El català ja només és la llengua habitual d'un terç de la població, tot i que en creix el coneixement

L'enquesta d'usos lingüístics que fa pública el govern recull un descens de gairebé 4 punts des del 2018, però també un fort augment de la població nascuda a l'estranger en els últims 20 anys

Actualitzat

El català ja només és la llengua habitual d'un terç de la població, però cada cop hi ha més gent que coneix la llengua. És una de les conclusions que s'extreu de l'enquesta d'usos lingüístics de la població que la Conselleria de Política Lingüística i l'Idescat han presentat aquest dimecres.

L'estudi es fa cada cinc anys amb l'objectiu de descriure quina és la realitat lingüística de la societat catalana. 

Si a l'enquesta de l'any 2018 el percentatge de persones que habitualment s'expressaven únicament en català era del 36,1%, aquest 2023 la xifra ha baixat fins al 32,6%. Hi ha 94.000 persones menys que parlen en català de manera regular. Per contra, pugen lleugerament les persones que tenen el castellà com a llengua habitual i hi ha un augment de persones que asseguren que se senten bilingües. Han passat del 7,4% el 2018 al 9,4% el 2023.

Si ens fixem en dades dels últims 20 anys, l'ús habitual del català ha disminuït un 30%: el 2003, la xifra se situava al 46%. 
 

Les dades coincideixen amb un augment de la població. De fet, entre la primera edició de l'enquesta, l'any 2003, i aquesta última, la població nascuda a l'estranger ha passat de ser el 9,3% a ser el 22,5%. 

De les persones nascudes a Catalunya, la meitat tenen el català com a llengua habitual.
 

Més coneixement, però menys ús

Segons l'enquesta, no es detecta que hi hagi persones que hagin deixat de parlar el català, però sí que hi ha un increment de 127.000 persones que no el fan servir mai.

Aquesta disminució no es trasllada en més parlants de castellà. De fet, en nombres percentuals, les persones que parlen castellà també han disminuït. Això s'explica, en part, perquè ha augmentat el nombre de persones nouvingudes que no parlen cap de les dues llengües.

Tot i que hi hagi una reducció clara de l'ús de la llengua catalana, l'estudi conclou que cada cop hi ha més gent que la coneix. Entre el 2018 i el 2023 ha guanyat 267.600 nous coneixedors, un augment més gran que en els quinquennis anteriors. 

Els joves d'entre 15 i 29 anys són els que més coneixement tenen del català, però són els que menys el parlen habitualment, juntament amb els d'entre 30 i 44 anys. 

Actualment, el 93,4% de la població entén el català, el 80% el sap parlar, el 82,8% el sap llegir i el 65,6% el sap escriure.

Un 30% considera el català la seva llengua 

Del conjunt de la població, tan sols el 30% considera que el català és la seva llengua, mentre que l'any 2018 era el 36%. 

Pel que fa al castellà, la xifra és del 40% i el nombre de persones que s'identifica amb les dues llengües alhora s'ha duplicat, del 7% al 14%.
 

ARXIVAT A:
Català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut