Salut vol posar una dosi addicional de la vacuna a 15.000 persones amb immunodepressió

Els responsables de la conselleria remarquen que les persones no vacunades tenen 13 vegades més risc d'acabar a l'UCI que les que s'han vacunat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Salut ha fet pública aquest dimecres la xifra de persones que vol que rebin una tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 en els pròxims dies: unes 15.000.

Ho ha dit  la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha precisat que són persones que han rebut trasplantaments o que estan sotmeses a tractaments que debiliten el sistema immunitari.

Ho ha explicat en la roda de premsa que ha fet conjuntament amb el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, per informar de la situació de la pandèmia a Catalunya.

Cabezas ho ha dit en el torn de preguntes, i s'ha mostrat confiada que no caldrà esperar a tenir autorització de l'Agència Europea de Medicaments per poder posar la tercera dosi a les persones que ho necessitin.


Tercera dosi? Dosi addicional

Ha dit que són "persones amb immunodepressió important" per a les quals no n'hi ha prou amb dues dosis, i per això ha dit que prefereix parlar de "dosi addicional" més que de "tercera dosi":

"Són persones amb trasplantament d'òrgans sòlids i s'està estudiant també en persones que reben tractament immunodepressor. Són grups de molt alt risc i que es van vacunar als hospitals en el seu moment."

Ha estat en aquest moment quan ha precisat que són unes 15.000 persones en total.

El Consell Interterritorial de Sanitat ha aprovat aquest dimecres que les comunitats autònomes puguin vacunar amb la tercera dosi. Serà una tercera dosi addicional -i no de reforç-, com ha matisat el Ministeri de Sanitat, i seran les comunitats autònomes les que dissenyaran el procediment de vacunació. 

Aquest dimarts, la Comissió de Salut Pública del govern espanyol ja havia aprovat l'administració d'aquesta dosi addicional als pacients "en situació d'immunosupressió greu".

Els experts han aprovat aquesta tercera dosi i han decidit que, en el moment actual, no es recomana que es posi a la població general.


73,4% de població immunitzada

Cabezas i Mendioroz han fet un balanç positiu de la situació sanitària de la Covid-19, gràcies a la baixada significativa de casos detectats i d'ingressos hospitalaris.

El coordinador de seguiment ha destacat que les persones ingressades a les UCI han baixat per sota de 300, cosa que ha qualificat de molt bona notícia.

Per la seva banda, la secretària de Salut Pública ha explicat que ja hi ha un 73,4% de la població que es pot considerar immunitzada, via vacunes o via immunització natural.

Aquesta xifra surt de sumar el total de persones que ja estan vacunades amb les gairebé 340.000 persones que han tingut la malaltia els últims mesos i que no estaven vacunades.


El risc d'acabar a l'UCI, 13 vegades més alt per als no vacunats

Cabezas ha remarcat molt que, malgrat que un percentatge relativament alt d'ingressos hospitalaris són de persones vacunades, el risc per als vacunats d'haver d'ingressar és molt baix.

En aquest sentit, ha dit que aquest risc és del 0,06% en els vacunats, del 0,23% en els parcialment vacunats i del 0,46% en els no vacunats, i les diferències en el risc d'acabar a l'UCI encara són més grans:

"Les persones no vacunades ingressen a l'hospital 8 vegades més i les parcialment vacunades quasi 4 vegades més. I les no vacunades ingressen a les UCI 13 vegades més que les no vacunades, i les parcialment vacunades 7 vegades més. És importantíssim recordar-ho."

Aquests percentatges estan calculats amb els ingressos que hi ha hagut des de l'1 de juliol, i Cabezas ha destacat que n'hi ha hagut molts de persones molt joves.


Tornen els rastrejos generalitzats, adaptats a la variant delta

Mendioroz ha explicat que durant els mesos d'estiu no s'ha pogut fer rastrejos generalitzats als casos detectats, i que s'han concentrat en els àmbits amb més risc, com les residències.

Ha detallat que, malgrat això, s'han fet unes 50.000 proves als contactes estrets dels casos en aquests àmbits, i ha recordat que ara s'han tornat a generalitzar al gruix de casos.

Ha afegit que es faran d'acord amb les característiques de la variant delta, que té un període d'incubació més curt i més càrrega viral ja des de l'inici.

Per això s'ha establert que el millor moment per fer el test és 4 dies després del moment en què hi hagi hagut el contacte amb la persona que hagi donat positiu:

"Recomanarem en general sempre fer una PCR, preferiblement el quart dia de l'exposició, que és quan pensem que tindrem més capacitat de detectar el virus amb la variant delta en aquests moments."

Però, a més de les PCR, també es vol fer servir tests d'antígens, que es creu que seran eficaços davant la major càrrega viral de la variant delta, que n'augmenta l'eficàcia.

Pel que fa a la quarantena, les persones vacunades no n'hauran de fer si surt negatiu, però sí les no vacunades, tant si el test resulta positiu com negatiu.


Vacunació a les universitats

D'altra banda, aquest dimecres Salut ha obert un punt de vacunació sense cita al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, i té previst obrir-ne de similars a la resta d'universitats.

És la manera com es vol arribar als més joves, tot i que el govern també estudia oferir descomptes en concerts, espectacles i albergs als joves que es vacunin de la Covid

Es calcula que hi ha un milió de persones que es podrien vacunar i no ho han fet.

Una cinquantena menys d'ingressats

Mentrestant, els malalts de Covid hospitalitzats han baixat de 900 i a les UCI de 300 en les últimes 24 hores, de manera que continua la dinàmica de dies i setmanes anteriors. Hi ha 51 pacients menys als hospitals i una vintena menys a les unitats de crítics. Salut ha notificat 900 contagis nous de coronavirus i una quarantena de defuncions.

També milloren els indicadors de contagi: la positivitat de les proves recula fins al 3,5%, mentre que el risc de rebrot queda en 101 punts i la velocitat de transmissió es manté inalterable al 0,75. La incidència els últims set dies és de 55 contagis per cada 100.000 habitants. 

 

ARXIVAT A:
Vacunes Covid-19 Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut