El govern suspèn els actes de més de 1.000 persones pel coronavirus
També limita a un terç l'aforament màxim dels actes de menys de 1.000 persones per garantir una distància de seguretat
La Generalitat ha prohibit les concentracions de més de 1.000 persones per frenar l'expansió del coronavirus. Això implica que s'ajornin tots els actes socials que apleguin més d'un miler de persones en espais tant oberts com tancats.
Els actes en espais tancats de menys d'un miler d'assistents es podran fer si no s'ocupa més d'un terç de l'aforament del lloc. Això inclou tota mena d'espectacles públics, recreatius i d'oci, siguin organitzats per entitats públiques o privades.
Aquestes restriccions, similars a les anunciades a Madrid i La Rioja i les ciutats basques de Vitòria i Labastida, entraran en vigor aquest dijous per un període de 15 dies, que podrà ser prorrogat.
Les mesures s'ha aprovat en una reunió, aquest dimecres al matí, al Palau de la Generalitat del comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya, el Procicat.
La trobada l'ha encapçalat el president Quim Torra. Entre molts altres, a la reunió hi han participat el conseller d'Interior, Miquel Buch, la consellera de Salut, Alba Vergés, i els serveis d'emergències. En la reunió s'ha decidit passar de la fase de prealerta a la d'alerta.
Quart mort a Catalunya pel coronavirus
El Departament de Salut ha confirmat la mort d'una quarta persona a causa del Covid-19 i també 55 casos més, que eleven a 180 el total d'afectats. Entre aquests hi ha 22 professionals sanitaris.
D'aquests, 20 estan greus, segons Salut, que informa que tres persones ja han rebut l'alta mèdica. I hi ha més de 400 professionals sanitaris aïllats a casa per ser contactes de persones infectades.
Salut no ha informat de l'edat del quart mort pel coronavirus. Les altres tres víctimes mortals eren gent gran i amb malalties prèvies.
La "traçabilitat" dels contagis
Torra ha afegit que l'equip econòmic del govern està preparant mesures per pal·liar els efectes del coronavirus en l'economia.
Entre aquestes mesures hi haurà una partida extraordinària per finançar el sistema de salut perquè pugui fer front a l'epidèmia.
Torra ha demanat "comprensió" i "solidaritat" a la ciutadania, i ha assegurat que els serveis sanitaris han pogut esbrinar l'origen de tots els casos detectats:
"Avui, com sabeu, estem en una fase de contenció, perquè fins ara s'ha pogut establir la traçabilitat dels contagis. Tanmateix, hem decidit passar a la fase d'alerta per poder mantenir aquesta situació de seguiment i contenció. Això ens permet establir noves mesures preventives per evitar la propagació del coronavirus."
Torra també ha demanat "col·laboració" i "confiança", i s'ha compromès a "mantenir comunicació i informació constants" sobre l'estat de la qüestió en tot moment.
Subministrament d'aliments
Després de Torra, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que un dels equips del Procicat s'està dedicant a garantir que la logística de distribució d'aliments als establiments comercials funcioni amb normalitat:
"S'està treballant amb les empreses distribuïdores d'aliments per garantir que el subministrament estigui garantit."
"Volem transmetre un missatge de tranquil·litat. Estem en fase d'alerta de manera preventiva, per garantir que no es propagui més aquesta malaltia."
Tant Buch com Torra han insistit que les noves mesures responen al canvi que hi ha hagut en el pla, que ha passat de fase de prealerta a la d'alerta.
"Abaixar el ritme del país"
Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que a Catalunya encara s'està en fase de contenció:
"Continuem en fase de contenció del coronavirus. Això vol dir que la transmissió està molt controlada i podem identificar els contagis."
"Volem protegir els professionals del nostre sistema sanitari. Són essencials perquè són les persones que ens hauran de cuidar."
La consellera ha assegurat que "abaixar el ritme" ara permetrà "controlar l'epidèmia":
"Estem intentant explicar a la societat que és bo poder abaixar el ritme d'aquesta societat rica, activa que tenim. Abaixar el ritme durant 15 dies ens ajudarà a controlar l'epidèmia i no sortir d'una situació favorable. Però només ho podem fer donant tota la informació a la ciutadania i demanant-los confiança."
La consellera ha afirmat que les escoles es tancaran si cal fer-ho, però en tot cas serà per frenar l'expansió del virus:
"Quan calgui prendre mesures les prendrem. I si ho podem fer serà de forma preventiva per no arribar a una situació més complicada. No volem sortir d'aquí. I si podem avançar-nos ho posarem en marxa, quan toqui."
"El sistema sanitari s'està preparant per a un augment de casos. S'han donat instruccions perquè s'ajornin les cites mèdiques que no siguin prioritàries i urgents i les que puguin comportar un risc de contagi."
Què passa amb els transports públics?
Preguntada pels transports públics, on coincideix molta gent en poc espai, en trens, metros, autobusos i tramvies, Vergés ha apel·lat a la "corresponsabilitat" de la gent perquè no comporti contagis.
Ha afegit que han encarregat un pla sobre les possibles accions sobre el transport públic, una de les quals podria ser "requerir en alguns casos, si és possible, posar més freqüència als transports públics", però no ha concretat més.
Segons ha dit, això seria abans "d'entrar en una fase de reduir la capacitat de moviment" de la gent, una situació que ha plantejat com a hipotètica de moment.
Vergés ha insistit que les mesures que s'estan prenent són primordialment preventives:
"Ens estem avançant preventivament amb moltes mesures que altres llocs han pres quan ja tenien una situació ja molt diferent que la nostra, i precisament ho estem fent perquè no volem sortir d'aquesta situació que avui tenim."
De moment, Educació ha demanat suspendre les activitats fora dels centres que no siguin lectives ni curriculars i que reuneixin alumnes de diferents escoles.
Es mantenen les excursions escolars si només hi participen alumnes d'un sol centre.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut