Salut insistirà al milió de menors de 45 anys sense cap dosi perquè es vacunin
El repte és posar 2 milions de vacunes en un mes per aconseguir que un 80% de la població tingui la pauta completa
A Catalunya encara hi ha un milió de persones, entre 12 i 45 anys, que no s'ha vacunat. El repte de Salut per a aquest setembre és convèncer-los perquè ho facin al més aviat possible. Per això, intensificarà les campanyes d'informació amb trucades individuals a les persones que encara no s'han vacunat.
Ho han explicat aquest dimecres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i l'adjunta a la direcció de la Direcció d'Atenció Primària Costa de Ponent de l'Institut Català de la Salut, Coral Fernández, en una roda de premsa sobre la situació de la campanya de vacunació a Catalunya.
2 milions de vacunes al setembre
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon ha insistit que l'objectiu del Departament de Salut és posar 2 milions de dosis al setembre i arribar al 80% de la població vacunada amb la pauta completa.
Un repte que ja va avançar aquest dilluns, durant la compareixença per explicar com serà el curs escolar 2021-2022. Argimon ha tornat a fer una crida a famílies, adolescents i joves perquè vagin a vacunar-se abans de començar el curs.
El conseller ha advertit que el grup d'edat menor de 40 anys també acaba a les unitats de cures intensives. De les1.900 persones que han hagut d'estar ingressades a l'UCI durant tota la cinquena onada, 319 tenien entre 20 i 40 anys.
Més d'un miler de persones ingressades
A Catalunya hi ha, actualment, més d'un miler de persones (1.078) ingressades als hospitals per Covid-19, 369 de les quals a les unitats de cures intensives, segons les últimes dades actualitzades (16 menys que un dia abans).
Des de l'inici de la pandèmia s'han comptabilitzat 964.071 positius i 23.410 defuncions per Covid-19 a Catalunya.
Evolució de la cinquena onada
Josep Maria Argimon, ha començat la intervenció recordant que "estem tenint una cinquena onada molt complicada" i ha demanat molta precaució davant l'inici del curs escolar.
"Ara que ens arriba un nou curs escolar, acadèmic, laboral, des de tots els punts de vista, el moment de reprendre l'activitat de treballar i de lleure, també és un moment de retrobament, de mobilitat, de veure gent que no hem vist els últims mesos o setmanes i hi ha més possibilitat d'infecció".
Un moment, ha dit, "en què estem baixant bé en el nombre de contagis i la previsió és que continuarem baixant", però en què no es pot abaixar la guàrdia. "La sensació és que estem millorant, però els que necessitem aire som nosaltres, Salut. És cert que tenim uns contagis baixos, però encara hi ha 370 persones a les UCI i això condiciona molt la nostra vida."
Baixar "no serà ràpid", ha advertit Argimon, "i després caldrà mantenir-ho. Per això cal la màxima precaució possible i també el màxim de vacunació. Hem de ser molt prudents i aconseguir les màximes cobertures de vacunació possibles".
Les properes setmanes, crítiques
La crida a vacunar-se també inclou les dones embarassades i les persones que ja han passat la malaltia. Hi ha 212.000 persones menors de 45 anys que han passat la malaltia i podria vacunar-se. "Segurament aquesta és la combinació que més protegeix", ha explicat Argimon, "haver passat la malaltia i una dosi de reforç. Durant aquesta cinquena onada, ningú amb aquestes característiques ha hagut d'ingressar a l'UCI."
Argimon ha advertit que les properes setmanes seran crítiques i per això demana paciència abans de flexibilitzar algunes mesures, com la de l'oci nocturn.
"Entenc que hi ha sectors, com l'oci nocturn, tancat des de fa 16 mesos, però estem vivint en dos realitats paral·leles. Si sortim al carrer no tindrem sensació de pandèmia, però qui l'està patint sí. I si entrem en un centre sanitari, el que vivim és pandèmia, Covid, que és la malaltia més freqüènt."
Milers de cites lliures
Segons les últimes dades, a Catalunya ja hi ha 5.287.678 persones amb la pauta completa de vacunació (el 67% de la població). Un total de 5.681.884 tenen ja inoculada una primera dosi i 4.678.178 tenen també la segona dosi.
Hi ha també, però, més d'un milió de dosis a la nevera esperant que la gent vagi als punts de vacunació. La petició de cites ha baixat molt a l'estiu i no es reactiva malgrat les crides a no abaixar la guàrdia, malgrat que hi havia capacitat per posar fins a 450.000 dosis setmanals, tal i com ha recordat el conseller de Salut.
Tot i així, aquest cap de setmana s'han tornat a veure algunes cues puntuals als punts de vacunació, com a Cornellà de Llobregat, ara que la gent va tornant de les vacances.
Ara, ha dit Argimon, "s'ha de posar "tota la carn a la graella", perquè la Covid deixi de ser "la malaltia" i passi a ser "una de les malalties" que es tracten als centres mèdics.
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que aquest agost s'han posat 1.232.652 dosis en total, 265.863 l'última setmana. Cabezas ha recordat que, en el pic de la vacunació, s'han arribat a posar fins a 700.000 vacunes en una setmana, i ha dit que confia que en puguin posar fins a 500.000 setmanals, sobretot entre els col·lectius dels 12 als 40 anys.
Per això, a més de les campanyes de vacunació massives i les cites actuals als centres d'atenció primària, es faran també trucades individuals a la població que no s'ha vacunat per animar-los a fer-ho.
En concret, faran un milió de trucades des dels CAP als menors de 45 anys que no s'han vacunat, per convèncer-los que ho facin: "Ens hem d'apropar a qui no s'ha decidit", ha dit Coral Fernández, adjunta a la direcció de la Direcció d'Atenció Primària Costa de Ponent de l'Institut Català de la Salut.
El 70% de la població immunitzada
A Catalunya, un 67% de la població ja ha rebut la pauta completa de la vacuna però més del 70% ja està immunitzada si s'afegeixen els que han passat la malaltia els últims 6 mesos, segons ha explicat Carmen Cabezas.
Al conjunt de la Unió Europea ja s'ha arribat al 70% de la població vacunada amb totes les dosis. Al conjunt de l'estat espanyol, on ja hi ha un 69,5% de la població amb totes les dosis posades, es confia arribar aquest dimecres al 70%.
Tot i així, no s'ha aconseguit la immunitat de grup, ja que amb la variant delta, molt més contagiosa, es calcula que caldrà un 90% o més de la població vacunada per assolir-la, tal com explica el doctor Robert Güerri, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar de Barcelona, a l'ACN.
"Mentre no arribem a aquestes taxes de vacunació, el virus circularà de forma lliure, sobretot entre les persones no vacunades. Quan la taxa sigui superior al 90%, al virus, li costarà molt més saltar de persona a persona i les càrregues virals seran cada vegada més baixes."
Es recuperarant els test als contactes estrets
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon ha descartat de moment cribratges massius sistemàtics a les escoles aquest curs. "L'any passat tampoc en vam fer", ha dit, "només en situacions puntuals, quan hi havia molts casos."
El que sí es recuperarà són els tests als contactes estrets, que no es fan des del juliol per la saturació dels centres d'atenció primària."Estem mirant la manera organitzativa que tingui menys impacte sobre l'atenció primària, perquè també estem vacunant i hem de recuperar tota l'activitat no Covid, però ho recuperarem."
La tercera dosi, a punt
El Ministeri de Sanitat ha assegurat aquest dimarts que estan preparats per administrar una tercera dosi quan calgui. El govern espanyol està pendent de l'autorització de l'EMA, que encara no s'ha pronunciat.
Una tercera dosi que d'entrada s'estaria plantejant per a col·lectius immunodeprimits, com ara persones que han rebut un trasplantament o malalts de càncer.
Millora d'indicadors
La situació de risc continua sent alta, però per primer cop des de l'inici de la cinquena onada, s'ha baixat del miler de contagis diaris de mitjana.
Segons dades de Salut, en els últims 7 dies s'han diagnosticat per PCR o test d'antígens un total de 6.495 casos positius de Covid, una mitjana de 928 diaris, la meitat que fa quinze dies.
El risc de rebrot (EPG), índex que mesura el potencial de creixement de l'epidèmia, era aquest dimecres de 153 punts, el mateix nivell de risc que hi havia després de les passades festes de Sant Joan, quan ja repuntava la cinquena onada.
La velocitat de propagació del virus (Rt) s'ha reduït a 0,79, i la incidència acumulada de casos confirmats per PCR o test d'antígens a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) és de 83 casos.
La positivitat -el percentatge de PCR i TA amb resultat positiu- també segueix baixant lentament i avui és del 5,16%, i s'acosta al 5% que estableix l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar una epidèmia sota control.
Noves estratègies
Davant la imminència d'una sisena onada, els experts demanen noves estratègies per no repetir errors passats, en què algunes mesures s'han aplicat tard. Demanen no córrer a aixecar restriccions i adaptar el sistema sanitari perquè no s'hagi d'ajornar més activitat.
El genetitsta i professor de la UOC Salvador Macip afirma: "Les onades que veurem a partir d'ara seran diferents de les que hem vist. El nombre de casos no anirà paral·lel a la mortalitat. Amb la població vacunada, el virus circula menys, però no deixa de circular. Hem de ser creatius a l'hora d'identificar punts crítics."
Macip veu en els cribratges massius una eina molt útil, que creu que està "desaprofitada" i proposa que se'n facin més, de forma sostinguda i massiva, com es fa en altres països.
- ARXIVAT A:
- VacunesCovid-19Coronavirus