Puigdemont sosté que l'acord amb el PSOE marca "un abans i un després" i blinda "futurs lawfares"
- TEMA:
- Amnistia
L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que l'acord d'investidura que Junts ha signat amb el PSOE marca "un abans i un després" i ha destacat que serveix per blindar "futurs lawfares".
El pacte, ha reconegut, ha arribat en un clima de "gran desconfiança en el PSOE", a qui ha avisat que s'haurà de guanyar l'estabilitat de la legislatura "acord a acord".
Un toc d'alerta als de Sánchez per recalcar que hauran de complir amb els compromisos amb Junts durant el seu mandat. "Des d'aquí iniciem una negociació, no un mer diàleg", ha anunciat.
Puigdemont ha comparegut des del Press Club de Brussel·les, un indret emblemàtic per l'independentisme. És el mateix lloc on fa sis anys va fer la primera compareixença pública des de l'exili. Hi va haver molta expectació aleshores i n'hi ha tornat a haver avui. Una manera simbòlica de tancar el cercle.
L'eurodiputat ha arrencat la seva intervenció valorant el pacte perquè "calia abordar la resolució del conflicte en termes diferents que en l'anterior legislatura", tot i que s'ha expressat en un to llunyà a l'entusiasme:
"Ara mateix no tenim res més a celebrar que la posada en marxa d'un procés de negociació, com fa sis anys que reclamo".
En aquest sentit, l'expresident de la Generalitat ha avançat que l'acord "no és la resolució de res" i ha reconegut que "avui no va de donar falses expectatives".
Amb tot, ha volgut treure pit del fet de no haver hagut de moure's ni un mil·límetre de les aspiracions inicials: "no hem girat full, ni hem assumit cap delicte, ni ens ha calgut demanar perdó. Mantenim la posició".
Una "etapa inèdita"
Puigdemont sí que ha definit l'escenari que s'albira a partir d'ara d'"etapa inèdita". Un moment, ha dit, que "caldrà saber explorar i explotar". "Dependrà en gran part de nosaltres", ha afegit.
L'eurodiputat ha dit que l'entesa és "una manera de tornar a la política el que és la política". Per això, ha establert el marc en el Parlament de Catalunya i ha assegurat que Junts "no s'ha fixat cap altre límit que la voluntat del poble de Catalunya":
"Ningú més que el Parlament pot representar el poble de Catalunya. Els únics límits els posa el Parlament de Catalunya. Això és el que diu l'acord".
Defensa de la legitimitat de l'1-O
Puigdemont ha detallat que "Junts fa constar en l'acord que defensa la legitimitat de l'1-O". "En cap democràcia això és un delicte", ha afegit, i per això, ha dit, "la llei conté la llei d'amnistia, per no deixar enrere ningú que hagi patit repressió":
"La llei no pot oblidar a les víctimes de la guerra de l'estat espanyol contra l'independentisme amb episodis que coneixem a través de les comissions parlamentàries creades per saber la veritat."
L'eurodiputat ha lamentat que el conflicte s'hagi "cronificat" i que la convivència s'hagi fet "insostenible" a l'estat, malgrat que ha recalcat que "tots els intents que hem fet per resoldre de bona fe els dèficits i tenir reconeixement nacional han acabat en humiliacions de drets, competències, presons i exilis".
Les condicions que han marcat l'acord
Per tirar endavant el pacte, ha explicat Puigdemont, "calia complir dues condicions prèvies" que, ha especificat, "a l'hora de signar aquest document, ja s'han donat".
Una era l'eliminació de l'independentisme "com a objectiu de les forces de seguretat espanyoles" en la directiva d'intel·ligència aprovada pel govern espanyol.
L'altra, ha explicat, "la supressió de tota referència a l'independentisme en l'informe d'Europol":
"Això, junt amb l'Amnistia, contribuirà a descriminalitzar el nostre moviment, però reconec que no són garanties absolutes. Per tant, les comissions d'investigació com l'Operació Catalunya o el Catalangate aportaran testimonis que condueixin a l'erradicació d'elements podrits que hagin participat en la guerra bruta contra l'independentisme."
"És innegable que les relacions entre el PSOE i Junts no convida a l'entusiasme", ha admès, afegint que "els dos partits són honestos en subratllar-ho i que un dels motius d'aquesta desconfiança és la criminalització sobre el moviment independentista".
L'origen del conflicte, "en el decret de Nova Planta"
D'altra banda, l'expresident ha afirmat que el conflicte que es vol resoldre "no ve de la repressió de l'Estat del 2017, ni del 2014, ni del dèficit fiscal insostenible, ni de quan es va afusellar Lluís Companys":
"El conflicte arrenca quan el decret de Nova Planta liquida la sobirania històrica que teníem. Aquest és el cor del problema, la persecució de la nostra llengua i la nostra cultura."
Versos d'Espriu per celebrar l'acord
Abans de parlar davant la premsa, Puigdemont ha celebrat l'acord amb una piulada en què fa referència a la consulta del 9N a través d'uns versos de Salvador Espriu.
Concretament, del poema "Indesinenter", que diu: "Deixar de ser aquell gos mesell que llepava l'aspra mà que l'ha fermat tant de temps, i esdevenir únic senyor":
Un pacte amb diverses carpetes
L'acord preveu una llei d'amnistia que inclogui els ciutadans i responsables de la consulta del 2014 i del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, i que abans o després hagin estat objecte de decisions o processos judicials vinculats.
També preveu que inclogui els casos de lawfare que determini la comissió d'investigació que hi haurà al Congrés.
Estableix un mecanisme internacional de verificació i seguiment dels acords entre el PSOE i Junts.
Detalla que hi haurà una primera reunió aquest mes de novembre, en què Junts proposarà un referèndum d'autodeterminació per la via de l'article 92 de la Constitució i el PSOE proposarà el ple desplegament de l'autogovern.
Pel que fa al finançament, el PSOE es compromet a obrir un diàleg singular amb Catalunya sobre l'actual model i Junts proposarà la sortida del règim comú.
En aquest sentit, s'ha establert una metodologia de treball on hi haurà taules de treball per parlar de temes com rodalies o la identitat de Catalunya i el seu reconeixement com a nació.
Santos Cerdán parla d'"etapa històrica"
Abans que Puigdemont, i també des de la capital belga, hem pogut veure el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, que s'ha referit a l'acord explicant que les dues formacions tenen "discrepàncies profundes", però que obren "una etapa històrica", ha pronosticat.
El número 3 del PSOE ha insistit que no es tracta només d'un acord per a la investidura, sinó d'un pacte per garantir l'estabilitat de tota la legislatura.
En aquest sentit, ha defensat que, a partir d'ara, la política ha de ser el marc en què es resolguin les diferències.
Una setmana de negociacions intenses
Feia una setmana que Junts i el PSOE negociaven a Brussel·les intentant assegurar que la llei inclogués tots els encausats de l'anomenat lawfare al voltant del procés i del cas Tsunami Democràtic.
Unes negociacions entre el número tres del PSOE, Santos Cerdán, d'una banda, i Carles Puigdemont, de l'altra, acompanyat de Toni Comín, Jordi Turull, Laura Borràs i Míriam Nogueras, que aquests darrers dies també han estat a Brussel·les.
Dijous ERC i el PSOE van firmar el seu acord, que inclou un pacte per una llei d'amnistia, la resolució del conflicte polític a través de la Taula de Negociació i Acord, el traspàs de Rodalies i la condonació del 20% del deute del FLA de la Generalitat amb l'Estat.
- ARXIVAT A:
- Amnistia Investidura Junts PSOE Pedro Sánchez Carles Puigdemont Eleccions Generals 2023 - 23J