Sánchez lloa la capacitat negociadora d'ERC i espera que les bases avalin el preacord

Després de lloar ahir el preacord amb Esquerra Republicana i els Comuns per a la investidura, Sánchez s'hi ha tornat a referir com "un acord magnífic per obrir un nou temps a Catalunya"

RedaccióActualitzat

Després de lloar ahir el preacord amb Esquerra Republicana i els Comuns per a la investidura, Sánchez s'hi ha tornat a referir en el balanç del curs polític, com "un acord magnífic" per a Espanya i Catalunya.

En una roda de premsa que ha començat amb l'anunci d'un nou acord del govern espanyol amb sindicats i patronal en matèria de pensions i seguretat social, Sánchez ha fet una valoració satisfactòria dels primers mesos de mandat. Els resultats, ha dit, són "molt bons", "malgrat que hi ha un govern que governa i una oposició que fabula".

En el seu discurs, ha destacat l'acció de govern en cinc punts diferents, posant èmfasi en el creixement econòmic, la justícia social, canvi climàtic, política internacional i la relació amb Catalunya.

En aquest darrer punt, ha manifestat que s'han fet "passos valents per construir ponts on els altres els van destruir".

"Avui Espanya està més unida i és més pròspera que quan vam començar. Ha passat el contrari del que van vaticinar."


"Espanya i Catalunya estan més fortes i unides"

El president del govern espanyol ha posat en valor els avenços en matèria de convivència amb Catalunya respecte al 2017, ja que, ha volgut recordar, la seva administració va heretar "la crisi territorial més gran de la democràcia".

"Per primer cop en quaranta anys, no hi ha una majoria independentista al Parlament de Catalunya, el diàleg ha tornat a les institucions, desplaçant la ruptura."

Pel que fa al preacord per investir Salvador Illa, després de posar-lo en valor ahir a Palma, avui ha lloat la capacitat negociadora d'Esquerra Republicana.

S'ha mostrat "molt content" i ha reclamat el reconeixement a la negociació entre partits per "obrir un nou temps a Catalunya". "És un magnífic acord per a Espanya i Catalunya i tots els socialistes volen Salvador Illa com a president", ha exclamat.
 

Creixement econòmic i justícia social

No és cap novetat sentir Pedro Sánchez dir que "l'economia espanyola va com un tro". I en una valoració del curs polític, no hi podia faltar un dels seus mantres.

"Hem d'estar orgullosos en un context geopolític tan difícil, amb dues guerres i les conseqüències d'una pandèmia, que tinguem un creixement econòmic tan formidable."

El president del govern espanyol ha tret pit de la reducció de les taxes d'atur i de la dignificació de les condicions salarials i laborals dels treballadors. En la valoració del primer any de mandat, també ha reivindicat l'increment de les pensions, del salari mínim professional o el reforç de serveis públics.

Tot i això, en matèria d'habitatge, Sánchez ha sabut fer autocrítica, malgrat que ha dit que "s'estan fent passos per facilitar-ne l'accés", però "no amb la velocitat i els recursos que ens agradaria".

Un altre dels esculls, segons Sánchez, són les traves de l'oposició per fer avançar, amb qui espera poder arribar acords el que queda de mandat i pactar els pressupostos. Tanmateix, ha volgut marcar múscul d'un govern de coalició que, diu, "té sentit, unitat i força per continuar."
 

La querella contra el jutge Peinado

Sánchez ha comparegut l'endemà d'acollir-se al dret a no declarar davant del jutge que investiga la causa contra la seva dona, Begoña Gómez, per corrupció i tràfic d'influències.

Preguntat per la querella que ahir mateix va interposar contra el jutge Juan Carlos Peinado per prevaricació, pretén defensar "la dignitat" de la institució de Presidència. "S'han atropellat drets", ha remarcat.

"Veure les associacions d'ultradreta barallar-se per veure qui entrava al palau de La Moncloa em va semblar patètic i vergonyós"

 

"Un any polític complex"

Per tot plegat, ha valorat com un any convuls, on ha destacat l'aprovació d'onze noves lleis (com la de paritat, la d'ensenyaments artístics o la d'amnistia, entre d'altres) o la renovació de l'òrgan de govern del Poder Judicial. "Per fi", ha dit amb to sarcàstic.

Un any, ha recordat, que va arrencar amb una investidura inesperada per frenar l'auge de l'extrema dreta i que arriba a la fi amb un preacord in extremis amb Esquerra Republicana i els Comuns per a la investidura de Salvador Illa.

"Una majoria va decidir seguir avançant i això va permetre que després de 85 dies de bloqueig estèril, el bloc progressista comencés a caminar", ha recordat Sánchez, que ha tingut un record per a l'oposició.

"Són bons temps per a la gent optimistes i mals temps pels ansiosos"

Des d'aleshores, ha hagut de fer front "a un conjuntura nacional i internacional complexa". Des de la celebració d'eleccions autonòmiques i europees a la presidència rotatòria de la UE, l'impacte de la guerra de Gaza i el reconeixement oficial de Palestina o la pausa de reflexió que va fer a l'abril per les acusacions a Begoña Gómez.

 

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut