L'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí durant la roda de premsa (EFE / Quique Garcia)

Ponsatí: "No he vingut a fer cap pacte, sinó a continuar el combat i plantar cara"

L'exconsellera d'Ensenyament assegura que detenir-la és i·legal i Llarena "s'haurà d'atendre a les conseqüències, com sempre li ha passat a Europa"

Ferran Vila CabanasActualitzat

"No he vingut a fer cap pacte amb l'Estat, sinó a denunciar la persecució sistemàtica dels nostres drets". Així de contundent ha estat Clara Ponsatí en les primeres paraules des de Catalunya, on ha tornat aquest dimarts després de cinc anys a l'exili.

Tot just arribar a Barcelona, l'exconsellera d'Ensenyament i actual eurodiputada per Junts i Lliures per Europa ha ofert una roda de premsa al Col·legi de Periodistes per explicar les raons del retorn.

Sobre una hipotètica detenció, que s'ha produït tot just uns minuts depsrés, l'exconsellera d'Ensenyament ha afirmat que el jutge Llarena "s'haurà d'atendre a les conseqüències, com sempre li ha passat a Europa."

En tot cas, considera que detenir-la és il·legal tenint en compte que és eurodiputada i gaudeix d'immunitat a tota la Unió Europea. "Llarena no és el jutge competent, però ha deixat clar que això tant li fa", ha assegurat. També ha apuntat al paper dels Mossos i el conseller d'Interior:

"Els Mossos com a policia estan obligats a respectar la llei. Ells i els seus superiors sabran si una ordre de detenció contra una eurodiputada que té immunitat és una ordre que ells volen executar."

Ponsatí ha estat especialment crítica amb el govern català i ha marcat distàncies amb Meritxell Serret per la manera com han tornat a terres catalanes; una presentant-se voluntàriament al Suprem i, l'altra, no.

"La consellera Serret ara està voltant pel món i posa la bandera espanyola amb una mida 3 vegades més grossa que la catalana", ha dit sobre l'actual responsable d'Exteriors.

A l'espera de com queda la seva situació processal, l'euridputada ha explicat que pretén continuar amb la seva "dedicació principal" al Parlament Europeu a Brussel·les i Estrasburg. Ara bé, si en els pròxims dies pot "circular lliurement per l'Estat" serà a Barcelona de forma "regular". "És la meva ciutat, me l'estimo, hi tinc la meva família", ha dit.

Ponsatí també ha anunciat que posa en marxa un web, estatdedret.cat, per "fer inventari de la persecució nacional dins la UE".
 

Retorn sense presentar-se al Suprem

Ponsatí ha travessat aquest dimarts al migdia la frontera entre Espanya i França. L'exconsellera ha arribat a Catalunya sense entregar-se a les autoritats judicials, que n'han ordenat la detenció.

El Tribunal Suprem reclama Ponsatí per un delicte de desobediència per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. Durant cinc anys se la va reclamar per sedició, però va caure amb la reforma del delicte.

Abans del retorn d'aquest dimarts al Principat, Ponsatí havia visitat en diverses ocasions la Catalunya del Nord i, el mes d'octubre passat, va arribar a travessar la frontera i va estar mitja hora al costat sud, a l'Alt Empordà, per reclamar la reobertura del pas al coll de Banyuls.

ARXIVAT A:
Clara PonsatíProcés catalàTribunal Suprem
Anar al contingut