El Parlament rebutja la resolució de la JEC i ratifica Torra com a diputat i president

En el seu discurs, Torra ha defensat que "ha arribat l'hora de plantar-nos"

RedaccióActualitzat

Ple extraordinari al Parlament de Catalunya aquest dissabte per donar resposta a l'ordre de la Junta Electoral Central d'inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, i d'inhabilitar també Oriol Junqueras com a eurodiputat.

El Parlament de Catalunya ha rebutjat la decisió de la JEC de retirar-li l'acta de diputat al president Quim Torra i fer efectiva la seva inhabilitació.

La resolució, presentada conjuntament per les forces independentistes, JxCat, Esquerra i la CUP, ratifica la figura de Quim Torra i demana que es defensi el dret a l'autodeterminació. S'ha aprovat per 68 vots a favor, 21 en contra i 7 abstencions. El grup de Ciutadans no ha votat i ho ha fet palès alçant les mans.

 

El punt 1, que s'ha votat per separat, ha quedat aprovat per 68 vots a favor, 21 en contra i 0 abstencions.

La proposta de resolució presentada pel PSC ha quedat rebutjada per 24 vots a favor, 71 en contra i 0 abstencions. S'hi proposava a la mesa del Parlament que presentés un recurs al Suprem i constatava que el cessament del president està recollit a la llei de la presidència i al reglament del Parlament.

Pel que fa a la dels comuns, s'ha votat per separat. La part central s'ha aprovat per 74 vots a favor, 4 en contra i 17 abstencions. El text rebutja la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'inhabilitar el president Torra en entendre "s'ha extralimitat en les seves funcions".

 

Torra: "Això només pot passar a l'Estat espanyol"

A l'inici de la sessió, el discurs de Torra ha començat amb un "aquest ple no s'hauria d'haver celebrat mai":

"És absolutament impossible d'imaginar que en cap democràcia del nostre entorn es pretengui violentar la sobirania d'un Parlament, suplantar les normes que el regeixen i inhabilitar el president del país per haver defensat uns drets fonamentals universals."

"Això només pot passar a l'estat espanyol."

"Això és un nou intent d'alteració de la voluntat popular dels catalans, un nou cop a la democràcia, un cop d'estat contra les institucions del nostre país."

El president de la Generalitat ha apel·lat a tots els membres de la cambra amb preguntes molt directes:

"Estan disposats a respectar la voluntat democràtica i la sobirania del Parlament o accepten l'alteració autoritària que pretén fer un òrgan polititzat com és aquest grup de senyors de Madrid que es denominen la Junta Electoral Central? A qui defensaran avui vostès? Què defensaran? La política de la repressió i el blocatge o la política democràtica que respecti allò que ha decidit la ciutadania a través dels seus representants?"

I ha assegurat que "ha arribat l'hora de plantar-nos":

"Ha arribat l'hora de plantar-nos, de dir prou a la degradació política d'aquest Parlament, de defensar la sobirania de la cambra i la inviolabilitat dels seus membres."

Torra també ha afirmat, sobre les institucions, que "cal defensar-ne la sobirania, la lleialtat a la voluntat popular i, en definitiva, el compromís indestructible amb la democràcia".

"Ja n'hi ha prou de tribunals i juntes que volen fer política. I ja n'hi ha prou que alguns polítics i partits els utilitzin la justícia per aconseguir aquells objectius que no han estat capaços d'aconseguir amb la paraula, l'argument i el vot."

També ha afirmat que desobeirà si el Parlament refusa la resolució de la JEC:

"La desobediència, davant dels atacs a la democràcia, davant les injustícies i els abusos, no és tan sols un dret, sinó que és una obligació de qualsevol governant i de qualsevol ciutadà. I afegeixo que ha de ser un deure per a qualsevol president d'un país."

"Si aquesta cambra refusa la resolució de la Junta Electoral i no aplica la meva destitució, jo continuaré sent president de Catalunya i diputat. Si ho accepta, no podré oposar-me a la decisió del Parlament."

Torra ha qualificat el marc constitucional com "una gàbia pels catalans, una gàbia per a la nostra capacitat de decisió. Una gàbia per a la nostra capacitat de decisió", i ha demanat als grups independentistes unitat:

"Vull emplaçar tots els actors de l'independentisme a participar d'un espai on puguem debatre què i amb quines condicions el President i el Govern de Catalunya pot negociar amb el Govern espanyol. Cal actuar amb unitat estratègica i no adobar el terreny de la divisió."

Finalment, ha demanat suport a la proposta de resolució conjunta dels grups independentistes:

"Votar a favor de la proposta de resolució que presenten els 3 grups independentistes de la Cambra no és votar a favor de Quim Torra, és votar a favor de les institucions catalanes, de la sobirania del Parlament, de respectar la voluntat popular i de rebutjar la judicialització. Ho veurem en les seves votacions, senyories. Perquè avui passem la prova del cotó."

"Tot Europa ens està mirant per saber si som demòcrates de veritat i dignes de dir-nos europeus o si no som més que això que la Junta Electoral Central vol que siguem."

"Plantem-nos i avancem: és a les nostres mans", ha acabat Torra.


Roldán: "Honorable expresident"


La primera rèplica a Torra l'ha feta la líder de Ciutadans, Lorena Roldán, que l'ha saludat com a "honorable expresident senyor Torra".

Roldán s'ha mostrat indignada pel discurs del president de la Generalitat d'aquest dissabte a la tarda:

"Tenia l'esperança que vingués amb un mínim de respecte i convoqués eleccions i deixés de fer aquest circ que fa massa temps que dura. Però vostè ha vingut aquí a aferrar-se al càrrec, un càrrec que li queda massa gran, que sempre li han quedat gran."

"Què ha vingut a fer avui? Un altre míting separatista dels seus? No el faci aquí, faci'l a la seu del seu partit, aquest lloc és sagrat, no paren d'embrutar aquesta institució, vostès trepitgen un dia i un altre aquesta institució."

Roldán ha recordat a Torra declaracions del principi del seu mandat, quan va dir que no havia vingut "a gestionar una autonomia", i l'ha acusat de no respectar els drets dels treballadors del Parlament i els periodistes, que han hagut de treballar en dissabte pel seu "caprici".

La portaveu de Cs ha insistit que Torra ja no és president, "no perquè ho digui jo, sinó perquè ho diu la JEC", i ha reiterat que "fa vergonya" que hagin obert el Parlament per fer el "seu míting".

Iceta: "Diàleg dins la llei, fins i tot per canviar-la"


La segona rèplica ha estat a càrrec del líder del PSC, Miquel Iceta, que s'ha mostrat sorprès de la pressa de la majoria parlamentària per fer aquest debat.

En aquest sentit, Iceta ho ha comparat amb la sentència del TSJC que també va inhabilitar Torra, i que no va comportar una sessió com la d'aquest dissabte.

A banda d'això, el líder del PSC s'ha mostrat convençut que "el que està passant" no és aliè al debat d'investidura de Pedro Sánchez.

Segons Iceta, malgrat tot, cal apostar pel diàleg "dins la llei, fins i tot per canviar-la":

"Ens agradi o no, tenim una societat dividida entorn això, la nostra obligació és trobar un terreny de trobada, que no satisfarà ningú segurament, però que servirà. No deixem que el dolor d'uns i altres ens impedeixi prendre les decisions més adequades."

Iceta ha recomanat a Torra que recorri a la inhabilitació de la JEC i també la del TSJC, malgrat ha reconegut que el president ja té pensar fer-ho.

El portaveu socialista ha assegurat que hi ha marge per treballar conjuntament:

"Ara que hem tornat tots a la defensa de l'Estatut, per defensar-lo i també les institucions, anem junts. Ens separen moltes coses, però que tots estiguem a l'alçada del moment."

Albiach: "Diem sí a l'autogovern"


Per Catalunya en Comú-Podem, Jessica Albiach ha assegurat que "el que vam veure ahir va ser una aberració jurídica".

Albiach ha recordat que considera Torra "el pitjor president de la Generalitat", però que malgrat això, en aquest debat del què es tracta és "de coses que estan per damunt de tots nosaltres":

"Diem sí a les institucions catalanes i diem sí a l'autogovern. Això no va d'independentisme i no independentisme."

Albiach s'ha preguntat "qui està darrere d'aquest cop?", i s'ha respost afirmant que són "les elits que volen governar sense passar per les eleccions".

També "els tres partits de dretes", que "s'han entregat a l'ala més reaccionària del poder judicial":

"Són els mateixos que durant tota la història d'Espanya han estat un pes mort, abans anaven contra els comunistes, ara la llista és interminable, van contra les dones, els homosexuals, fins i tot Terol s'ha convertit en l'anti-Espanya per a ells."

Segons la portaveu de CEC-P, l'estratègia d'aquest cop és "la por", "no convèncer, sinó vèncer", i ha afegit que el govern de coalició de Pedro Sánchez els guanyarà:

"Hi ha un govern que vol lluitar contra la precarietat, i que treballarà pel dret a l'habitatge, contra la corrupció i que té un pla pel diàleg i per avançar en la democràcia."

Riera (CUP): "Els drets no es negocien, es prenen"


El portaveu de la CUP, Carles Riera, ha dit que no han vingut per donar suport al govern de Torra, del que no poden aprovar la gestió.

Però en la mateixa línia que Albiach, ha dit que cal donar suport a la institució presidencial davant la inhabilitació de la JEC:

"Avui reivindiquem la fi de la repressió i la llibertat de totes les persones empresonades, condemnades i represaliades. Demanem també al Parlament de Catalunya que avui el confirmi a vostè en els seus càrrecs com a diputat i com a President de la Generalitat."

Riera ha proposat que es creï una "taula internacional per l'autodeterminació", i ha afegit que "els drets no es negocien, sinó que es prenen".


Fernández (PP): "Una maledicció bíblica"


Després de Riera, el líder del PP, Alejandro Fernández, ha assegurat que "ens ha caigut una maledicció bíblica" amb els presidents de la Generalitat.

Fernández ha assegurat que Torra "ha empitjorat" Puigdemont, i s'ha queixat que aquest divendres es baixés durant una estona la bandera espanyola del Palau de la Generalitat:

"Ni a un adolescent en plena edat de la tonteria se li hauria acudit una cosa tan vergonyosa per a tothom: i ho dic perquè em consta que són milers els independentistes que van sentir una profunda vergonya pels 13 minuts delirants."

El portaveu del PP també ha comparat aquest ple amb el del 6 i 7 de setembre del 2017, en el qual, ha dit, es va convertir Carles Puigdemont en "la màxima autoritat judicial" en un article de la llei de transitorietat.

 

Vilalta: "Blindem el president sense dubtar-ho"


La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha recordat el seguit d'accions judicials contra els anteriors presidents de la Generalitat i també els aspirants: Artur Mas, Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull.

Vilalta, que ha recordat la iniciativa d'aquest divendres de la JEC contra Oriol Junqueras, ha assegurat que el seu partit vol protegir la presidència de la Generalitat:

"Avui blindem sense dubtar-ho el president de la Generalitat i la institució del Parlament de Catalunya, que és la seu de la sobirania popular del nostre poble."

La portaveu d'ERC ha afirmat que volen compatibilitzar la "confrontació" amb el "diàleg":

"Tenim l'opció de fer compatible a la vegada i alhora, com creiem que és necessari, la confrontació necessària en aquest moment amb el diàleg i la negociació per tenir una solució democràtica al conflicte."


Batet (JxCat): Espanya, "república bananera"


El portaveu de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha qualificat l'Estat espanyol de "república bananera", i ha afegit que "nosaltres ens defensarem i anirem a totes".

"Sabem que l'Estat espanyol té addicció a la repressió, Catalunya pateix una repressió crònica per part de l'Estat espanyol, l'agressió d'ahir a la presidència de la Generalitat cal afegir-hi també, la retirada inacceptable de la condició d'eurodiputat al vicepresident Junqueras."

Batet ha recordat les "desenes i desenes de persones" que pateixen aquesta repressió, a presó, a l'exili o processats judicialment:

"L'estat espanyol no és un estat de dret, és un estat que tira pel dret."

 

Propostes de resolució

Després del discurs de Torra i de les rèpliques dels portaveus dels grups parlamentaris, cap a dos quarts de set s'ha suspès la sessió sense que el president hagi fet servir el seu torn de rèplica.

L'aturada s'ha fet perquè la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus debatés si s'incorporaven a la sessió les propostes de resolució presentades pels diferents grups, cosa que no estava contemplada en l'ordre del dia.

Els tres partits independentistes han presentat una proposta de resolució conjunta, mentre el PSC i els Comuns n'han presentat dues més.

Ciutadans, per la seva banda, ha reclamat la convocatòria de la Diputació Permanent perquè consideraven que Torra ja no és diputat ni president.


S'accepta debatre les propostes

Finalment el ple s'ha reprès poc abans de dos quarts de nou, i s'han votat les cinc propostes de resolució que s'havien presentat: les tres sobre la inhabilitació de Torra per la JEC, i dues més presentades per Cs i PP sobre altres temes.

Les tres primeres han estat aprovades i rebutjades les altres dues, i immediatament ha començat el debat amb el torn de la CUP, del qual s'ha encarregat Natàlia Sànchez.


CUP: "L'Estat és irreformable"


Un cop fetes les votacions, la portaveu de la CUP ha començat criticant durament el govern de la Generalitat i els dos partits que en formen part, amb els que han pactat la seva resolució.

Sànchez també ha rebutjat les propostes presentades pel PSC i pels Comuns que, ha dit, "obvien 2 anys de repressió" i també "la naturalesa de l'Estat espanyol":

"El problema de l'Estat no va ser Rajoy, no és la JEC, no són els jutges, és un problema de tot un Estat i dels seus aparells, un Estat que continuarem pensant que és irreformable."

Sànchez ha afegit que s'esperaven un text com el del PSC, però que "esperaven més dels comuns".

 

ERC: "La proposta del PSC sembla escrita per un notari"

Per part d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Vilalta ha reclamat l'amnistia dels independentistes condemnats i encausats, a més de la fi de la repressió contra l'independentisme.

També ha defensat la proposta conjunta presentada amb la CUP i JxCat en suport de Torra:

"Explicitem el nostre rebuig a la resolució de la JEC d'ahir, i el ratifiquem avui com a diputat, perquè així ho va decidir la ciutadania del nostre país, i com a president, perquè així ho va decidir també la ciutadania a través del Parlament."

La portaveu d'ERC ha criticat la proposta del PSC perquè "queda molt lluny del que tocava" i que "sembla escrita per un notari":

"El problema és la utilització política de la interpretació de la llei per un òrgan administratiu per aconseguir el que no han aconseguit a les urnes. Tenien oportunitat de denunciar-ho, no estàvem aquí per constatar la necessitat de presentar recurs, sinó defensar les institucions. Miquel Iceta ho ha dit en la seva intervenció, però a l'hora de posar-ho per escrit, no ho hem trobat."


Geis (JxCat): "Avui és un dia històric"


Per part de Junts per Catalunya, ha defensat la proposta de resolució la diputada Gemma Geis, que ha definit el dia com a "històric".

Segons Geis, ho és perquè "no és un dia per posar-se de perfil", i que cal defensar la presidència de la Generalitat i les institucions catalanes:

"Aquest grup parlamentari faria costat a qualsevol president fos quin fos el posicionament polític i encara que no li haguéssim donat suport. Després d'ahir és una qüestió de radicalitat democràtica."

La diputada de JxCat ha rebutjat donar suport a la proposta del PSC, però ha avançat que votarien a favor de la majoria de punts de la dels Comuns.

L'excepció, ha dit, és el punt en què atribueixen només als partits de dreta les accions jurídiques contra els partits independentistes. Segons Geis, també el PSOE hi ha participat.


Granados a Torra: "No el defensen ni els seus"


Per part del PSC, ha defensat la seva proposta la diputada Eva Granados, que ha acusat els partits independentistes de "retorçar, una vegada més, el reglament del Parlament".

Segons Granados, la reunió de la Junta de Portaveus ha estat "delirant", perquè no se sabia què s'estava proposant votar.

La diputada ha dit que han presentat una proposta pròpia perquè al text d'ERC, JxCat i la CUP hi havia "barbaritats", i que també defensen la presidència de la Generalitat, però no a Torra:

"Vostès volen escenificar una adhesió a un president que no té el suport ni dels seus."

Granados ha afegit que al PSC ningú li ha de donar lliçons de defensa de les institucions catalanes, i que avui també les defensen.


Segovia (CEC-P) critica la "bilis" de la dreta


La proposta de resolució de Catalunya en Comú Podem l'ha defensada la diputada Susanna Segovia, que ha afirmat que la JEC s'ha "extralimitat" inhabilitant Torra i Junqueras.

Segons Segovia, els partits de dreta han utilitzat un organisme que hauria de "vetllar per la neutralitat electoral":

"Darrere d'aquesta resolució hi ha la mà de la dreta i l'extrema dreta que ha volgut interferir en el debat d'investidura amb una altra eina més per posar pressió per evitar que hi hagi govern de coalició, una dreta que tenim cada vegada més reaccionària, més capturada per l'extrema dreta i que creu que l'estat és seu i utilitza les institucions profundes de l'estat per incidir en la voluntat democràtica de la ciutadania quan aquesta sembla que s'equivoca a l'hora de votar."

Segons la diputada de CEC-P, la dreta "l'únic que vol és bilis, més bilis i més bilis, perquè el que vol és obstaculitzar i bloquejar."


Roldán a Torra: "Es pensa que està en la pròrroga, però el partit s'ha acabat"

La portaveu de Ciutadans, Lorena Roldán, s'ha encarregat de rebatre els arguments exposats a les propostes de resolució en defensa de Torra.

Roldán ha reclamat a Torra que plegui:

"Senyor Torra, vostè es pensa que està en la pròrroga, però el partit ja s'ha acabat, reconegui-ho d'una vegada per totes."

La líder de Cs s'ha queixat que la proposta de JxCat, ERC i la CUP faci referència al dret d'autodeterminació:

"Quantes vegades el portaran? Fins al final que trobin un president que els compri tots els mantres? Doncs estan d'enhorabona perquè el senyor Sánchez que està disposat a accedir a tot, a acceptar aquest xantatge."

 

Ple d'urgència

El ple es va convocar d'urgència, aquest divendres, a petició del president Torra, que ja ha anunciat que presentarà recurs a la resolució de la JEC.

Torra, que ha estat rebut amb aplaudiments quan ha entrat a l'hemicicle, ha fet un discurs amb temps il·limitat. Els grups tenen 10 minuts per intervenir i els subgrups 5 minuts. El president els pot respondre, i el temps que utilitzi serà el que tots els grups s'hauran de repartir en la seva contrarèplica.

 

Debat i votació de propostes de resolució

El ple ha començat amb la petició d'alguns grups per modificar l'ordre del dia, per poder incloure el debat i votació de propostes de resolució que no estan previstes en una compareixença del president al ple. En concret, se n'han presentat set.

Per la seva banda, Ciutadans ha demanat una reconsideració sobre les peticions de modificació de l'ordre del dia.

Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP han pactat una proposta de resolució conjunta com a resposta la decisió de la JEC d'inhabilitar el president Quim Torra. El text insta el Parlament a rebutjar la resolució de la Junta Electoral Central i la qualifica de "cop d'estat.

També el PSC ha registrat una proposta de resolució, que, en aquest cas, proposa a la mesa del Parlament que presenti un recurs al Suprem i e constata que el cessament del president està recollit a la llei de la presidència i al reglament del Parlament.

El grup dels comuns ha registrat una tercera proposta de resolució, que rebutja la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, perquè "s'ha extralimitat en les seves funcions".

 

ARXIVAT A:
Quim TorraParlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut