tant, no serveixen per avalar l'eficàcia de la vacuna.

La ministra Darias ha afirmat que aquest estudi porta "bones notícies", però volen esperar-se que la ponència de vacunes pugui analitzar-lo, més enllà de la nota de premsa, abans de fer cap altre canvi en el topall.

"També hem de veure quines vacunes combinem amb quins grups d'edat, perquè ara mateix tenim una limitació important en l'arribada de vacunes", ha afegit, recordant que AstraZeneca ha incomplert el contracte i ha enviat menys dosis de les acordades.

 

 

Altres països ja van eliminar el topall

Ni l'Organització Mundial de la Salut ni l'Agència Europea de Medicaments (EMA) no van posar límit d'edat a la vacuna, però la Unió Europea va fixar-lo en 65 anys, al·legant falta de prou garanties mèdiques.

Espanya va ser més conservadora i va deixar-lo en 55 anys. Això ha fet que personal essencial de 30 anys estigui vacunat i col·legues que els doblen l'edat, no.

Països com Itàlia, Alemanya o els Països Baixos ja van eliminar el límit d'edat. França ha optat per posar-lo a l'inrevés del que fins ara feia Espanya: només posa la vacuna d'AstraZeneca als més grans de 55 anys.

 

9 dies sense vacunar amb AstraZeneca

La reunió també ha ratificat que dimecres es tornarà a administrar aquesta vacuna contra la Covid desenvolupada pel laboratori britànico-suec i la Universitat d'Oxford i que ha estat aturada temporalment per la sospita que incrementava el risc de trombosi.

L'EMA continua investigant els casos rars de trombosi notificats a Europa (Reuters/Dado Ruvic)

 

Un cop l'Agència Europea de Medicaments va confirmar que la vacuna no augmenta el risc global de trombes, les diferents administracions han acordat que es torni a fer servir i s'hi incloguin les persones de fins a 65 anys, que ara en quedaven excloses, tot i que l'edat és el principal factor de risc per desenvolupar una Covid greu.

El Consell Interterritorial ha avalat la proposta de la Comissió de Salut Pública, també formada pel govern espanyol i les autonomies, d'apujar el llindar des dels 55 fins als 65 anys.

Alguns països, com ara Alemanya o Itàlia, van reprendre la vacunació amb AstraZeneca divendres passat, però a Espanya es va decidir esperar-se més per decidir en quina franja es posaria la vacuna i l'aturada haurà durat 9 dies.

A Catalunya, 120.000 dosis de la vacuna han quedat aparcades a la nevera des de fa una setmana, quan es va decidir aturar la vacunació per precaució, mentre s'estudiava si tenia alguna relació amb alguns casos greus de trombosis.

L'EMA continua investigant aquests casos i ha inclòs en el prospecte de la vacuna una advertència de possibles trombosis, sobretot en dones de menys de 55 anys.

 

Puja la incidència en 14 comunitats

Respecte a les dades de dijous passat, la incidència acumulada en 14 dies per cada 100.000 habitants ha pujat 6 dècimes, fins a 128,7. Caldrà esperar-se fins a finals de setmana per veure l'efecte del pont de Sant Josep, festiu en indrets com Madrid.

El Ministeri de Sanitat ha notificat 16.471 contagis nous i 633 defuncions més.

Hi ha 14 comunitats on ha pujat la incidència. Són Andalusia, Aragó, les Balears, les Canàries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Ceuta, Extremadura, Galícia, Melilla, Navarra, el País Basc i La Rioja.

Només les Balears i el País Valencià estan per sota dels 50 casos per cada 100.000 habitants, l'objectiu que es va fixar per a l'anomenada nova normalitat.

Sanitat no ha descartat que s'endureixin les mesures en les pròximes setmanes. Ha dit que l'acord a què es va arribar de cara a Setmana Santa és "de mínims" i que les comunitats poden aplicar més restriccions si ho consideren convenient.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Salut
Anar al contingut