L'Ajuntament de Barcelona diu que trenca "amistosament" amb la Copa Amèrica: "Hem complert objectius"

El tinent d'alcaldia Jordi Valls assegura que es va plantejar com un únic esdeveniment per a aquest any i que la ciutat ja en té d'altres per al 2026, com la sortida del Tour
Redacció Actualitzat
TEMA:
Copa Amèrica

L'Ajuntament de Barcelona destaca que ha arribat a una "desconnexió amistosa" amb els responsables de la Copa Amèrica perquè la competició de vela no repeteixi edició a la ciutat.

El tinent d'alcaldia d'Economia i Turisme, Jordi Valls, ha comparegut aquest dimecres per explicar les raons per dir no a la Copa Amèrica i ha justificat que des del primer moment es va dir que seria "un únic esdeveniment" per al 2024.

Valls ha recordat que l'aposta per aquesta competició es va fer en plena sortida de la pandèmia per ajudar a rellançar Barcelona i ha fet una valoració "extraordinàriament positiva" de l'edició.

El consistori diu que ha aconseguit els objectius que s'havia fixat i que no veuen sentit a allargar-los en noves edicions. Entre les fites assolides, Valls destaca el reconeixement internacional, la reforma del litoral, popularitzar els esports de vela i l'aposta per l'economia blava:

"El llegat l'hem complert i la desconnexió que hi ha hagut amb els organitzadors és amistosa. No volem fer una segona Copa Amèrica. No té sentit fer-la. Tenim altres objectius com a ciutat."

El tinent d'alcaldia ha afegit que per al 2026 Barcelona ja té en cartera altres grans esdeveniments, com ara la sortida del Tour de França o ser la Capital Mundial de l'Arquitectura.

Els motius dels organitzadors

L'Ajuntament va traslladar els motius en una reunió, aquest dimarts, amb els organitzadors de la Copa Amèrica. En un comunicat posterior a la trobada, els defensors del títol, el Team New Zealand, van descartar quedar-se a la capital catalana per falta d'espai a l'hora de créixer al port de Barcelona.

El CEO de la Copa Amèrica, Grant Dalton, ha valorat com un èxit l'experiència a Barcelona i assegura que ha atret 2,56 milions d'espectadors en els 59 dies de competició. En els pròxims tres mesos decidiran on es farà la pròxima edició.

Auditoria i a disposició de la nova ciutat

En la compareixença, Jordi Valls ha assegurat que la Copa Amèrica tindrà una auditoria "com té qualsevol esdeveniment". No hi ha encara xifres de l'impacte econòmic i la Universitat de Barcelona està elaborant un informe que es farà públic quan estigui enllestit.

La competició ha rebut 54 milions d'euros de les administracions públiques. I també finançament privat. A Valls no li consta cap decalatge en els comptes.

L'Ajuntament hi ha aportat 10 milions d'euros (IVA inclòs) i també ha assumit amb pressupost propi la despesa en neteja i seguretat. Per Valls, és "normal" que ho hagi pagat el consistori perquè passa el mateix amb altres esdeveniments: "Per això cobrem la taxa turística."

Davant la possibilitat que la nova edició es pugui fer a València, el tinent d'alcaldia ha dit que es posa a disposició d'aquesta ciutat o la que ho acabi acollint "en el que faci falta": "A Barcelona ha estat un èxit i volem que en un futur ho sigui."

"Així com es diu que Barcelona va transformar els Jocs Olímpics el 1992, Barcelona ha transformat la Copa Amèrica, l'ha millorat."


València s'hi posa bé

València ja va ser la seu de la Copa Amèrica el 2007 i el 2010 i aquest dimecres el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha dit que la senten "com a pròpia" i que farà tot el possible "perquè torni a casa".

Això, tot i que la competició va deixar un deute de 400 milions, que va acabar liquidant el govern espanyol.

Mazón ha acusat l'expresident Ximo Puig i l'exalcalde de València Joan Ribó de "deixar escapar incomprensiblement" la competició.

També ha reconegut l'interès per la competició l'alcaldessa de la ciutat, María José Català, però ha considerat que hi hauria d'haver un pes més gran del sector privat:

"És un tema que treballarem de forma tranquil·la i prudent. És un esdeveniment que al seu dia va portar avantatges a la ciutat i treballarem per recuperar-lo."

Català ha criticat que els anteriors governs local i autonòmic "perdessin una oportunitat" en benefici de Barcelona i ha esquivat respondre sobre el deute de València amb la Copa Amèrica.

L'alcaldessa no veu contradictori prohibir nous pisos turístics i apostar alhora per la Copa Amèrica perquè defensa que la competició aporta "un turisme especialitzat que genera impacte".

"Una victòria popular i veïnal"

La Plataforma no a la Copa Amèrica ha celebrat que la competició no repeteixi a Barcelona i ho ha atribuït a "una victòria popular i veïnal". En un comunicat, assenyalen "l'absolut descrèdit i la indignació popular que ha aixecat aquesta festa per a rics pagada per tots".

Els contraris creuen que l'esdeveniment no hauria d'haver atracat a Barcelona i exigeixen "tota la veritat". En aquest sentit, reclamen una fiscalització externa dels comptes i de la gestió econòmica de la Copa Amèrica i que s'investigui l'ús de fons públics.

També asseguren que han aconseguit estendre la consciència que "el model de ciutat basat en macroesdeveniments i l'explotació turística és un atac als veïns i veïnes i al nostre dret a viure-hi dignament".

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona Copa Amèrica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut