Els nets de Franco treuen, a espatlles, el dictador de la basílica del Valle de los Caídos
Madrid

El dictador Franco, exhumat del Valle de los Caídos 44 anys després

El fèretre ja està enterrat al cementeri de Mingorrubio, a El Pardo, al costat de la seva dona, Carmen Polo

Judith CasaprimaActualitzat

El que el govern va anunciar com un "acte discret" ha aixecat una gran expectació. L'exhumació de les despulles del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos i posterior trasllat al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, per ser inhumat en un panteó familiar, després de 44 anys, és considerat pel govern espanyol com un "esdeveniment històric", que s'ha envoltat de grans mesures de seguretat.

El fèretre amb les despulles del dictador Francisco Franco ha sortit, a espatlles dels seus nets, de la basílica del Valle de los Caídos, poc abans de la una del migdia.

Cobert amb un domàs amb l'escut d'armes de la família, s'ha carregat en un cotxe fúnebre. Un moment en què les familiars han fet crits de "Visca Franco. Visca Espanya".

Aquests crits podrien ser motiu d'obertura d'un expedient sancionador si les autoritats consideren que s'ha incomplert la Llei de Memòria Històrica.

 

El fèretre, creuant a espatlles dels seus nets, la porta de la basílica

El prior, Santiago Cantera ha beneït les despulles a peu del cotxe fúnebre.

 


El prior del Valle de los Caídos beneeix el fèretre amb les despulles de Franco (Reuters)

 

El vehicle, amb el net gran, Francis Franco, i la ministra Dolores Delgado, i la resta de la comitiva han recorregut uns 800 metres fins a l'esplanada on, -i no sense alguns problemes-, s'ha carregat el taüt a l'helicòpter
 

El taüt s'ha carregat a l'helicòpter per dur-lo al cementiri de Mingorrubio

 


Finalment, el trasllat s'ha fet en helicòpter, tot i que el govern no ho ha confirmat fins a mig matí.

Han acompanyat el fèretre en el mateix aparell el net gran del dictador, Francis Franco, i la ministra Dolores Delgado, en un recorregut aeri que ha durat entre 10 i 15 minuts.
 

Les despulles de Franco abandonen en helicòpter, ja definitivament, el Valle de los Caídos


Després de sobrevolar una distància d'uns 30 km en línia recta en un espai aeri tancat per a l'ocasió, l'helicòpter ha arribat poc abans de les 2 a Mingorrubio.

 

L'helicòpter amb les despulles de Franco aterra a Mingorrubio-El Pardo, Madrid


La comitiva amb la resta de familiars i autoritats ha arribat a Mingorrubio més tard, ja que el desplaçament per carretera és d'entre 30 i 40 minuts.

Els congregats a les portes del cementiri on s'ha reinhumat el dictador, han rebut la comitiva amb crits de "Franco, Franco!"
 

Helicòpter de l'exèrcit

Un helicòpter de l'exèrcit ha aterrat a les 11 del matí a l'esplanada del Valle de los Caídos. Per evitar qualsevol contratemps, el govern ha disposat dos helicòpters del grup 45 de l'Exèrcit de l'Aire, mobilitzats per fer el trasllat.

 

L'helicòpter ha arribat a les 11.00 al Valle de los Caídos (EFE Emilio Naranjo)

Hi havia també dos vehicles preparats per si el trasllat s'hagués hagut de fer per carretera, en un recorregut d'uns 55 km.

 


A porta tancada

A 2/4 d'11 del matí, ha començat l'acte d'exhumació a l'interior de la basílica que ha estat tancada mentre ha durat el procés. L'exhumació ha durat poc més de dues hores. 

Poc s'ha pogut veure del que ha passat a l'interior de la basílica. Tot i que hi han assistit 22 familiars, només dos, Cristóbal i Merry Martínez Bordiu, han pogut estar dintre de la carpa que s'ha aixecat sobre la fossa un cop oberta. També hi han estat presents la ministra Dolores Delgado, que actua com a notària major del Regne, un metge forense i els operaris.

El govern espanyol ha anat informant dels passos.

Cap a 2/4 de 12, un comunicat de La Moncloa ha confirmat que la làpida s'ha retirat "sense incidències".

Els marbristes de l'empresa Hermanos Verdugo han utilitzat un gat hidràulic per retirar la llosa de granit d'una tona i mitja. Una grua l'ha tret per ser traslladada, segons ha informat el govern espanyol, a un magatzem "secret" que no es podrà visitar.

Cap a 2/4 d'una, ha informat que s'ha extret el taüt de la fossa.

