Salut creu que el pic de contagis de covid no arribarà fins a mitjans de juliol

Admet que estem molt lluny de l'impacte de l'onada d'òmicron de principis d'any, però insta a protegir els vulnerables i a no anar al CAP si no és necessari

Actualitzat

Els contagis per covid segueixen a l'alça a Catalunya i ja se superen els 1.700 hospitalitzats, i Salut ha fet públics els pronòstics per a les pròximes setmanes.

La secretària general de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la investigadora del BIOCOMSC Clara Prats han dit que preveuen que arribi el pic d'aquesta petita onada d'aquí dues setmanes.


404 casos per cada 100.000 habitants

Carmen Cabezas ha explicat que ara s'està molt lluny del que va suposar l'onada d'òmicron de principis d'any, però que cal estar alerta perquè de tota manera els casos estan pujant.

La secretària de Salut Pública ha precisat que amb el sistema actual de vigilància epidemiològica s'ha determinat que la taxa actual de covid a Catalunya és de 404 casos per 100.000 habitants.

També que del total de diagnòstics dels 20 virus respiratoris que es monitoren, el de la covid és el més abundant, amb gairebé un 60% del total.

Igualment que ara mateix, d'aquest 60%, el 50% és de la variant BA5 del virus, i un 7,5% és de la BA4, mentre que de la BA2 pràcticament no se'n troben casos.


Substitució d'una variant per una altra

En la roda de premsa Clara Prats ha explicat que des de principis de maig hi ha hagut un procés de substitució de la variant BA2 del virus SARS-CoV2 per la variant BA5:

"Al final són com dues epidèmies en una: jo si tinc BA2, transmeto BA2, i si tinc BA5 transmeto BA5, i per tant les dues fan com una competició, van propagant-se i al final poden estar passant dues coses diferents."

En aquest sentit, la investigadora del BIOCOM ha dit que l'onada de BA2 està de baixada, però, en canvi, la de BA5 està de pujada i ha exposat quina evolució pot tenir les pròximes setmanes.

Les possibilitats amb les anàlisis que han fet fins ara són que el pic arribi a principis de juliol, la més optimista, o que arribi a mitjans de mes, que és el pronòstic més pessimista.

"Tot el que són les revetlles van marcar un punt d'inflexió i, per tant, és possible que en aquesta ocasió puguin fer un efecte semblant. Això és el que ens desplaçaria el pic més cap a la segona o fins i tot en el pitjor dels casos cap a la tercera setmana de juliol."

Prats ha afegit que les dades d'aquesta setmana permetran precisar millor el pronòstic.


Pujada en CAP, hospitals i UCI

La investigadora del BIOCOM ha dit que la previsió també és que es passi de 7.000 visites diàries als CAP al doble d'aquí dues setmanes, unes 14.000 diàries.

També els hospitals ho notaran: en l'últim mes s'han duplicat les persones ingressades amb covid, la meitat de les quals per altres patologies que han empitjorat per aquesta malaltia.

La previsió és que durant les dues pròximes setmanes continuaran augmentant els ingressos, i molt possiblement s'arribarà als 3.000, depenent de quan sigui el pic.

Pel que fa a les UCI, també hi haurà una pujada: ara mateix hi ha 46 persones, i amb la tendència actual s'arribarà a una seixantena.

Una tendència a l'alça

La percepció que no paren de créixer els casos de covid queda avalada per les xifres de les últimes setmanes. Segons les dades facilitades per Salut aquest mateix dimarts, els contagis van a l'alça i, tot i que la gran majoria són infeccions lleus que es passen a casa, també acaben repercutint en els hospitals.

Aquesta setmana se superen les 1.700 persones ingressades, un increment de gairebé 400 pacients respecte a la setmana anterior. La gran majoria d'ingressats són persones grans que necessiten atenció hospitalària perquè la covid els descompensa altres malalties prèvies.

Pel que fa a les UCI, també n'augmenta lleugerament l'ocupació, i han passat de 40 a 46 pacients. Tot plegat, tensa els hospitals en un moment en què hi ha menys personal per baixes i també per vacances d'estiu.

Robert Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, ja havia advertit que aquest repunt és degut al fet que el virus està mutant a noves variants que s'escapen més de les vacunes.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut