L'estratègia independentista s'esquerda en el ple d'urgència pel cas Juvillà
- TEMA:
- Parlament de Catalunya
El Parlament ha aprovat el dictamen a favor de preservar l'acta de diputat del cupaire Pau Juvillà, però ho ha fet amb esquerdes en l'independentisme i en una sessió que ha acabat sent estèril perquè, tot just al cap d'unes hores, s'ha confirmat que Juvillà es quedava sense l'escó.
La secretària general del Parlament ha executat l'ordre de la JEC per evitar que a ella o altres funcionaris els poguessin imputar cap responsabilitat.
De fet, no comprometre els funcionaris també constava com a línia vermella al dictamen, que a la Comissió de l'Estatut del Diputat va obtenir el suport dels independentistes i els comuns.
En canvi, el ple l'ha validat amb 73 vots a favor, d'ERC, Junts i els comuns, 53 en contra, del PSC, Vox, Cs i el PP. La CUP no ha participat en la votació en protesta perquè ha considerat que Juvillà ja estava suspès de facto com a diputat.
D'aquesta manera, s'ha trencat la majoria independentista.
Els funcionaris eviten desobeir
La votació ha estat a mà alçada, un fet poc habitual. Abans del ple, funcionaris del Parlament han avisat la presidenta de la cambra, Laura Borràs, per carta, que no habilitarien el sistema electrònic de vot per la por de conseqüències jurídiques, i també han bloquejat el sistema informàtic per introduir les delegacions de vot.
La secretària general del Parlament ha fet arribar a Borràs una relació de 13 funcionaris d'àrees diverses, des d'informàtica fins a seguretat o control d'accessos, que podrien veure's afectats si feien gestions sobre Juvillà.
Reguant: "Els drets de Juvillà estan suspesos"
El ple ha esdevingut una altra mostra pública de desavinences en l'independentisme, per l'absència d'un full de ruta compartit i, sobretot, pels costos que suposa la desobediència.
Va passar amb el president Puigdemont, amb el president Torra i ara amb el diputat Juvillà. Laura Borràs va ser molt dura amb la gestió de Roger Torrent i ara ha intentat fer les coses diferentment, però amb el mateix resultat final.
La gran contradicció del ple d'avui era defensar Juvillà sense convocar-lo al ple.
Els cupaires han denunciat que no s'ha respectat l'acord per mantenir intactes els drets de Juvillà com a diputat. La diputada Eulàlia Reguant s'ha queixat que no se l'ha convocat al ple ni se n'ha admès la delegació de vot
"La veritat és que aquests drets i la condició de diputat, el dret a votar o de delegar el vot, ara mateix estan suspesos. Avui, Pau Juvillà no ha estat convocat a aquest ple, malgrat que el dictamen d'ahir diu que no concorre cap de les causes de pèrdua de la condició de diputat."
Després del ple, la CUP ha demanat en un comunicat que "no es pot normalitzar" la repressió i ha cridat l'independentisme a "convertir-la en palanca per plantejar avenços polítics."
Borràs no accepta delegar el vot de Juvillà
Ja abans del ple s'ha sabut que la formació anticapitalista posava més pressió a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, perquè demanava la delegació de vot per a Juvillà, en el marc de les restriccions pel coronavirus a l'hemicicle de la cambra.
El gest posava a prova l'independentisme pel fet que admetre la delegació de vot suposaria reconèixer-li la condició de diputat i implicaria per a Borràs la desobediència a l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar-li l'acta a Juvillà.
Preguntada pel tema per Vox i Ciutadans en l'arrencada del ple, Borràs ha revelat que no s'ha acceptat per aquest ple la delegació de vot i ha argumentat que es volia evitar un conflicte d'interessos:
"No consta en les delegacions de vot que hem acceptat per aquest ple. Si volen saber els motius, és imprescindible que la nitidesa i claredat de la votació de l'únic punt de l'ordre del dia per preservar els drets del diputat sobre els quals estem votant no quedi contaminada per un conflicte d'interessos."
La JEC ha ordenat que retirar a Juvillà la condició de diputat com a conseqüència de la condemna a 6 mesos d'inhabilitació per no haver despenjat els llaços grocs del seu despatx de regidor a l'Ajuntament de Lleida, tal com li va exigir la Junta el 2019.
Juvillà va anunciar dilluns que aturava l'activitat política habitual per un problema de salut -ha revelat que té un càncer-, tot i que no va renunciar a l'escó.
"Esperpent" o "torrent de realitat", les crítiques de l'oposició pel cas Juvillà
En el ple, el president de la Comissió de l'Estatut del Diputat, Jaume Alonso-Cuevillas, ha demanat el vot favorable el dictamen i s'ha remès als motius que consten al document, insistint en el punt que la resolució emesa per la JEC "és contrària a dret".
Des del PSC, Alícia Romero ha qualificat d'"esperpent polític, indigne d'una ciutadania que no s'ho mereix" el que s'ha vist els últims dies al Parlament en relació amb aquest cas. Ha remarcat que la suspensió de l'activitat durant unes hores "ha manllevat els drets dels diputats".
En nom de l'extrema dreta de Vox, Ignacio Garriga ha defensat cal "suspendre l'autonomia de Catalunya per garantir els drets i llibertats de tots els catalans" i s'ha referit a Juvillà com "un delinqüent".
Per part dels comuns, David Cid ha considerat "injusta i arbitrària" la situació de Juvillà i ha confirmat el vot favorable al dictamen, però també ha considerat "una barbaritat" proposar tancar el Parlament i ha etzibat a Borràs que "el que queda clar és que hi ha hagut un torrent de realitat", en referència al que va fer el seu predecessor en el càrrec, Roger Torrent, en el cas del president Quim Torra.
El representant de Cs Carlos Carrizosa ha qualificat de "despropòsit i pèrdua de temps" el ple perquè "Juvillà no és diputat i la senyora presidenta no ho vol dir". Carrizosa ha afegit que Borràs "és trumpista perquè soscava les institucions, com Trump".
Alejandro Fernández, de Ciutadans, ha afirmat que el de Juvillà és "el mateix artefacte infecte que va acabar amb Torra a casa" i ha remarcat que "ja ningú se'n recorda". També ha advertit que "tancar el Parlament és antidemocràtic i profundament il·legal".
Borràs nega un tancament del Parlament
A mig debat, i per al·lusions dels grups, Laura Borràs ha intervingut per remarcar que no s'ha tancat el Parlament.
"En cap cas a la mesa de l'altre dia es va acordar ni una suspensió del Parlament ni 15 dies [d'aturada]... La paraula no va aparèixer mai, sinó que, en virtut de l'article 37.3.b, vam acordar modificar els treballs parlamentaris per convocar la Comissió de l'Estatut del Diputat, elaborar un dictamen i sotmetre'ls al ple, i això és el que estem fent", ha manifestat.
Junts i ERC han defensat en les respectives intervencions que l'única manera de sortir de l'atzucac és tenir un estat propi.
"Ni una lliçó a JxCat sobre determinació política o sobre la por que puguem tenir, perquè, quan cal, ho paguem amb exili o presó. Escolteu el que diu la presidenta Borràs des que va entrar en política. El nostre problema no és la JEC, és no tenir una república catalana independent", ha afirmat Francesc de Dalmases, de Junts, que ha defensat que calen estratègies pensant no només en un diputat "perquè en vindran molts més".
"Avui no som on volíem ser, som al mateix lloc que fa dos anys, malgrat que ens pesi. L'única manera de sortir d'aquest cau és la república catalana", ha afirmat Jordi Orobitg, d'Esquerra.
- ARXIVAT A:
- Parlament de Catalunya CUP Laura Borràs ERC Junts Procés català