 

 

Taüt original

El dictador s'ha traslladat en el seu taüt original, amb el que va ser enterrat el 1975, malgrat el mal estat en què s'ha trobat. Segons ha informat La Moncloa, ha estat una decisió de la família Franco.

"Per decisió de la família, i malgrat els danys que presenta, la comitiva traslladarà el fèretre original en què va ser enterrat el 1975. En el moment, els operaris estan assegurant el taüt per a la seva extracció a la fossa en què ha estat des d'aleshores."

Aquesta decisió aniria en contra de la Llei de Seguretat Mortuòria que obliga a canviar el taüt en cas d'un trasllat de cementiri.

El cos de Franco ha estat durant 44 anys, dintre d'una caixa de zinc segellada introduïda en un taüt de fusta, que sembla que està força deteriorat pel pas del temps.

Després d'aquesta decisió, tampoc s'ha pogut comprovar si la caixa de zinc també estava en bon estat.

De tota manera, no es preveia obrir la caixa per comprovar si hi ha les despulles a l'interior ja que es considera que, quan va ser enterrat,  l'aleshores notari del regne i ministre de Justícia franquista, José María Sánchez-Ventura, ja en va donar fe.

Abans de sortir, el prior benedictí del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, ha fet un "responso" ​pel difunt. Tampoc s'ha permès l'assistència de cap monjo d'aquest monestir que fa 15 dies que està tancat al públic.


Ni símbols, ni honors

En l'acte del Valle de los Caídos, el govern espanyol ha prohibit, per la Llei de Memòria HIstòrica, retre cap honor o l'exhibició de símbols. Tot i l'acord que es va arribar, s'ha vist com els familiars, duien una bandera franquista i una corona i un ram de flors amb cintes de la bandera espanyola.

Finalment, el taüt s'ha cobert a la sortida de la basílica, amb el domàs de l'escut familiar del Ducat de Franco i la llorejada de sant Ferran, màxima distinció de l'exèrcit.

Un ram amb 5 roses vermelles feia referència de manera simbòlica, a la lletra de l'himne franquista "Cara al sol".

Volverán banderas victoriosas
al paso alegre de la paz
y traerán prendidas cinco rosas:
las flechas de mi haz.

 

Francis Franco, net gran del dictador porta una bandera preconstitucional (EFE Mariscal)


Un comunicat posterior de La Moncloa ha aclarit, que han obligat a deixar la bandera franquista a la porta de la basílica.

"La família ha arribat al Valle amb una bandera preconstitucional. No se'ls ha permès entrar amb la bandera a la basílica i l'han hagut de deixar a l'entrada. Els agents de l'autoritat l'han posada dintre d'uns dels cotxes que traslladava la família."  

"El fèretre anava cobert amb l'estandard amb la creu llorejada de sant Ferran i a sobre una corona de llorer amb llaços amb els colors de la bandera d'Espanya."

 

Totes les persones que han pogut accedir al recinte han hagut de passar per un escàner i deixar els seus telèfons mòbils, o cap altre aparell per evitar l'enregistrament no permès.

 

Felipe Utrera Molina Valle, advocat de la família, amb el ram de les cinc roses (EFE Juan Carlos Hidalgo)

 

Francis Franco: "El meu avi no està sol"

Francis Franco, el net gran del dictador, ha acusat el govern de voler donar una imatge de soledat.

"Buscaven que el meu avi sembli que està sol i no ho han aconseguit. Hi ha tots els nets i besnets que viuen a Espanya. Han volgut que el meu avi estigués sol i no ho està."

També ha expressat la voluntat de la família que aquest fos un acte més públic i acusa el govern de voler controlar la premsa, que ha dit, ha rebut un tracte "vexatori i discriminatori".

"No ha estat la nostra voluntat sinó tot el contrari. Nosaltres vam dir que o era un acte íntim o amb llum i taquígrafs, però el govern ha estat qui ha pres totes les decisions i nosaltres n'hem estat testimonis muts. Només els mitjans oficials volen controlar la foto."

 

22 membres de la família Franco ha assistit a l'exhumació al Vall de los Caídos


Durant l'acte, a l'exterior del recinte, unes 200 persones s'han concentrat a les portes del Valle de los Caídos en contra de l'exhumació del dictador.
 

Concentració en contra de l'exhumació de Franco a l'exterior del Valle de los Caídos (Reuters - Javier Barbancho)


Familiars i autoritats

Els 22 familiars de Franco, -entre nets, les seves parelles i besnets-, que hi han volgut assistir, han arribat al recinte en 3 minibusos proporcionats pel govern espanyol.

 

 

Arribada dels familiars de Francisco Franco (EFE)


Cap a les 9.00, ho han fet la ministra de Justícia, Dolores Delgado, -com a notària major del regne-, acompanyada d'Antonio Hidalgo, subsecretari del ministre de la Presidència, i el secretari general de la Presidència del govern, Fèlix Bolaños, encarregat de l'organització de l'acte.
 

La ministra Dolores Delgado saluda les altres autoritats del govern espanyol que assisteixen a l'acte


La primera autoritat a arribar al Valle de los Caídos ha estat la delegada del govern a Madrid, María Paz García Vega.
 

Pedro Sánchez: "Un pas més en la reconciliació"

El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha comparegut a primera hora de la tarda per afirmar que, amb l'exhumació, es fa "un pas més en la reconciliació" i la democràcia espanyola "es prestigia als ulls del món".
 


Sánchez ha rebutjat que l'acte hagi estat electoralista i ha argumentat que el govern espanyol va prometre que la tiraria endavant "en el mateix moment que fos possible" i "així s'ha fet. Ni un dia abans ni un dia després".

Sánchez ha afegit que "més d'hora que tard" caldrà afrontar "la infàmia" que hi hagi 34.000 víctimes de la Guerra Civil, més d'un terç sense identificar, enterrades al Valle de los Caídos, així com les milers de fosses arreu de l'Estat.

 

Cementiri de Mingorrubio

Al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, també s'han establert fortes mesures de seguretat, tot i que el govern considera que l'acte de reinhumació és privat.
 


Per aquest motiu hi estava permès utilitzar banderes i símbols, - que no s'han autoritzat al Valle de los Caídos-, com la bandera franquista amb què va ser cobert el taüt del dictador, així com altres demostracions.

També s'hi ha fet una missa oficiada pel prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, i el capellà Ramón Tejero, fill del general colpista del 23F, Antonio Tejero.
 

Arriben corones de flors al cementiri d'El Pardo

 


A l'exterior del cementiri s'hi han concentrat manifestants per rebre i homenatjar les despulles del dictador.
 

Concentrats per rebre i homenatjar el dictador al cementiri de Mingorrubio (Reuters - Susana Vera)


Entre els assistents, el colpista del 23F, Antonio Tejero Molina.

 

La despesa: 63.000 euros

El panteó on s'ha enterrat Francisco Franco, al del costat de la seva dona, Carmen Polo, s'ha hagut d'adequar. Les obres han costat uns 40.000 euros, per fer-hi una porta blindada, reixes noves a les finestres i la llosa nova. És la partida més alta del pressupost de 63.000 euros que ha costat al govern espanyol tota l'operació.

El panteó on ara reposa Franco és de titularitat pública. El govern ha donat a la família l'opció de comprar-lo ja que d'aquí 43 anys se'ls acabarà la concessió.


Els operaris

A les 8 del matí han entrat els operaris que han de desplaçar la làpida de granit de 1.500 kg que cobreix la fossa i extreure'n el fèretre.

Uns operaris, que s'han convertit en testimonis directes de una operació històrica.


Mesures de seguretat

Policia Nacional i Guàrdia Civil fa dies que rastrejava l'interior i l'exterior del recinte per evitar que ningú pugués enregistrar imatges o so de l'acte, - ni tan sols els familiars-, només TVE i els fotògrafs de l'agència EFE han enregistrat el procés.

"Un esdeveniment històric d'interès global que ha general una elevada demanda d'informació"

També es va prohibir que drons o qualsevol artefacte, sobrevolin l'espai aeri del Valle de los Caídos, del recorregut o del cementiri de Mingorrubio. Un espai aeri que es va tancar. 

S'han prohibit les manifestacions o concentracions a l'exterior del recinte del Valle de los Caídos. Durant el matí algunes persones s'ha aplegat per rsar i rebutjar la inhumació del dictador. A primera hora, la Guàrdia Civil ha fet fora algunes persones que han acudit a les portes amb pancartes.

L'organització FAES va desconvocar aquest dimecres una convocatòria que havia fet per a aquest dijous, després que no obtingués autorització.


500 periodistes

A les 6 del matí, encara de nit i a 4 graus de temperatura, es començaven a situar a les portes del recinte del Valle de los Caídos els primers periodistes, traslladats en autocar per evitar l'accés en vehicles particulars, a uns 6 quilòmetres de la basílica.

 

Hi havia 500 periodistes, de 17 països diferents. Es van interessar per cobrir el procés més de 150 mitjans de comunicació, 92 de nacionals i 52 d'internacionals.

 

Els periodistes han arribat abans de trenc d'alba al Valle de los Caídos (Gerard López)
ARXIVAT A:
Memòria històrica Francisco Franco
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut