Sánchez promet que totes les comunitats "rebran més recursos" pel nou sistema de finançament
- TEMA:
- Pedro Sánchez
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres la necessitat d'un sistema de finançament més just en què totes les comunitats rebran més recursos del que van rebre amb el PP al capdavant de l'executiu.
"Impulsarem la creació d'un sistema de finançament autonòmic que sigui més just, que redueixi les diferències territorials, que atengui les singularitats de cada territori i que exigeixi la corresponsabilitat dels governs autonòmics. Els asseguro, els garanteixo, em comprometo a què amb la reforma del sistema de finançament cada comunitat rebrà més recursos dels que va rebre mentre governava el PP."
Una picada d'ullet a les comunitats autònomes que podrà tirar endavant, diu, perquè el govern espanyol duplicarà els recursos del fons de compensació interterritorial.
Cohesió i igualtat, eficiència i equitat. Així és com es construeix Espanya. L'altra opció és aprofitar l'actual estat de les coses, per fer més rics als rics i obrir noves bretxes de desigualtat social i territorial."
L'anunci l'ha fet durant la presentació de les prioritats del seu executiu, un acte a l'Institut Cervantes, envoltat de la plana major del seu govern, amb la presència de quinze ministres i 150 persones de la societat civil.
Un nou curs polític que arrenca amb diversos fronts oberts pel president espanyol, no només l'acord amb ERC sobre el finançament singular per a Catalunya, sinó també la negociació dels pressupostos generals de l'Estat --sense tenir assegurat el suport de Junts i ERC--, la crisi migratòria i la imputació de la seva dona, Begoña Gómez, per un cas de corrupció.
El president espanyol ha anunciat que obrirà una ronda per reunir-se bilateralment amb tots els presidents autonòmics les pròximes setmanes. Sánchez ha avisat que hi ha govern per temps i ha allargat la mà als qui vulguin ajudar per tirar endavant nous avenços.
"Venim amb les piles carregades, les mateixes ganes de sempre, carregats de projectes i optimisme"
La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha assegurat que no creu en la promesa de Sánchez d'un finançament més just i l'ha instat a ser "valent" i convocar de manera "immediata" la Conferència de Presidents autonòmics per parlar conjuntament, tant de finançament com de la crisi migratòria.
Un finançament més just i fiscalitat progressiva
Aquest curs, el finançament agafa el relleu de la llei d'amnistia, aplicada a mig gas, però que va servir perquè Sánchez pogués comptar amb el suport de Junts i d'ERC. Ara, però, el suport dels socis independentistes als pressupostos del 2025 no està garantit.
Junts desconfia de la proposta de finançament singular pactada entre el PSC i els republicans a canvi de la investidura de Salvador Illa. I fins i tot ERC recela després que la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, assegurés que en cap cas s'ha pactat un concert econòmic per a Catalunya.
Doncs justament gairebé a la mateixa hora que el president espanyol, Montero ha comparegut al Senat --a petició del PP, que hi té majoria absoluta-- per donar explicacions sobre el nou sistema de finançament singular.
Sánchez ha avançat que el pròxim Consell de Ministres aprovarà el sostre de despesa, pas previ a la presentació dels pròxims pressupostos generals de l'Estat. Uns comptes que, diu, portaran l'"ADN" del govern de coalició i que avançaran cap a una fiscalitat progressiva.
La crisi migratòria
El tret de sortida del nou curs polític ha de servir per marcar les principals línies d'actuació de l'executiu, en política exterior i també en la crisi migratòria.
Precisament la qüestió migratòria està en el focus, des que la setmana passada el president espanyol fes una gira africana --des d'on va defensar la necessitat d'una migració circular, la contractació en origen-- que Alberto Núñez Feijóo va qualificar d'efecte crida, i va parlar també per primer cop de devolucions de migrants en situació irregular, per desincentivar, diu, les màfies.
Sobre la taula també tindrà el repte de la reforma de la llei d'estrangeria per afavorir un repartiment equitatiu de menors migrants entre les diferents comunitats autònomes. Una iniciativa tombada pel PP, Junts i Vox. Per tot plegat, des de les Canàries han anunciat que denunciaran el govern espanyol perquè s'han sentit desemparats, això malgrat que un dels partits que va rebutjar la llei van ser els populars, socis del govern canari.
Canvi de model productiu i estat del benestar
Una altra prioritat que centrarà l'acció de govern és la competitivitat, és a dir, "impulsar el canvi de model productiu amb més suport als autònoms i Pimes per modernitzar el seu model de negoci".
Per Sánchez, també cal enfortir l'estat del benestar, reforçant els serveis públics i "blindant drets com a sanitat, l'educació, la dependència i les pensions".
La crisi de l'habitatge
L'habitatge és, per Sánchez, una altra de les prioritats del curs de polític. El president espanyol assegura que per resoldre el problema d'accés a l'habitatge, han començat a limitar els preus del lloguer i han donat a les comunitats més comunitats sobre els pisos turístics.
L'objectiu del govern espanyol és que els joves s'emancipin abans i, per això, diu, perseguiran l'especulació perquè "sigui un dret de tots i no un negoci d'uns quants."
Dignitat laboral
Sánchez ha defensat les passes fetes pel seu govern amb la reforma laboral per reduir la precarietat i la temporalitat, l'augment de les baixes per maternitat i paternitat, l'impuls del teletreball i l'augment del salari mínim interprofessional.
Sánchez ha anunciat que continuaran negociaran amb els sindicats per reduir la jornada laboral a 37 hores i mitja perquè "els espanyols puguin treballar per a viure i no viure per a treballar".
- ARXIVAT A:
- Finançament autonòmic Pressupostos Generals de l'Estat Junts Pedro Sánchez PSOE Govern espanyol