Barcelona tindrà 5 nous jutjats contra la multireincidència, 4 destinats a judicis ràpids
- TEMA:
- Judicial
Barcelona crearà 4 jutjats penals per celebrar judicis ràpids davant el col·lapse dels tribunals per gestionar aquest tipus de vistes. Ara, alguns judicis que s'haurien de fer en 15 dies es jutgen gairebé un any i mig després dels fets, un retard que gairebé triplica el temps d'espera de la mitjana espanyola.
Les mesures inclouen també més jutjats per agilitzar els judicis immediats per delictes lleus a Barcelona amb la creació d'un tercer jutjat de guàrdia a partir de l'any que ve.
Una de les prioritats de l'acció de govern de Salvador Illa ha estat abordar la inseguretat a Barcelona i aturar la multireincidència. Aquest dimecres, el president de la Generalitat s'ha reunit amb el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler; el ministre de la Presidència, Justícia i Relació amb les Corts, Félix Bolaños, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, per pactar aquest pla de xoc.
El ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha incidit en la necessitat de descongestionar els tribunals en aquests casos per evitar que els lladres multireincidents continuïn delinquint: "Som conscients de l'increment significatiu que han tingut els delictes contra el patrimoni a Barcelona. Són lleus, poc greus, però provoquen una percepció d'inseguretat que genera malestar".
Judicis ràpids
Fins ara, quatre dels 25 jutjats penals de Barcelona feien rotacions per jutjar aquests casos. Amb el reforç anunciat es doblaran les sales per als judicis ràpids el 2025 i això suposarà, ha explicat el ministre Bolaños, que Barcelona tingui més sales penals que Madrid.
"En total, hi haurà 33 jutjats a Barcelona per poder dictar sentència. Comparant-ho amb Madrid, que en té 31, Barcelona podrà fer més judicis ràpids per delictes lleus."
L'objectiu de reforçar uns jutjats congestionats és reduir progressivament el temps d'espera fins a 1 mes a mitjans del 2026.
En aquestes sales es jutgen delictes com furts que superin els 400 euros, robatoris amb violència o intimidació, delictes relacionats amb el trànsit o trencaments d'ordres d'allunyament en casos de violència domèstica. Sempre que comportin penes de fins a cinc anys de presó.
Judicis immediats
Per jutjar delictes lleus, fins ara dos dels 33 jutjats d'instrucció de Barcelona feien rotacions. Aquests tribunals jutgen delictes com els furts menors de 400 euros i a partir d'ara s'hi sumarà una tercera sala. Una estratègia fixada en el pla del govern per reduir els temps d'espera, com ha reconegut el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler: "Hi ha judicis que ara no es poden fer perquè entren més causes que les que es poden jutjar"
Els judicis s'haurien de celebrar en una setmana, però les vistes acumulen un retard d'uns 9 mesos i l'objectiu també és reduir el temps d'espera a 1 mes a finals del 2026.
La multireincidència a Barcelona
Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han detectat 487 delinqüents multireincidents a Barcelona durant l'últim any. Segons el Pla d'Acció Tremall, aquests delinqüents multireincidents que acumulen 6.169 imputacions per fets penals. Els cinc més actius de Barcelona acumulaven, tots sols, un total de 274 antecedents de gener a juny, segons els cossos policials.
El pla de xoc per millorar la seguretat pública permetrà que la Guàrdia Urbana pugui accedir als historials de multireincidència a partir del març del 2025.
Segons les dades de l'ultima Junta Local de Seguretat, es van comptabilitzar 47.521 furts del gener a juny. Aquest pla de xoc polític es complementarà amb un de policial i, precisament, aquest dijous se celebrarà una nova reunió de les forces i cossos de seguretat juntament amb la judicatura, la Fiscalia i altres autoritats municipals.
Accés a l'historial delictiu
A través de la base de dades dels jutjats (SIRAJ), el cos policial podrà saber si una persona compta amb antecedents delictius, de quina naturalesa i, per tant, saber si se li ha d'aplicar l'agreujant de multireincidència que estableix el Codi Penal. La nova mesura es podrà fer efectiva gràcies a la modificació del Reial decret que regula el SIRAJ.