Salut anuncia que el 10 de maig començarà a vacunar la franja de 50 a 59 anys
A partir de dilluns que començarà de forma generalitzada la vacunació d'aquest grup, tot i que en alguns CAP ja es començarà a fer aquesta setmana
A partir de dilluns que ve, 10 de maig, començarà de forma generalitzada la vacunació de la Covid en la població general d'entre 50 a 59 anys.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, han anunciat que en alguns CAP ja ho començaran a fer entre aquests dimecres i dijous, però el gruix serà a partir de la setmana que ve.
En aquest grup passarà com en el de 70 a 79 anys, que els CAP citaran la gent però també es podrà demanar hora per vacunar-se a través de la web vacunacovidsalut.cat.
Per ara, com que la vacuna d'AstraZeneca no es pot posar als menors de 60 anys, a aquesta franja d'edat els posaran les vacunes de Pfizer/BioNTech, Moderna o Janssen.
Argimon diu que ara ja costa "omplir forats" de la vacunació
Salut ha fet una crida a la població de 60 a 79 anys a buscar cita per vacunar-se, perquè aquesta setmana hi ha cites disponibles. Per això recorda que es pot demanar hora al web vacunacovidsalut.cat abans del 10 de maig.
De fet, en la roda de premsa setmanal per fer balanç de la vacunació, Argimon ha atribuït aquests "forats" al fet que que la cobertura de la població de més edat ha crescut i que el topall d'AstraZeneca impedeix poder posar aquesta vacuna als menors de 60:
"Com que ja tenim una cobertura bastant elevada, certament ens comença a costar omplir, si es permet l'expressió, els forats. I amb AstraZeneca, el que ens està passant és que no podem agafar un altre grup d'edat."
I sobre quan s'obrirà la vacunació en general a la resta d'edats, Argimon ha avançat que Salut encara cridarà el grup de 40 a 49 anys, tant per una "qüestió d'endreça" com pel fet que la taxa d'ingressos en les persones de 45 a 50 anys "no és menor".
Argimon ha qüestionat novament els topalls d'edat en les vacunes de la Covid aprovades a la UE. Que Janssen es restringeixi als de 70 a 79 "no té cap base científica", s'ha queixat, i en el cas d'Oxford/AstraZeneca, limitada al principi als menors de 55 anys, és una "interpretació molt estricta de l'assaig clínic".
Espaiar la segona dosi als més joves per vacunar tots els majors de 30
Argimon ha insistit a demanar que es pugui espaiar la segona dosi de la vacuna de Pfizer/BioNTech en els menors de 60 anys per poder vacunar més gent en menys temps.
Si l'interval fos de 8 setmanes en llocs dels 21 dies actuals i, si es va mantenint el calendari d'arribada de vacunes de Pfizer/BioNTech, ha explicat, el 15 de juliol tindrien almenys 1 dosi posada 5 milions de persones a Catalunya, amb tots els de 60 anys o més amb la pauta sencera.
"Totes les persones de 30 anys o més tindrien com a mínim la protecció d'una dosi", ha argumentat. Aquesta previsió ha millorat respecte fa uns dies perquè arriben més dosis de la vacuna, ha explicat el responsable de Salut Pública.
Salut va plantejar la setmana passada espaiar les dosis en el marc d'un estudi, però el Ministeri de Sanitat no els dona resposta, segons ha dit Argimon.
Les últimes dades indiquen que el virus tendeix a la baixa, però encara hi ha més de 1.400 contagis diaris i la pressió hospitalària és alta, amb 473 persones ingressades a les UCI.
Segons Argimon, l'efecte de la vacunació compensa les xifres de contagis. "Si no creixem més és perquè estem vacunant. Si no, segurament estaríem com a la 3a o a la 2a onada", ha destacat.
Prop d'un 25% de la població amb una dosi
En aquests moments, pràcticament una quarta part dels catalans tenen posada una dosi i un 11% tenen la pauta completa.
Catalunya disposa aquesta setmana de més de mig milió de dosis.
Des que va començar la vacunació el 27 de desembre passat, s'han inoculat a Catalunya 1.947.915 primeres dosis i 825.394 segones dosis.
La doctora Cabezas ha destacat el "salt important" que s'ha fet en el percentatge de persones de 80 anys o més que ja tenen la pauta completa, que han passat en una setmana del 61 al 84%.
En el grup de 70 a 79 anys, més del 70% ja tenen la primera dosi, mentre que ha pujat del 45 al 58% en la franja d'entre 66 i 69 anys.
Dos casos de la variant índia a Catalunya
Argimon ha confirmat que s'han detectat a Catalunya els dos primers casos de la variant índia del coronavirus, anomenada B.1.617. "Quan veus que n'hi ha en tots els països del nostre entorn, és normal que en tinguem. Ara en són 2", ha comentat el secretari de Salut Pública.
Com és habitual, la Generalitat no dona detalls dels casos, tot i que sí que ha explicat que un té un antecedent molt clar, que és un viatge a l'Índia. En l'altre, en canvi, s'està fent l'estudi epidemiològic per determinar-ne l'origen.
- ARXIVAT A:
- VacunesCoronavirus Covid-19