El candidat del PSC, Salvador Illa, celebrant la victòria en les eleccions al Parlament (ACN/Jordi Borràs)
El candidat del PSC, Salvador Illa, celebrant la victòria en les eleccions al Parlament (ACN/Jordi Borràs)

Victòria clara del PSC amb un independentisme que perd la majoria: "Catalunya obre una nova etapa"

Junts+ queda segon, ERC i la CUP s'enfonsen, el PP multiplica els resultats i Ciutadans desapareix del Parlament

Ramon RadóActualitzat

El PSC ha tornat a guanyar les eleccions al Parlament. I ho ha fet tant en vots com en escons i amb molta més claredat que fa tres anys. Els resultats dels comicis deixen una incontestable victòria de la candidatura encapçalada per Salvador Illa, un Parlament sense majoria independentista i amb una forta davallada d'Esquerra.

Si en les últimes eleccions els socialistes van ser la primera força en vots i van empatar a 33 escons amb Esquerra, ara, amb el 98,75% escrutat, arriben als 42 escons i superen els 850.000 vots. La d'aquest diumenge és la quarta victòria consecutiva del PSC a Catalunya, després de les eleccions al Parlament del 2021, les darreres municipals i les generals del 23 de juliol.

La candidatura de Carles Puigdemont s'imposa clarament a Esquerra en la pugna pel lideratge independentista. Els juntaires obtenen 35 diputats, quinze més que la llista liderada per Pere Aragonès, que tot just n'ha aconseguit 20.

Carles Puigdemont i Anna Navarro, en la compareixença després de saber-se els resultats de les eleccions al Parlament
Carles Puigdemont i Anna Navarro en la compareixença després de saber-se els resultats de les eleccions al Parlament (EFE/David Borrat)

El PP passa de ser l'última força de la cambra a la quarta. Amb 15 diputats, la candidatura d'Alejandro Fernández multiplica per cinc els escons que tenia fins ara a la cambra.

L'extrema dreta de Vox manté els 11 diputats obtinguts fa tres anys.

Els Comuns perden dos diputats: la llista encapçalada per Jéssica Albiach passa de 8 a 6 escons.

Ernest Urtasun, Jéssica Albiach i Ada Colau, aquest diumenge a la nit
Ernest Urtasun, Jéssica Albiach i Ada Colau, aquest diumenge a la nit (EFE/Enric Fontcuberta)

La CUP es queda sense més de la meitat dels diputats. La candidatura de Laia Estrada obté 4 escons, una forta baixada respecte als 9 que tenia fins ara.

A la cambra hi irromp una segona formació d'extrema dreta, Aliança Catalana, amb 2 diputats, un per Girona i un per Lleida.

Finalment, Ciutadans queda fora del Parlament. Sis anys i mig després de guanyar les eleccions al Parlament amb més d'un milió de vots, el partit taronja, liderat per Carlos Carrizosa, desapareix d'una cambra on era present des de l'any 2006.

Illa: "Catalunya obre una nova etapa"

Poc després de les onze de la nit ha comparegut el guanyador de les eleccions, Salvador Illa, a la seu del PSC. Enmig d'un ambient d'eufòria, Illa ha assegurat que, quan s'hagi constituït la mesa del Parlament, manifestarà a la presidència de la cambra "la voluntat de concórrer a la presidència de la Generalitat de Catalunya":

"Assumeixo aquesta responsabilitat."

El candidat socialista ha anunciat l'inici d'una nova etapa i ha assegurat que "ningú en quedarà fora":

"Catalunya obre una nova etapa, els catalans han decidit obrir una nova etapa."

Illa també ha volgut fer un agraïment al govern espanyol i al seu president, Pedro Sánchez, de qui ha dit que les polítiques seguides els últims anys han permès l'obertura d'aquesta nova etapa.

"Aquesta nova etapa que els catalans han decidit obrir serà una etapa per a totes i tots els catalans, pensin el que pensin, parlin la llengua que parlin, visquin on visquin."

El líder del PSC ha celebrat que, "després de 45 anys d'història", el partit ha guanyat unes eleccions al Parlament en vots i en escons.

Des de Madrid, la portaveu del PSOE, Esther Peña, ha assegurat que els resultats d'aquest diumenge demostren "que la política de Pedro Sánchez anava pel bon camí". Per Peña, la victòria d'Illa i la pèrdua de majoria sobiranista deixen clar "que la dreta era la gran fàbrica d'independentistes".

L'independentisme, lluny del 50% dels vots

Tres anys després de superar per primera vegada el 50% dels vots, els independentistes es queden lluny d'aquests percentatges, arrossegats per una forta davallada d'Esquerra i la CUP.

En les últimes eleccions al Parlament, ERC va superar Junts per 35.000 vots i un escó. Ara, la llista de Puigdemont ho capgira i s'imposa clarament als republicans, als quals superen per una quinzena de diputats.

El candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, entre Oriol Junqueras i Laura Vilagrà aquest diumenge a la nit
El candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, entre Oriol Junqueras i Laura Vilagrà aquest diumenge a la nit (EFE/Alberto Estévez)

En aquestes eleccions, Junts és l'únic partit independentista que creix i passa de 32 a 35 diputats. Esquerra perd pràcticament un terç dels diputats, de 33 a 20, i la CUP es queda sense més de la meitat dels 9 escons que tenia fins ara.

Alhora, la candidatura de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, queda lluny d'entrar al Parlament, tot just amb un 0,43% dels sufragis.

Laia Estrada i altres candidats de la CUP, valorant els resultats aquest diumenge a la nit
Laia Estrada i altres candidats de la CUP valorant els resultats aquest diumenge a la nit (EFE/Andreu Dalmau)

Pugen PSC, Junts i PP; baixen ERC, CUP i Comuns

L'escrutini d'aquest diumenge deixa uns clars vencedors respecte a les últimes eleccions al Parlament. El PSC, clar guanyador dels comicis, puja més de 200.000 vots.

Però els socialistes no són el partit que més creix respecte a fa tres anys: el PP puja més de 231.000 sufragis respecte a fa tres anys.

El candidat del PP, Alejandro Fernández, fa el senyal de victòria després dels bons resultats dels populars
El candidat del PP, Alejandro Fernández, fa el senyal de victòria després dels bons resultats dels populars (EFE/Toni Albir)

També augmenta el suport Junts, amb més de 100.000 sufragis més que el 2021.

A l'altre costat de la balança, Esquerra es queda sense més dels 180.000 vots que va obtenir en les darreres eleccions al Parlament. La CUP també pateix una forta davallada i perd més de 60.000 vots.

En menor mesura, els Comuns baixen prop de 15.000 vots respecte a fa tres anys.

 

El PSC guanya a Barcelona i Tarragona; Junts, a Girona i Lleida

El PSC és el partit més votat a la demarcació de Barcelona, com fa tres anys, i també a la de Tarragona, on per primera vegada són la primera força.

A Girona i a Lleida, Junts és la formació més votada.

A les demarcacions on guanya el PSC, Junts és la segona força més votada i viceversa. Esquerra és el tercer partit més votat a les quatre demarcacions catalanes.

Per municipis, Junts+ és la força més votada en 726 pobles i ciutats. El PSC s'imposa en 167 municipis; ERC en 43 i Aliança Catalana en 3, mentre que en vuit municipis el resultat ha acabat en empat.

El tripartit suma pels pèls i un pacte independentista és impossible

Els resultats provisionals de les eleccions indiquen que el Parlament que sorgeixi d'aquestes eleccions serà una cambra difícil de gestionar.

La suma de Junts, Esquerra i CUP, que els últims anys sempre havia assolit la majoria de la cambra, tot just arriba als 59 diputats.

Un govern tripartit d'esquerres entre PSC, Esquerra i Comuns arribaria just a la majoria absoluta. Durant bona part de l'escrutini, aquesta suma tot just arribava als 67 escons perquè han ballat escons a les demarcacions de Barcelona -entre PSC i PP- i Lleida -entre PSC i Junts+-.

Encara hi ha una altra majoria possible, tot i que mai ha governat la Generalitat: l'aliança entre PSC i Junts+, que tant Illa com Puigdemont han negat en diverses ocasions, tot i que en d'altres han deixat la porta oberta.

Fes servir el pactòmetre per comprovar quines aliances aconsegueixen majoria al Parlament:

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024PSCERCJuntsVoxPPComunsCUPCs
Anar al contingut