Reus endureix les mesures per combatre el coronavirus durant un període de 15 dies
- TEMA:
- Coronavirus
Reus ha establert noves mesures de seguretat fer frenar el contagi de coronavirus. Davant el risc elevat de rebrot, l'alcalde Carles Pellicer ha anunciat la decisió de tancar totes les instal·lacions esportives, interiors i exteriors.
A partir d'ara, es limita l'aforament del bus municipal a un terç de la seva capacitat. També es limita a un terç l'aforament d'espais i serveis funeraris.
A més, durant 15 dies se suspenen les activitats culturals i lúdiques organitzades per l'ajuntament i no s'autoritzaran les privades.
També s'ha decretat una distància mínima de dos metres entre les cadires de diferents grups a les terrasses dels bars.
L'Ajuntament de Reus també tanca els parcs i jardins públics perquè, assegura, en aquests espais hi ha gent sense mascareta i fent "botellón".
"Som conscients que la ciutadania està cansada, però hem de prendre aquestes mesures perquè, si no fem cas, se n'hauran de prendre d'altres més dràstiques."
L'alcalde ha fet una crida a la tranquil·litat, però ha estat contundent en assegurar que "no es pot abaixar la guàrdia". Per això, ha demanat a la població que no faci desplaçaments innecessaris.
Les mesures anunciades aquest dilluns per l'alcalde de Reus se sumen que les que Salut ja va establir divendres. La consellera Alba Vergés va anunciar aleshores la prohibició de trobades de més de 10 persones en aquesta població. En restauració, no es permet consumir a les barres i es va limitar l'aforament a l'interior i l'exterior al 50%. En els serveis religiosos es va limitar l'aforament a un 33%.
Menys PCR de les previstes
A Reus, aquest dilluns, han continuat fent-se les proves PCR per tercer dia. Però no han arribat a les 3.000 que preveia Salut.
Les proves per detectar malalts de covid asimptomàtics, sobretot entre persones d'entre 18 i 50 anys, s'han fet en tres barris de la ciutat: Sardana, Pastoreta i Monestir.
En total, unes 6.000 persones estaven cridades a aquest cribratge massiu de tres dies i Salut va anunciar que, d'haver molta demanda, allargarien el temps per fer-les.
No obstant això, el divendres es van fer 827 proves i altres 638 el dissabte, per sota de les previsions de Salut, a la qual segueix preocupant l'índex del risc de rebrot.
L'alcalde de la població ha demanat que la propera vegada es puguin fer més a prop dels barris afectats.
Tant el Camp de Tarragona com les Terres de l'Ebre continuen molt per sobre de la barrera vermella que marca un risc alt. En el cas de les Terres de l'Ebre se situa en 140,50, mentre que al Camp de Tarragona s'eleva fins al 223,78.
La ciutat suma cent casos més de positius de Covid-19 en les últimes 24 hores i la corba de contagis segueix a l'alça.
L'índex EPG és de 513,49, el més alt de la província, que presenta un 223,78 a la regió sanitària del Camp de Tarragona (a la qual pertany Reus) i de 140,50 a la de les Terres de l'Ebre.
Balaguer, a la Noguera, Granollers, al Vallès Oriental, i Reus, al Baix Camp, són les ciutats catalanes que tenen ara mateix un risc més gran de rebrot de la Covid, segons les dades actualitzades pel departament de Salut.
Alcaldes del Vallès Oriental fan una crida al seny
També aquest dilluns a la tarda, els alcaldes de Granollers, les Franqueses del Vallès i Canovelles han demanat que es compleixin les restriccions decretades per la Generalitat als municipis per aturar l'expansió del virus.
En una compareixença conjunta, Josep Mayoral, Francesc Colomé i Emilio Cordero, acompanyats del director del sector sanitari Vallès Oriental, Joan Parellada, han demanat "seny" a la ciutadania per girar la corba de propagació de la Covid-19:
"Ara toca fer cas. No costa res reduir l'activitat social durant 15 dies."
Parellada ha justificat les mesures decretades pel govern perquè el territori té un dels índexs de brot del coronavirus "més alts de Catalunya", malgrat que fa dies que es treballa en el control de la pandèmia.
Inicialment es va fer un cribratge molt focalitzat en una zona de Granollers on es va detectar un brot, però la impossibilitat de controlar les cadenes de transmissió ha acabat derivant en el cribratge massiu iniciat els darrers dies a tres punts de la ciutat. De fet, Granollers és la ciutat amb més positius asimptomàtics detectats dels llocs on s'han fet cribratges massius.
Els tres alcaldes han fet una crida a "reduir l'activitat social" i l'alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, ha apel·lat a complir les restriccions per no perjudicar encara més l'economia:
"Ja farem els retrobaments socials quan toqui. Però ara ens hem de fixar en l'economia dels nostres municipis, que aguantarà si fem cas de les mesures."
Per la seva banda, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha assenyalat que la ciutat ha viscut un creixement "espectacular" de l'epidèmia els últims quinze dies i ha instat la ciutadania a "recordar que el virus no es transmet sol". En aquest sentit, ha assegurat que és "fonamental" evitar les trobades, especialment en espais tancats.
L'Ajuntament de Granollers ha anul·lat la programació cultural "Parèntesi", l'alternativa a la Festa Major de Blancs i Blaus, suspesa per la pandèmia. Les activitats, que havien de començar aquest dilluns, han quedat suspeses arran de les restriccions decretades per la Generalitat.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus