La setmana que ve arriben el doble de dosis i es començarà a vacunar policies i bombers

La intenció és que a Catalunya es pugui arribar a vacunar contra la Covid-19 fins a 150.000 persones cada dia quan arribin les vacunes de manera massiva

RedaccióActualitzat

La setmana que ve el sistema de salut de Catalunya disposarà de més vacunes de les que arribaven fins ara: 112.000, gairebé el doble que les setmanes anteriors.

Això és perquè arribaran més dosis de la vacuna de Pfizer, i començaran a arribar-ne de la d'Oxford-AstraZeneca, concretament 31.780.

Amb aquesta està previst començar a vacunar agents de policia i bombers a partir de dimecres.

Ho han explicat aquest divendres els responsables de la Conselleria de Salut en la presentació de l'estratègia de vacunació per als pròxims mesos. 

Aquesta estratègia preveu que es pugui arribar a vacunar fins a 150.000 persones al dia si hi ha prou vacunes, sobretot als CAP, però també en museus i empreses, entre altres tipus d'equipaments.

La presentació l'han feta la consellera de Salut, Alba Vergés; el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

"Una vacunació de país"

La consellera Alba Vergés ha assegurat que Catalunya "està preparada per vacunar massivament", per l'experiència acumulada, i que l'operatiu que es muntarà per fer-ho podrà arribar a posar 150.000 vacunes contra el coronavirus en un sol dia:

"Farem una vacunació de país, una prioritat de país, perquè hem d'immunitzar la població. L'atenció primària serà l'eix central d'aquesta vacunació massiva, i es vacunarà en els CAP i en els espais polivalents que ja hem fet servir en la campanya de la grip."

Ha estat Vergés la que ha anunciat que la setmana que ve arribaran gairebé 32.000 dosis de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca, i ha assegurat que "no en quedarà cap a la nevera".

La consellera s'ha queixat que el Ministeri de Sanitat encara no hagi decidit quin serà l'edat màxima admesa per rebre aquesta vacuna, i per això es començarà la vacunació per col·lectius com policies i bombers.

3 vacunes diferents

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública ha destacat la incorporació de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca, que suposa que ja hi haurà 3 vacunes diferents, que permetran diversificar la vacunació:

"Ja tenim 3 vacunes que dilluns ja seran a les nostres neveres. Són diferents i aniran a segments de població diferents, i també anirem solapant etapes com vam fer en el seu dia. En funció de la disponibilitat de vacunes, solaparem diferents etapes de vacunació."

Argimon ha dit que a finals de març s'acabarà la vacunació de les persones incloses en la primera etapa, i es començarà amb les persones grans dependents de grau 3.

El secretari de Salut ha afegit que, pel que fa a la vacuna de Moderna, les pròximes setmanes n'arribaran menys dosis, i que caldrà esperar al març perquè es pugui augmentar el subministrament d'aquesta vacuna.


El 90% dels residents

Per la seva banda, Carmen Cabezas ha explicat que l'estratègia de vacunació es va començar a preparar fa mesos, però que la posada a la pràctica depèn del ritme d'arribada de les vacunes negociat per la Unió Europea.

La directora general ha fet un balanç de la vacunació a les residències de gent gran: ha dit que la primera dosi ja se l'han posada un 90% dels residents, i la segona el 70%.

Està previst que la setmana que ve s'hagi completat la vacunació a les 1.400 residències que hi ha a Catalunya.

Pel que fa als centres del sistema públic de salut, ha dit que s'ha vacunat entre un 60 i un 70% del personal, la majoria professionals que estan en contacte directe amb el virus.

En total, segons Cabezas, ja s'han posat més de 200.000 primeres dosis, i 100.000 segones dosis de vacunes, la immensa majoria de Pfizer.

La directora general ha dit que ja s'està notant "un alentiment en l'aparició de casos nous" a les residències de gent gran, i que s'ha notat ja 10 dies després de la primera dosi, tal com estava previst.

 

150.000 vacunacions al dia

L'estratègia de vacunació presentada aquest divendres pretén muntar un operatiu capaç d'arribar a vacunar fins a 150.000 persones al dia, que es posarà en marxa quan les vacunes arribin massivament.

Aquesta xifra gairebé triplica les vacunes diàries que s'han arribat a posar en un dia en la campanya de vacunació de la grip d'aquest hivern, fins a 60.000 dosis.

La prioritat ara mateix a Catalunya és completar la primera fase de vacunació, en què falta acabar de vacunar sanitaris i grans dependents.

La fase 2 inclourà la gent gran, els treballadors essencials i els malalts crònics, i quan s'acabi aquesta ja s'obrirà la vacunació a la població en general.

Està previst que la fase 2 es faci sobretot als centres d'atenció primària, els CAP, i també als 635 equipaments que es van habilitar per a la vacunació de la grip.

En la tercera fase, la de vacunació general, està previst habilitar equipaments més grans, com ara museus, i també a les empreses, a través dels serveis de protecció de riscos laborals.

El pla preveu que les diferents fases coincideixin en el temps, si cal.

 

Una caixa oberta de la primera tramesa de vacunes de Moderna que ha arribat a Espanya
Una capsa oberta de la primera tramesa de vacunes de Moderna que ha arribat a Espanya
ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut