Quatre hospitals, els primers de posar la vacuna de Moderna a Catalunya
Es tracta dels centres hospitalaris d'Amposta, Manresa i Mataró, i el Sant Joan de Déu de Barcelona
Arriba a Catalunya la vacuna de Moderna, la segona autoritzada a Europa contra la Covid, i que es començarà a administrar immediatament i en paral·lel a la de Pfizer-BioNtech. Ja han arribat 5.800 dosis d'aquest nou tractament i s'espera que d'aquí dues setmanes n'arribin 8.000 més. Els hospitals d'Amposta, Manresa i Mataró, i el Sant Joan de Déu de Barcelona seran els primers de rebre-la.
Ho ha explicat Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, en una compareixença en roda de premsa amb la responsable del programa de vacunació a Catalunya, Carmen Cabezas, per fer balanç sobre la campanya de vacunació.
Argimon ha afirmat que el sistema sanitari català ja ha rebut 180.000 dosis de la vacuna de Pfizer-BioNtech. Això en suposa unes 60.000 per setmana que, segons ha especificat el secretari de Salut Pública, no vol dir que se subministrin totes. En aquests moments ja s'han distribuït 136.000 dosis de les quals 91.300 han estat administrades.
A finals d'aquest mes de gener s'aprovarà la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford i, per tant, hi haurà tres vacunes disponibles, per la qual cosa és previsible que incrementi el ritme del subministrament del tractament.
Aquest cap de setmana està previst que finalitzi la campanya de vacunacions a residències de gent gran i dilluns s'administrarà la segona dosi. Josep Maria Argimon ha recordat que la vacunació dels professionals ja ha començat i, segons ell, ho a fet a "molt bon ritme" i amb "molt bona acceptació" entre els treballadors sanitaris.
Per dur a terme l'administració del tractament s'han format més de 7.000 professionals d'infermeria, ha dit Argimon.
També ha esmentat Argimon un incident en una residència per a persones discapacitades a les Terres de l'Ebre, on algunes treballadores del centre haurien vacunat familiars, com ja va passar a Madrid. Les persones implicades han estat apartades del servei.
La vacuna i els seus efectes
Carmen Cabezas ha assegurat que esperen disposar de la majoria de les dosis de la vacuna de Pfizer-BioNtech encarregades en les properes 12 setmanes. Cabezas ha assenyalat que els assajos mostren que aquest tractament és molt més efectiu que la vacuna de la grip. Tot i que, ha matisat, encara és d'hora per copsar la durada de la protecció.
Properament es podrà disposar de dades més detallades de l'efecte de la vacuna sobre els primers que l'han rebuda, ha afegit.
Cabezas ha recordat que la tecnologia de Moderna és molt similar a la de Pfizer-BioNtech: el que fan és donar instruccions al cos per fabricar la proteïna que es troba a la superfície del virus, no inocular una mostra morta del virus, com fan altres tractaments. La diferència és que la primera necessita 28 dies entre la primera i la segona dosi i la segona 21 dies.
Argimon s'ha mostrat esperançat pel fet que el nombre de pneumònies no ha crescut, com sí que va passar a la primera i la segona onada, i que per primera vegada el nombre de tests d'antígens positius és inferior a fa una setmana.
Cabezas ha sostingut que el rebuig a vacunar-se ha estat molt baix entre el personal sanitari, per sota de l'1%, entre les persones de les residències de gent gran també, i més alt entre el personal d'aquestes mateixes residències, entre un 7% i un 8%.
La taxa de reaccions adverses se situa en un 0,2% i els símptomes van des de mal a la zona de punció, mal de cap, dolors musculars, febres en alguns casos i alguna reacció urticària o inflamatòria.
Mesures per contenir el contagi
Josep Maria Argimon ha referit indicis de descens de la segona onada de contagis de coronavirus. Assenyala que van detectar un cert descontrol durant el pont de la Puríssima, però que, de moment, no s'ha registrat l'explosió post-festes de Nadal que s'esperaven.
En paral·lel a la vacunació, ha dit Josep Maria Argimon, s'han dut a terme 235.000 cribratges massius, dues terceres parts de les quals amb tests d'antígens i la resta amb PCR, 1.500 dels quals han sortit positius. També ha recordat el programa pilot al districte barceloní de les Corts perquè siguin les farmàcies les que duguin a terme el cribratge.
Sobre les eleccions, Argimon ha manifestat que amb 20.000 persones infectades, a ordre de quatre contactes propers per contagi, entre 80.000 i 100.000 persones poden veure el seu dret a vot coartat. Per Josep Maria Argimon, unes eleccions "no són l'escenari ideal en una situació de pandèmia". No es pot dir a la gent que es quedi a casa i cridar-la a votar a la vegada, ha argumentat.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Vacunes