"Prou revictimització. No som víctimes! Som supervivents!", el crit del 25N a Barcelona

Milers de persones s'han manifestat amb el lema "Fúria feminista contra les violències masclistes-Passem de la por a la ràbia"
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

El moviment feminista ha tornat al carrer amb motiu del 25N, el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Milers de persones s'han manifestat pel passeig de Gràcia, convocades per diversos col·lectius femininistes, amb el lema "Fúria feminista contra les violències masclistes-Passem de la por a la ràbia".

Manifestació festiva i reivindicativa

La marxa, que ha començat a la cruïlla amb la Diagonal, ha avançat enmig d'un ambient festiu i reivindicatiu, cridant a ocupar els carrers contra totes les formes de violències masclistes.

La Guàrdia Urbana ha xifrat en 3.000 els assistents, mentre que l'organització ha elevat l'assistència a 30.000.

Dones joves i grans, però també nois i homes i alguns infants, han sortit al carrer per revindicar l'erradicació de la violència. Com en altres mobilitzacions, com la del 8 de març, el color lila ha estat el predominant entre les manifestants.

"No són mortes, són assassinades" o "Visca la lluita feminista" són algunes de les consignes que s'han cridat.

"Ens volem vives", una de les consignes que es repeteixen a la manifestació del 25N a Barcelona (EFE/Alejandro García)
La marxa ha aplegat 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana (EFE/Alejandro García)

Després d'una perfomance artística, la manifestació ha començat a caminar, poc abans de les 7 del vespre, ocupant de forma dispersa el passeig de Gràcia.

"Per mi és important sortir i dir que soc aquí i no tinc por", ha explicat una de les assistents, Kseniia Istomina, víctima de violència de gènere.

Contra els micromasclismes, la doble discriminació per orientació sexual i condició de gènere o per recordar que la lluita ve de lluny i encara continua, tothom expressava diferents motius per participar en la marxa.

La manifestació ha avançat lentament i ha arribat quan passaven pocs minuts de les 8 del vespre a la plaça de Catalunya, on s'ha llegit el manifest de forma coral, a tretze veus, i hi ha hagut parlaments i música reivindicativa, en un acte conduït per Àrid Soldevila i Adriana Fuertes.


El manifest: "No som víctimes, som supervivents!"

El manifest ha denunciat la violència estructural contra les dones i ha exigit més recursos i mesures per lluitar contra la pobresa i la precarietat. "La violència econòmica i institucional està provocant un augment de les precarietats laborals, agreujades en la situació de Covid", han denunciat.

Entre els objectius, han situat "enderrocar el sistema capitalista, heteropatriarcal, racista i colonial" per poder garantir que "dones, lesbianes i trans" visquin en llibertat, sense violències i dignitat.

Derogar la llei d'estrangeria, pensions dignes, incloure les treballadores de la llar i de les cures al Règim General de la Seguretat Social, deixar de criminalitzar el dret de protesta o permisos de maternitat amplis i transferibles són algunes de les demandes que han fet, apel·lant a la sororitat i a més protecció per part de les administracions:

"Exigim polítiques públiques, recursos i mitjans suficients per a totes en el sistema de protecció i recuperació enfront de les violències masclistes. A tots els àmbits de l'administració i sobretot a l'educació, la salut, la justícia... Prou revictimització. No som víctimes! Som supervivents! Hem sobreviscut gràcies a la sororitat i a l'autodefensa feminista."

Detall de la comitiva d'ERC a la marxa del 25N (EFE/Alejandro García)

La convocatòria ha arrencat al passeig de Gràcia, il·luminat amb els llums de Nadal (EFE/Alejandro García)
Una de les pancartes de la manifestació del 25N
Les batucades no han faltat a la mobilització, convocada per Novembre Feminista
La manifestació, passant per davant de la Pedrera

A la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer Aragó la marxa s'ha trobat amb una altra mobilització molt més reduïda, en aquest cas d'abolicionistes de la prostitució. Han cridat els respectius lemes i la protesta ha continuat sense problemes.

També hi ha hagut mobilitzacions en altres ciutats, com Reus o Girona.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclista Feminisme
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut