Les baixes per símptomes de covid seran automàtiques amb l'alta el cinquè dia

Salut engega un sistema de baixes telemàtiques per a pacients amb simptomatologia compatible amb la covid, sense necessitat d'un test positiu

R. RadóActualitzat

Catalunya recupera les baixes automàtiques en plena setena onada de la covid. Salut ha anunciat una nova via per demanar la baixa: seran baixes que no requeriran un test positiu, sinó que el pacient tingui simptomatologia compatible amb la covid. I, al cap de cinc dies, es generarà una alta automàtica.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la directora Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, han comunicat en roda de premsa aquesta mesura, feta amb la finalitat de descongestionar l'atenció primària.

"No estem demanant un test positiu, ens és igual, ni el demanem, ni el volem, ni el demanarem. Si tu estàs malalt, si tens febre, tos, mucositat, cansament generalitzat, no pots anar a treballar i, a més, la teva feina no et permet el teletreball, digue'ns-ho perquè nosaltres gestionarem una baixa."

"Des del punt de vista del sistema no ens preocupa tant etiquetar què té el pacient, sinó veure què té realment", ha assegurat Craywinckel. Aquestes baixes es tramitaran a través de La Meva Salut o bé escrivint telemàticament al CAP a citasalut.gencat.cat fent una descripció dels símptomes. L'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), després de revisar la sol·licitud, emetrà una baixa de cinc dies.

Una gestora covid del CAP de Roses
Una gestora covid del CAP de Roses (Europa Press)

Aquest nou sistema de baixes està previst que entri en funcionament aquest dimecres, en un moment en què les baixes s'han disparat. En les últimes setmanes, les baixes per insuficiència respiratòria aguda s'han incrementat un 84,5%.

La directora del Servei Català de la Salut ha explicat que és una baixa autolimitada que, al cinquè dia, generarà una alta automàtica. La baixa té una durada limitada als cinc dies perquè l'anàlisi dels contagis actuals apunta, segons Craywinckel, que la majoria de casos "s'autoresolen en un termini menor o igual als cinc dies".

Un sanitari prepara una dosi de la vacuna de la covid
Un sanitari prepara una dosi de la vacuna de la covid (ACN)


Un increment de casos que té una "repercussió directa" en el sistema sanitari

Cabezas ha fet un retrat de la situació epidemiològica a Catalunya, davant l'augment de contagis de covid de les últimes setmanes. Segons la secretària de Salut Pública, "hi ha una certa estabilització" de l'increment de casos. "Estem començant a veure una certa frenada", ha conclòs Cabezas, tot i que ha matisat que cal comprovar-ho amb les xifres que vagin sortint.

En l'última setmana, les visites per covid en l'atenció primària han crescut un 16,24% respecte a la setmana anterior i, a hores d'ara, representen un 9,07% del total de visites.

Aquest increment de casos de covid té una "repercussió directa en tot el sistema sanitari", però molt especialment en l'atenció primària, segons ha remarcat Craywinckel.

Amb el nou sistema de baixes es pretén descongestionar l'atenció primària i evitar una presencialitat que la conselleria assegura que "no és bona" ni per als usuaris ni per als metges.

 

Actualment, el 75% de les mostres seqüenciades ja són de les variants BA.5 o BA.4, que són més transmissibles, però tenen una severitat "relativament menor a altres variants".

Ha posat èmfasi en el fet que, amb la BA.5 o BA.4, persones que han passat l'òmicron al gener o al febrer poden tenir reinfeccions. De fet, el 29% dels casos de covid que es detecten en persones menors de 50 anys són reinfeccions.

En aquest sentit, Cabezas ha insistit en la importància de vacunar-se contra la covid i que, les persones que puguin, es posin la dosi de reforç. La responsable de Salut Pública ha posat èmfasi en el fet que les vacunes són eficaces a l'hora de reduir la simptomatologia greu, els ingressos hospitalaris i les defuncions.

L'augment d'ingressos de persones amb covid pressiona les urgències dels hospitals, però no les Unitats de Cures Intensives.

Actualment, però, la majoria de casos són lleus, tal com s'explica en aquest vídeo del "Telenotícies migdia":

 

 

 

 

 
ARXIVAT A:
SalutCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut