Sánchez durant la seva compareixença (EFE/Mariscal)

La Moncloa canvia els criteris del fons de reconstrucció, que es començarà a repartir al juliol

Crítiques al govern espanyol pel canvi de criteris en el repartiment d'aquests fons Covid, els primers 6.000 milions dels quals es transferiran aquest mateix mes

Actualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat aquest diumenge per videoconferència als presidents de les comunitats autònomes els canvis de criteri en el repartiment del fons de 16.000 milions que ha previst l'executiu espanyol per a totes les autonomies. 

Finalment seran 9.000 milions d'euros els que estaran estaran destinats a inversió sanitària, 5.000 a la caiguda d'ingressos i, com a novetat, 2.000 destinats a educació.

"Són transferències directes, no préstecs. És un lliurament definitiu, un fet molt poc comú", ha volgut ressaltar Sánchez, que ha explicat que el fons s'aprovarà el pròxim 16 de juny a través d'un reial decret, i que el repartiment d'un primer tram de 6.000 milions començarà aquest mateix mes de juny.

Aquests primers 6.000 milions d'euros es repartiran en funció de criteris de despesa sanitària, a la qual també es dedicarà un segon tram, de 3.000 milions d'euros, a repartir al setembre.

També al setembre es transferiran els 2.000 milions d'euros destinats a educació pública.

I al novembre es repartiran els 5.000 milions d'euros només per a les comunitats autònomes de règim comú per compensar la caiguda de l'activitat econòmica produïda per la pandèmia del coronavirus.


Uns canvis criticats

Sánchez ha destacat que aquest conjunt de 16.000 milions d'euros és "la transferència més gran de recursos" per a les comunitats autònomes, al marge del sistema de finançament autonòmic, i que les comunitats no hauran de retre comptes a l'executiu espanyol sobre la seva finalitat, sinó als ciutadans a través dels Parlaments autonòmics.

El president Quim Torra ja ha criticat els "vaivens" del govern espanyol sobre el repartiment d'aquest fons extraordinari i ha dit que els nous criteris "suposen per a Catalunya una pèrdua de desenes de milions d'euros", segons els primers càlculs, i ha acusat el govern espanyol d'"asfixiar econòmicament Catalunya".

 

També el vicepresident del govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha dit que la xifra que ha plantejat Sánchez és insuficient.

 

Però Catalunya no ha estat l'única comunitat que ha protestat davant el pla de Sánchez. Els presidents de Galícia, Castella-la Manxa i Castella i Lleó també han estat crítics.

El president del govern espanyol, però, ha defensat que aquestes últimes setmanes s'han dedicat a trobar consensos amb les comunitats autònomes i els partits polítics, que hauran de convalidar el reial decret llei al Congrés, de manera que la proposta inicial de repartiment s'ha "millorat i modulat" amb la intenció de reflectir "amb la major fidelitat possible" l'impacte de la pandèmia.

 

Pedro Sánchez durant la conferència amb els presidents autonòmics (EFE)

 

El decret de la "nova normalitat"

D'altra banda, el president del govern espanyol ha començat la seva interveció amb els presidents autonòmics explicant que ara hi ha un "dibuix radicalment diferent del de les últimes setmanes" i que "ens trobem a l'epíleg de l'emergència sanitària".

En aquest sentit, Sánchez ha explicat els punts bàsics del reial decret que el govern espanyol preveu aprovar aquest dimarts per regular el que anomena "nova normalitat", a partir del 21 de juny, i que inclou l'obligatorietat de portar mascareta quan no es pugui mantenir la distància de seguretat.

Aquestes normes regiran mentre continuï l'emergència sanitària, ha explicat Sánchez, per evitar rebrots. "L'estat d'alarma ha demostrat ser  imprescindible, no hi havia pla B. Un cop superada la fase aguda, ara calen altres mesures. Si la infecció desapareix, s'elimina la medicació", ha dit en la roda de premsa posterior a la videoconferència.

Sánchez ha insistit: "Hem de mantenir les barreres per evitar la propagació del virus. El que hem viscut sembla un malson, però ha estat real. El risc hi és, i pot tornar. Hem d'evitar-lo." I ha demanat responsabilitat individual per mantenir les mesures de seguretat i higiene, especialment entre els joves.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
Anar al contingut